De același autor
USL are toate motivele să dorească înlocuirea judecătoarei Livia Stanciu, de la preşedinţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Sub preşedintia domniei sale a fost destructurată reţeaua Voicu-Costiniu de la Înalta Curte, senatorul PSD Cătălin Voicu a primit şapte ani de închisoare cu executare iar Curtea Supremă a început, în sfârşit, să primească aprecieri pozitive din partea Comisiei Europene în rapoartele MCV. Sub preşedinţia Liviei Stanciu a fost condamnat tot la închisoare cu executare parlamentarul PNL George Becali, în pofida apelurilor sale disperate la clemenţă. Dar, mai mult decât orice, completul de cinci judecători prezidat de dna Stanciu a dat sentinţa de condamnare cu executare a lui Adrian Năstase şi a rupt în acest fel pactul dintre justiţie şi politicieni care data de pe vremea lui Ion Iliescu. Şocul şi groaza au fost atât de mari încât la câteva zile de la condamnarea lui Năstase, Dan Voiculescu a demisionat din Parlament pentru a nu ajunge să fie judecat la Înalta Curte, ceea ce spune ceva despre schimbările prin care a trecut Curtea Supremă. Sub mandatul doamnei Stanciu, politicienii au înţeles pentru prima oară că nu mai sunt imuni în faţa legii şi că pot fi condamnaţi pentru faptele lor. Şi nu oricum, ci la închisoare cu executare pentru că doamna judecător Livia Stanciu are tendinţa să dea sentinţe cu executare. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu ştie foarte bine acest lucru şi, de aceea, a şi recunoscut public că, după ce a fost condamnat deja la cinci ani cu executare de primul complet nu mai are practic nici o şansă la recurs atunci când va ajunge pe mâna doamnei Stanciu.
Din poziţia de preşedinte al Înaltei Curţi, doamna Stanciu a jucat un rol esenţial în combaterea corupţiei la nivel înalt. La Înalta Curte sunt judecaţi toţi demnitarii de rang înalt, miniştri şi parlamentari, dar şi magistraţii şi, de aceea, avem bănuiala că judecătoarelor şpăgare de la Curtea de Apel Bucureşti nu le va fi moale când vor ajunge în faţa doamnei Stanciu. DNA poate face dosare cât mai ex-haustive şi mai profesioniste, dar nu poate merge mai departe, adică nu poate băga oameni la închisoare. La fel, CSM poate da avize favorabile pentru arestarea magistraţilor corupţi, dar asta e tot ceea ce poate face. Cei care pot să dea condamnări sunt judecătorii Înaltei Curţi prezidaţi de doamna Stanciu. Cu atât mai surprinzător e faptul că, deşi doamnei Stanciu îi expiră mandatul în septembrie, puterea USL nu a găsit nici un contracandidat iar actualul preşedinte al Curţii Supreme candidează la propria succesiune. Este încă şi mai surprinzător, având în vedere miza enormă şi greutatea funcţiei, faptul că nu exista nici un fel de presiune mediatică sau de acţiuni „din interiorul sistemului“ care să submineze candidatura doamnei Stanciu. Pentru comparaţie, reamintim că la alegerea doamnei procuror Oana Schmidt-Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM, un grup de judecători instigaţi de Mona Pivniceru a declanşat o minirevoluţie proletară împotriva trădătorilor Ghica şi Danileţ, care s-a dovedit ulterior ilegală. Cu acel prilej, Livia Stanciu s-a remarcat prin atitudinea foarte exigentă faţă de manevrele şi susţinătorii doamnei Pivniceru. La fel, în cazul numirilor procurorilor şefi la DNA şi Parchet, PNL şi Antenele au declanşat o campanie virulentă împotriva Laurei Kovesi.
In cazul alegerilor la presedintia ICCJ, tacere, desi demnitarii cu probleme penale - din care actuala putere USL a dovedit ca are in surplus - ar trebui sa tremure la ideea ca Livia Stanciu va conduce inca trei ani Curtea Suprema. Un oficial de rang inalt a declarat pentru Romania Libera ca nu este vorba de un troc. Surse apropiate de sectia de judecatori a CSM au declarat ca acest consens s-ar datora faptului ca este recunoscut profesionalismul doamnei Stanciu. Alte surse sustin insa ca,majoritatea. judecatorilor din CSM n-ar dori-o tocmai pentru ca a schimbat fata Inaltei Curti. Cea mai buna explicatie care ne-a fost sugerata este frica. Lipsiti de suportul nociv al Monei Pivniceru, politicienii si magistratii se tem ca la un anumit moment vor sfarsi in spatele barei, fata in fata cu Livia Stanciu, care da condamnari cu executare. Ceea ce spune multe despre coruptia generalizata din Romania dar si despre valoarea unui om ca Livia Stanciu pentru combaterea coruptiei in fruntea Inaltei Curti.
Planurile lui Stanciu
Livia Stanciu menţionează în proiectul de management depus la CSM că printre obiectivele sale se numără reorganizarea ICCJ, în scopul punerii în aplicare a noului Cod de Procedură Penală, suplimentarea numărului maxim de posturi – mag-istraţi asistenţi şi grefieri ai ICCJ - în scopul punerii în aplicare a noului Cod de Procedură Penală, implicarea activă în dezbaterile privitoare la revizuirea Constituţiei şi promovarea proiectului legii proprii a instanţei supreme.
Potrivit Mediafax, actuala şefă a instanţei supreme mai precizează că, pentru un nou mandat, îşi doreşte continuarea măsurilor organizatorice luate în scopul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt, atât în cadrul Secţiei penale a instanţei su-preme, cât şi în cadrul completelor de cinci judecători, cât şi luarea de noi măsuri în acest sens, în contextul punerii în aplicare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.
Articol publicat si pe site-ul romanialibera.ro.