De același autor
Moțiunea este adoptată.
Singura certitudine este că PSD va ieși slăbit și se va scinda. Pesediștii nu ar fi negociat cu UDMR dacă ar fi fost siguri că au voturile necesare, pentru că nu știu câți pesediști vor trece de partea grupării Grindeanu-Ponta. Știu însă că vor exista unii care o vor face și care, prin sciziune ulterioară, vor slăbi actuala majoritate. De aceea, au nevoie de voturile UDMR atât pentru doborârea guvernului, cât și în perspectiva formării unei noi majorități. UDMR se află din nou într-o excelentă poziție de kingmaker și deja a reușit să obțină concesii legislative însemnate: Ziua Maghiarilor și extinderea utilizării limbii maghiare în administrație.
Din momentul adoptării moțiunii, intră însă în joc președintele Iohannis, care va trebui să nominalizeze un prim-ministru care să încerce să formeze o majoritate. Nu este obligatoriu ca Iohannis să nominalizeze un premier PSD-ALDE, indiferent ce crede Călin Popescu Tăriceanu. În acest moment va fi crucial modul în care privește președintele criza guvernamentală. Președintele poate considera că revolta lui Grindeanu nu a fost decât un accident intern al PSD și că, în continuare, acest partid are toată legitimitatea câștigată în alegerile de pe 11 decembrie 2016. În acest caz, președintele va nominaliza un premier propus de PSD, dar nu orice premier. După eșecul nominalizării lui Sevil Shhaideh și eșecul Guvernului Grindeanu, președintele va cere garanții. De aceea, PSD nu poate veni cu un nou premier de paie, o altă marionetă fidelă (gen Carmen Dan), pentru că poate fi sigur de refuz. Dacă PSD nu găsește un premier cu reputație de integritate și competență, îi va fi greu să îl convingă pe Iohannis să mai meargă o dată pe mâna PSD.
Dacă însă președintele consideră că principalii responsabili pentru criza guvernamentală sunt Dragnea și Tăriceanu, atunci va trebui să le transmită că și-au anulat singuri orice legitimitate au câștigat în alegeri și, în aceste condiții, nu va numi un prim-ministru propus de coaliție, ci va alege el însuși un premier, fie după model Cioloș, fie din opoziție. Puțin probabil însă, ținând cont că asta ar însemna război între majoritate și președinte, un război care se poate prelungi destul de mult, ceea ce vine în contradicție cu imperativul soluției urgente formulat de Iohannis. Având în vedere că au mai rămas trei ani de mandat, este imposibil ca PSD să accepte un guvern neutru sau să se lase aruncat în opoziție. Varianta alegerilor anticipate este și mai improbabilă, pentru că Dragnea ar risca o adevărată răscoală în PSD.
Oricum, PSD se va afla într-o situație complicată, fiind de așteptat ca partidul să se scindeze pe axa Grindeanu-Ponta și gruparea din jurul lor. Excluși din PSD, cei doi nu au altă variantă decât să formeze un alt partid sau să se alăture grupării lui Daniel Constantin. Noua formațiune va eroda încet din autoritatea lui Dragnea și ar putea deveni un aspirator de nemulțumiți.
Ca urmare, viitorul premier va fi susținut de o majoritate fragilă care va depinde de UDMR și care va înfrunta în parlament și în spațiul public nu numai opoziția tradițională, ci și pe cea a grupării disidente Grindeanu-Ponta. Chiar și dacă trece moțiunea, PSD iese mai slăbit și Dragnea pierde mult.
Moțiunea nu trece.
O situație complicată, pentru că e clar că PSD nu mai deține majoritatea și nici nu are aliați dispuși să i-o asigure. Înseamnă că Grindeanu (poate Iohannis) va fi convins UDMR să stea deoparte și va fi reușit să rupă o bucată semnificativă din PSD. Acea bucată va deveni însă nucleul în jurul căruia se vor reordona raporturile de putere în PSD, pentru că Grindeanu va avea nevoie de o majoritate pe care nu pare a o găsi decât la PSD. Și pe care va trebui să o găsească cu orice preț, dacă vrea să mai rămână premier.
Căderea moțiunii va mai însemna demisia sau debarcarea lui Dragnea, organizarea unui congres extraordinar și probabila alegere a lui Grindeanu în funcția de președinte. Chiar dacă ar pierde guvernarea, gruparea lui Dragnea va rămâne însă semnificativă în partid și parlament, ceea ce va îngreuna guvernarea până aproape de imposibil. Războiul pentru putere și control în PSD va continua și stabilitatea politică va fi pusă sistematic sub semnul întrebării.
Și în această variantă PSD pierde din forță și prestigiu, iar Dragnea pierde aproape tot, pentru că la nivelul de autoritarism pe care l-a impus în partid, atunci când va cădea, va cădea dramatic.
Oricum ar fi, din această criză autoprovocată, PSD și Dragnea ies în pierdere în orice variantă imaginabilă.