De același autor
Unii comentatori americani s-au grăbit să asemuiască tulburările violente din aceste zile cu revoltele din aprilie 1968. Există, într-adevăr, o asemănare: numărul mare de orașe care au fost cuprinse de violențe. Din 1968 și până astăzi, în pofida numeroaselor acte de revoltă, de răscoală sau de pur anarhism care au izbucnit în America din motive rasiale, niciodată ele nu s-au răspândit în întreaga țară. Atunci, ca și acum, violența a fost nebunească, atunci, ca și acum, se vorbește de o revoluție. Dar elementul fundamental care le deosebește este că atunci a fost asasinat Martin Luther King, iar acum a fost ucisă o persoană de culoare de un polițist mult prea brutal. Martin Luther King a fost liderul mișcării pentru drepturile civile. George Floyd a fost un tip care, la beție, a plătit cu bancnote false într-un magazin. Nu merita să moară pentru asta, desigur, dar cu greu este material de revoluție.
Mai degrabă, tulburările de acum seamănă cu revoltele și violențele din Los Angeles, din 1992. Atunci, polițiștii l-au urmărit pe șosea pe Rodney King și după ce au reușit să îl oprească, patru dintre ei l-au bătut cu bastoanele până i-au provocat leziuni pe creier. Imaginile cu bătaia au fost difuzate de toate televiziunile și, cu toate acestea, cei patru au fost achitați. Această achitare a aprins fitilul care a transformat timp de câteva zile zona de sud a orașului în teatru de război. Atunci, ca și acum, protestele au pornit de la un fapt scandalos, dar au fost repede deturnate de o mulțime care, prin jafurile și violența extremă față de orice persoană cu ten deschis (și față de comunitatea coreeană), a făcut peste 60 de victime.
Spre deosebire de 1992, acum nimeni nu a mai așteptat ca polițistul să fie judecat pentru fapta comisă. S-a dat semnalul revoluției. De ce? Pentru că, între timp, mișcările politice care pretind că reprezintă interesele persoanelor de culoare precum Black Lives Matters s-au radicalizat adoptând o conduită ideologică de extremă stânga. Faptul că l-au susținut pe Bernie Sanders e cel mai nesemnificativ lucru. Printre țelurile lor ideologice se numără abolirea capitalismului și chiar a forțelor de ordine. (Nu degeaba, acum câțiva ani au arborat un banner pe care scria „Ucideți porcii (polițiștii), prăjiți-i ca pe bacon!”. Acum s-au rezumat la All Cops Are Bastards. În plus, grupurile violente au beneficiat din plin de acțiunile de avangardă ale Antifa (o grupare de extremă stânga care se consideră antifascistă). Trump a avut dreptate pentru că i-a nominalizat ca incitatori, dar a luat-o razna când a vrut să-i desemneze drept grupare teroristă. În America nu există grupări teroriste, toți smintiții fiind protejați de Primul Amendament.
În cele din urmă, o comparație cu 1968. Atunci, Revoluția violentă i-a convins pe mulți americani să-l aleagă pe republicanul Nixon. Acum, cu toate distrugerile, crimele și jafurile, cărțile se fac pentru Trump. //
Comentarii 5
Gery - 06-12-2020
Situatia Imi aminteste de un banc din perioada ceausista: un individ pe strada,la un moment dat striga: menstruatie! Cei de pe langa el,incep sa se dea la o parte din precautie.Unul mai indraznet se apropie si-l ,corecteaza':poate vrei sa spui revolutie! La care primeste raspunsul: tot una-i,sange sa curga! Cam atat de ,clar' se vad si evenimentele din SUA.
RăspundeVasile - 06-11-2020
Dragut articol, dar de unde concluzia de la final cu Trump. In toate sondajele e in scadere dramatica pentru cum a gestionat pandemia, valul de concedieri si acum si BLM. Deci?
RăspundeIoniiion - 06-09-2020
Intrebarea esentiala este cati protesteaza? La noi in tara ziaristii, asa amatori cu sunt, incep cu nr de demonstranti. Stim prea bine diferenta intre o suta demonstranti in P Victoriei si opt sute de mii in toata tara.La americani nu se spune numarul si asta e teribil de bizar. Impresia mea este ca numarul de demonstranti in toata tara este foarte mic. Am auzit despre o adunare pasnica de 20 000 si despre multe demonstratii in care nr de politisti e mai mare decat nr de demonstranti. Trebuie sa fim atenti, pt ca manipularea e mare
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 06-03-2020
Bine-nţeles că cea ce se întâmplă astăzi în America nu este o revoluţie. Sunt pur şi simplu acte banditeşti, iniţiate stimulate şi instrumentate de către stînga mondială, la care se adaugă nu numai imbecilismul mondial, dar din păcate din ce în ce mai mult însăşi Partidul Democrat American, care părăsit de simţul răspunderii politice faţă de Statele Unite şi de poporul american, ca de altfel şi de oricare altfel de bun simţ, printr-un act disperat, încearcă prin orice mijloc să oprească iminenţa unui al doilea mandat al Preşedintelui Trump, riscând să depăşească limitele acceptabile în lumea politicii, trecând flagrant în zona penalului, a trădării faţă de SUA şi a încălcării Constituţiei Americane. Guvernul American ar trebui să acorde o atenţie mai mare asupra a cea ce se-ntâmplă în interiorul ţării, cea ce se pare că se şi întâmplă în momentul de faţă şi dacă FBI-ul este depăşit de situaţie, să permit şi CIA să intervină la o nevoie. Astăzi asistăm la o agresiune fără precedent a stângii mondiale, propagandistică, logistică şi prin tot felul de activităţi ilegale efectuate de către fosta coloană a V-a sovietice, scoasă de la naftalină, reajustată, modernizată şi extinsă, repusă pe picioare şi gata de a executa ordinele stângii mondiale. De la atacuri şi sabotaje cibernetice, la acte teroriste effective.Trăim momente periculoase şi de fapt lumea întreagă se află în stare de război. Deocamdată propagandistic, un război "rece" care în ultima vreme a devenit "călduţ" şi se-ncălzeşte din ce în ce mai mult. Lumea pare a fi gata să se arunce din nou ca proasta-n făcăleţ într-un final îngrozitor de fierbinte.
RăspundeMircea Cociu - 06-02-2020
Corect! De vazut si https://ro.wikipedia.org/wiki/Bernie_Sanders
Răspunde