Iohannis, singur în fața blitzkrieg-ului anti-Justiție

Dacă alianțele instituționale sunt fragile, cele politice sunt și mai slabe, iar vocile democratice de abia se mai aud. Din păcate, președintele pare mult prea singur în fața acestui blitzkrieg împotriva statului de drept declanșat de PSD-ALDE.

Cristian Campeanu 18.01.2017
SHARE 7

De același autor

 

 

 

Când Klaus Iohannis și-a început mandatul am argumentat că președintele nu are altă opțiune decât să devină „președinte jucător” dacă vrea să rămână relevant și să conteze în echilibrul puterilor. Predecesorul său, Traian Băsescu, cel care a și consacrat sintagma „președinte jucător” a stabilit niște precedente în privința atribuțiilor constituționale pe care orice președinte ulterior le va putea exploata în viitor. Ar fi fost o greșeală gravă de judecată politică dacă președintele Iohannis s-ar fi retras într-o interpretare strâmtă a Constituției când Băsescu a demonstrat că instituția prezidențială poate juca un rol covârșitor în anumite condiții. Pe de altă parte, era clar că dacă dorea să vegheze la buna funcționare a instituțiilor statului atunci era obligat să intervină și să intre, inevitabil, în conflict cu alte centre de putere. În al treilea rând, era la fel de clar că PSD și aliații săi nu au abandonat niciodată planurile de anihilare a DNA, a legislației anticorupție, de restrângere a independenței Justiției și de protejare a penalilor. Dacă președintele era serios în asumarea răspunderii funcției sale care îi cere să fie, alături de Curtea Constituțională, principalul garant al separației puterilor în stat și al sistemului de checks and balances, atunci președintele era obligat să intre la un moment dat în conflict cu această majoritate anti-Justiției.

 

 

Miercuri dimineața, președintele a mutat în acest joc și a mutat decisiv. Nu mai poate încăpea nici o îndoială că ceea ce pregăteau guvernanții cu cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codurilor Penal și de procedură ar fi fost un atac extrem de grav, poate mai grav ca cel din ”marțea neagră”, pregătit din nou în mare taină în miez de noapte și introdus în manieră complet netransparentă pe ordinea de zi a ședinței de guvern. Nu este, de asemenea, nici o îndoială că prim-ministrul Grindeanu a mințit pur și simplu atunci când a declarat că nu era programată adoptarea celor două ordonanțe în aceeași zi. Ca dovadă, cele două OUG-uri trimise spre consultare CSM, ICCJ si PG sunt datate 18 ianuarie si toate prevederile ei ar fi urmat să intre în vigoare la această dată. Din acest punct de vedere decizia președintelui – neanunțată în prealabil - de a participa la ședința cabinetului a fost cu adevărat salutară. Președintele a salvat temporar Justiția de la o lovitură fatală și a evitat o catastrofă. Cât de mare ar fi fost catastrofa s-a văzut ulterior după ce guvernul a fost obligat să le facă publice și aproape toți reprezentanții sistemului de justiție le-au criticat în termeni lipsiți de echivoc.

 

 

Dacă președintele nu ar fi intervenit pentru a scoate cei ”doi elefanți” din încăpere, acum am avea câteva sute de dosare de abuz în serviciu anulate, inclusiv dosarul Liviu Dragnea, precum și toate dosarele care privesc conflictul de interese și orice alt dosar care se bazează pe o prevedere din Codul Penal ce ar fi fost modificată prin OUG. Nu mai discutăm că însuși Dan Voiculescu beneficiază de prevederile odonanței pvind grațierea, inclusiv prin faptul că scapă de plata pejudiciului.Termenul utilizat a fost cel de „amnistie mascată”.

 

 

Iohannis a reușit să le dea pe moment planurile peste cap conspiratorilor anti-Justiție dar a generat frustrare și adversitate la cote periculos de ridicate. Riposta a fost oferită de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a somat pe președinte „să hotărască ce fel de președinte vrea să fie”. Tăriceanu nu este decât marioneta prin intermediul căreia vorbește ventrilocul Dragnea și de aceea vorbele lui trebuie atribuite direct liderului PSD și trebuie înțelese ca o amenințare cu suspendarea. Iohannis a trecut miercuri dimineața Rubiconul politic după doi ani de mandat dar consecința este că de acum înainte va fi război. Iohannis nu mai poate da înapoi și nu se mai poate retrage în postura de președinte-spectator, cum l-ar dori Dragnea și Tăriceanu și trebuie să iasă la luptă pentru salvgardarea ordinii constituționale și a statului de drept. Și va trebui să facă acest lucru sub amenințarea suspendării și demiterii pentru că Dragnea și PSD nu vor ezita să arunce țara în criză politică și constituțională dacă acesta va fi costul pentru destructurarea anticorupției și punerea Justiției sub control.

