Iohannis a început să joace, dar riscă prea mult

După trei ani în care s-a aflat în permanentă defensivă, președintele a ieșit la luptă și joacă politic în câmp deschis la începutul celui de-al doilea mandat.

Cristian Campeanu 17.02.2020

De același autor

Principala sa manevră, alegerile anticipate, este însă riscantă, pentru că efectele scontate sunt departe de a fi garantate. Un guvern PNL stabil, susținut de o majoritate solidă în parlament timp de patru ani este un obiectiv dificil de atins, pentru că PSD va face tot ceea ce îi va sta în puteri ca acest lucru să nu se întâmple. Și, deocamdată, PSD are cărți mai bune.

Ipoteza existenței unei învoieli, târg sau „blat” între PNL și PSD în privința anticipatelor este atrăgătoare pentru că pare să explice multe. Bunăoară, faptul că guvernul PNL a abandonat măsurile de abrogare a deciziilor toxice ale guvernărilor precedente – revizuirea legilor justiției și desființarea Secției Speciale – în favoarea reglementărilor electorale. Pare să explice, de asemenea, faptul că guvernul a renunțat să mai modifice modul de alegere a președinților de consilii județene și, în general, faptul că, prin demiterea guvernului, s-a obținut garanția că alegerile locale se vor desfășura exact în condițiile dorite de PSD. În plus, având în vedere multele feluri în care USR s-a împușcat în picior în ultima vreme și a scăzut în sondaje, o înțelegere PNL-PSD pare să scoată USR PLUS din joc la locale și să-i reducă șansele de a obține un scor bun la anticipate. Târgul „locale pentru PSD contra anticipate generale pentru PNL” pare, așadar, să explice cel mai bine actuala confuzie politică.

Ceea ce nu se explică este numărul mare de sacrificii politice concrete pe care le face PNL pentru un obiectiv incert. Pentru a intra în mecanismul anticipatelor, PNL a renunțat aproape de bunăvoie la puterea executivă, restrângându-și autoritatea la constrângerile interimatului de-acum și până la alegerile generale. Între timp, PSD rămâne majoritar în parlament. În al doilea rând, PNL a renunțat aproape la orice ambiție la alegerile locale. Alegerea președinților de consilii județene prin vot direct asigură perpetuarea la putere a baronilor PSD de tipul Oprișan, coloana vertebrală care ține în viață acest partid. Dacă scopul președintelui și al PNL era restrângerea sau anularea rolului PSD, atunci tocmai i-au asigurat supraviețuirea. Prin alegerea primarilor într-un singur tur, PNL a renunțat la orice tentativă de a sparge monopolul PSD în orașe importante, unde acest lucru ar fi fost posibil în caz de alegeri în două tururi precum Constanța, Craiova sau orașe din Moldova. Dacă nu va reuși să ajungă la un acord cu USR PLUS și PMP pentru un candidat comun, PNL renunță, practic, și la București. Sacrificiile sunt, pur și simplu, prea mari pentru un beneficiu care nu este nici cert, nici evident.

Singurul mod în care PNL ar putea salva ceva ar fi dacă alegerile legislative anticipate ar avea loc înainte de cele locale. Dacă, la votul politic de la generale, PNL ar obține un scor care i-ar permite să guverneze singur după dorința lui Iohannis, atunci ar putea spera și ar avea șanse foarte bune să obțină, prin contaminare, rezultate bune și la locale, mai ales la votul politic, dar și la primari. Invers, dacă anticipatele vor avea loc în aceeași zi sau după locale, așa cum chiar unii lideri PNL au lăsat să se înțeleagă, atunci principalul câștigător va fi PSD. O prestație solidă a acestui partid, adică menținerea majorității primarilor și președinților de consilii județene, îi va oferi o trambulină politică la alegerile generale. PSD are, așadar, motive temeinice să spere să se apropie de un scor de 30%. Cu alte cuvinte, în loc ca PNL să obțină cele peste 40% la care visează, este foarte posibil ca, dacă alegerile anticipate se vor desfășura în termenii și la termenele stabilite de PSD, atunci, în loc să avem un PSD sub 20% și un PNL ales cu majoritate mare, este mult mai probabil ca ambele partide să iasă din alegeri cu scoruri aproximativ egale pentru că alegătorii vor simți slăbiciunea PNL.

PSD nu are niciun interes în organizare de alegeri anticipate și chiar dacă ar fi încheiat un pact cu PNL, nu are niciun motiv să îl respecte. Cu alte cuvinte, trebuie să ne așteptăm din partea PSD la nenumărate obstrucții și blocaje parlamentare, din care contestarea la CCR a nominalizării lui Ludovic Orban la propria-i succesiune nu este decât primul pas. Nimic nu ține PSD legat de vreo înțelegere informală cu PNL, de vreme ce a obținut deja ceea ce și-a dorit. Cea mai bună situație pentru PSD este desfășurarea ambelor runde de alegeri la termen, în condițiile unei guvernări PNL limitate și slabe și ale unui parlament dominat de PSD. Iar dacă respectă un prezumptiv „blat”, PSD are toate motivele să împingă data alegerilor cât mai târziu, astfel încât aceasta să joace în favoarea sa, nu a PNL și a USR PLUS. Victoriile președintelui Iohannis de anul trecut au avut loc atunci când alegătorii au putut fi convocați la urne în număr mare și cu un aport consistent al diasporei, așa cum s-a întâmplat la referendumul pe tema justiției și la prezidențiale. PSD are în acest moment tot interesul să îi refuze lui Iohannis aceste circumstanțe: alegeri la scurtă vreme după prezidențiale și prezență mare. Președintele a insistat să declanșeze un joc pe care riscă să îl piardă. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22