 

 

Problema lui Iohannis este că are foarte puțini aliați în acest război. Un aliat natural ar putea fi Curtea Constituțională, care, până acum, s-a dovedit eficientă în menținerea echilibrului constituțional între puteri și care a mai sancționat și va mai sancționa tentativele majorității PSD de a instaura supremația Legislativului și abuzurile care vor urma din aceasta. Dar Curtea Constituțională poate fi ocolită prin adoptarea de ordonanțe de urgență care intră imediat în vigoare fără dezbatere și nu pot fi contestate decât de obedientul Victor Ciorbea, asa-zisul Avocat al Poporului, aflat în buzunarul lui Dragnea. Acesta este și motivul pentru care PSD a recurs la „elefanții” celor două ordonanțe. Atacul-fulger de miercuri ar fi fost unul victorios, în fața căruia CCR ar fi fost absolut neputincioasă, pentru că acestea își produc efectul devastator din prima secundă după promulgare.

 

 

În aceeași zi, Grindeanu, care se dovedește croit din același material de proastă calitate morală ca și Ponta și la fel de dispus să mintă public, și-a reafirmat sprijinul pentru ordonanțele grațierii și amnistiei, care vor fi puse din nou pe ordinea de zi săptămâna viitoare. Președintele ar putea încerca din nou să le blocheze, dacă Dragnea va forța adoptarea lor dar nu o va putea face decât dacă are sprijin din partea sistemului de Justiție. Numai reacția Parchetelor nu va fi suficientă, mai ales după campania de decredibilizare dusă de Ghiță împreună cu Frația penalilor,  și de aceea este nevoie crucială de un punct de vedere explicit și lipsit de ambiguități din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă CSM va respinge fără echivoc proiectele de ordonanță, guvernul nu va mai avea legitimitatea să le adopte și, dacă totuși o va face, va deveni limpede că face un abuz. Nu știm însă dacă noul CSM, pus în fața unei crize va avea curajul și claritatea morală să facă ceea ce trebuie.

 

 

Președintele pare să știe că votul popular, oricât de masiv ar fi, nu poate legitima abuzul și arbitrariul. Nici o majoritate, oricât de mare, nu poate anula în mod legitim ordinea constituțională și statul de drept și, prin urmare, președintele are nu numai dreptul ci și datoria să reziste acestor atacuri la adresa Justiției. Nu știm însă dacă are determinarea și forța să o facă.

 

 

Dacă alianțele instituționale sunt fragile, cele politice sunt și mai slabe. Atât liderii PNL cât și cei ai USR s-au pronunțat împotriva ordonanțelor-elefant, dar nu este deloc clar că vor forma un bloc de apărare a Justiției în Parlament cu o voce și un mesaj puternice și unitare. Știm că în PNL există destui aleși care ar fi mai mult decât fericiți să voteze alături de PSD așa cum au făcut-o și în marțea neagră. Societatea civilă, demonizată ca „sorosistă” are reacții timide iar mass-media este inundată de valurile de propagandă antijustiție, încât vocile democratice abia dacă se mai aud. Pe plan extern, partenerii americani și europeni par deciși să sprijine lupta anticorupție și independența Justiției dar nu mai par la fel de hotărâți să intervină în cazul unei derive ca în 2012.

 

Din păcate, președintele pare mult prea singur în fața acestui blitzkrieg împotriva statului de drept declanșat de PSD-ALDE.

Comentarii 7

Vicentio B. - 01-21-2017

Stimate Domnule Cristian Campeanu, va sugerez, precum de regula, cu buna-credinta, sa dati atentie la notiunile, premize, argumente, concluzii, in SINGURA relatie logica posibila si anume : CAUZA - EFECT. Din punctul meu de vedere ar TREBUI sa va preocupe EFICIENTA articolelor scrie de dvs. incepand chiar cu TITLUL, si NU ritmicitatea de a scrie !. DACA reusit sa le combinati, cu atat mai bine. Ar TREBUI sa intelegeti, faptul de substanta, pe care US- Americanii il numesc : "nu conteaza cum alergi, ci conteaza cum ajungi !". In Romania se practica stilul/rutina: "merge si asa" ! Altfel, contribuit la ceea ce se poate denumi generic "maculatura". NU ar TREBUI sa uitati faptul incontestabil si anume ca in Romania se vorbeste INTENS, REPETAT, de "cea mai mare crestere economica din UE, asa cum ati procedat si dvs., in timp ce PIB/cap de locuitor situaza Romania pe PENULTIMUL LOC (inaintea Bulgariei) din aceiasi UE ! Va sugerez sa dati atentia la realitatea incontestabila si anume ca SUBSTANTIVELE in limba germana, se scriu incepand cu majuscula. In cazul de fata Blitzkrieg, substantiv care in intelesul sau, se foloseste la asocierile unei confruntari rapide urmata de Sieg, adica VICTORIE ! Va sugerez, sa vedeti anumite intalniri de football din Liga – Germana, pentru a vedea si auzi, cum publicul striga SACADAT. SIEG ! SIEG !

Răspunde

Alexandru Mitache - 01-20-2017

„Blitzkrieg”-ul a fost al lui IOHANNIS, în mod evident. PSD-ul a mers pe tactica mizerabilă a partizanului sovietic.

Răspunde

cristian_sirb - 01-19-2017

Președintele este singur, pentru că NOi nu am catadicsit să-i oferim o majoritate... A fost cal și frumos în weekendul acela. Am avut, probabil, altceva de făcut. Ca să fie nevoie acum să ieșim în stradă (probabil, tot noi cei care am votat)...

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 01-19-2017

Situatia grava la care s-a ajuns in prezent este si rezultatul erorilor care s-au comis in ultimii ani din partea fortelor politice democratice si progresiste. Dupa debarcarea guvernului Ponta, in urma protestelor de strada masive, s-a cedat prea usor, in guvernarea tehnocrata, in fata pretentiilor PSD. Avocatul PSD-ului Victor Ciorbea trebuia sa fie schimbat, si nu mentinut. In teritoriu noua guvernbare ar fi trebuit sa aiba o preponderenta mai mare, pentru a contracara eficient manevrele PSD si ale aliatilor sai. De-abia a reusit sa disloce de pe posturi un numar de directori de scoli marca PSD, un succes minor. Justiotia si DNA ar fi trebuit incurajate sa accelereze lupta anticoruptie si sa ii vedem deja condamnati la ani grei de puscarie pe o serie de actanti politici de anvergura, gen Elena Udrea, Tariceanu si Ponta. Se remarca discrepanta enorma dintre spectacolul mediatic enorm cu Udrea in catuse, arestata si rearestata, si lipsa de urmari in condamnarea ei efectiva intr-unul din procesele in care este implicata. Politica sabiei lui Damocles s-a dovedit paguboasa si foarte riscanta: cei vizati, in loc sa se dea pe brazda, s-au putut coaliza si azi ei pun in pericol mortal ce s-a realizat cu statul de drept in ultimii 12 ani. Pana si procesul celor vinovati de dezastrul de la Colectiv a trenat la infinit, ridicand semne de intrebare in randul opiniei publice. In schimb, s-a gasit un teren propice pentru teoria conspiratiei, in dosul carora ar sta nu stiu ce mare potentat al lumii. Pai e bine asa?!

Răspunde

Luminița Arhire - 01-19-2017

Citesc, uneori, ceea ce scrieți, și asta nu pentru că mi-ar plăcea stilul sau pentru că aș avea vreo „afiliație de idei”cu dumneavoastră (ca să citez, cu emoție, din opera orală a unei celebre și veșnic nepieptănate doamne). Nu, e pură curiozitate... îmi este foarte greu să-mi imaginez că ați putea chiar să credeți toate sloganurile astea obosite, care, poate, sunt capabile să scoată în stradă câteva mii de tineri care n-au citit proiectul OUG și nici nu-și propun să-l parcurgă, pe diagonală măcar, dar e destul de greu să convingă un public ceva mai puțin dispus spre„ crede ce scrie Cristian Câmpeanu și nu cerceta”. În fața unei avalanșe de mărturii despre ceea ce „va să zică” Statul de drept, Lupta anticorupție și, evident, neprihănita Justiție independentă din nefericita noastră țară, netulburat, puneți mereu și mereu stăvilarul acelorași marote . Pentru cine scrieți? Pentru ce categorie de public? Deoarece, a miza doar pe curiozitatea mea, care, credeți-mă, nu e deloc constantă în ceea ce vă privește, e o motivație cam slăbuță pentru niște editoriale atât de lungi și lipsite de vlagă...

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-19-2017

Modelul Polonez. Republica Polonia era un stat democratic in care seimul alegea regele. Chiar si ales regele avea putine puteri, seimul nu regele conducea Polonia. Stiind asta nimeni nu a fost ingrijorat cand seimul a ales un rege German mai exact un Sas din Drezda. Regele Sas venea rar prin Polonia si doar ca sa-si incaseze salariul si mita. Sub conducerea lui palate splendide s-au construit la Drezda in timp ce Polonia se scufunda in saracie si innapoiere. Cand in sfarsit a decedat seimul a inteles greseala facuta si a ales un Polonez dar era deja prea tarziu. Polonia a fost impartita intre Rusia, Prusia si Austria si a disparut de pe harta.

Răspunde

Alexandru Popescu - 01-18-2017

Nu dle singur nu! Sunt multi alaturi de el si nu pentru ca e in joc vreun scaun . E in joc viitorul copiilor si nepotilor nostri . Sper ca realizati importanta apararii acesor institutii fundamentale ale statului. Si avem cea mai democratica si demna parghie Proteste cu calm si luciditate dar ferme. Incet ,incet oamenii isi vor da seama ca sunt o forta care poate face sa tremure orice guvern , mentinandu-l pe calea democratica. Nu apar scaunul nimanui ,imi apar viitorul meu al copiilor si nepotilor mei impotriva acestor mafioti absolut mediocri Nu doresc daramarea nici unui guvern dar trebuie sa-l determinam sa guverneze nu sa fure si sa pacaleasca lumea cu tot felul de diversiuni. Daca vom reusi sa ramanem lucizi ei vor fi care vor ceda .I-am simtit tremuratul invoci ,balbaielile .Ei stiu de unde le vine votul si stiu cat de repede isi vor pierde sprijinul .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22