La ce folosește traseismul?

Anul acesta, campion la traseism viteză a fost, fără îndoială, PNL. S-au făcut transferuri și la PSD, însă mai puțin mediatizate și mai modeste.

Cristian Campeanu 22.09.2020

De același autor

PNL a transferat parlamentari PSD și ALDE într-o asemenea măsură încât, dacă îi pune pe toți pe listă, va avea un grup parlamentar mini-USL, spre nemulțumirea peneliștilor hardcore. La aleși locali, s-a bătut recordul absolut – la nivel național, cifra depășește 600. Doar în județul Timiș au fost racolați și puși pe listele PNL peste 150 de consilieri locali și județeni, precum și câteva zeci de primari. La Iași, Costel Alexe a racolat cu program tot ce s-a putut de la Chirica în jos. În general, nimeni nu a fost neglijat. A fost primit cu brațele deschise și ademenit cu bani de la guvern. Degeaba face Orban pe neștiutorul și încearcă să explice că PNL și-a luat înapoi oamenii fugiți la PSD în 2016, că nu-i așa. Un primar din Teleorman, unul dintre susținătorii lui Dragnea, a mărturisit că a fost primit de prim-ministru, care i-a promis fonduri pentru proiectele sale. Situația a ajuns atât de ridicolă și de tensionată încât PNL și USR PLUS s-au apucat să-și numere reciproc traseiștii.

Din punctul de vedere al percepției publice, este o catastrofă de imagine. Nimeni, nici măcar pesediștii nu susțin că traseismul ar fi moralmente acceptabil. Asta nu înseamnă că nu îl practică. Pentru PNL, situația e și mai complicată, a condamnat sistematic și cu vorbe grele traseismul ani de zile, mai ales după ce Dragnea a luat prin faimoasa ordonanță din 2014 sute de primari, iar imediat ce a ajuns la putere a început racolările. Greu de evitat acuzele de ipocrizie și demagogie care i se aduc acum. Pierderea de imagine înseamnă în primul rând pierdere de credibilitate și onorabilitate și, în al doilea rând, pierdere de voturi. Ce se câștigă într-o comună se pierde înzecit prin refuzul oamenilor de a mai vota.

Pe de altă parte, există o percepție la nivelul politicienilor de școală veche că primarii livrează voturi și la alegerile generale. Acesta este un mit. Cu șase ani în urmă, Dragnea a suspendat legea și a dat Ordonanța și în speranța că primarii transferați de la PNL și PDL îi vor aduce voturi la locale, dar și lui Ponta la prezidențiale. La locale i-a reușit, dar la prezidențiale s-a dovedit că lui Ponta nu i-au folosit la nimic aceste voturi.

Adevărul este că mai degrabă primarii nu livrează la alegerile generale. De cel puțin trei cicluri electorale încoace, prezența la urne la locale o depășește pe cea la generale. Nu cu două-trei procente, ci cu zece sau chiar mai mult. Asta înseamnă că primarii reușesc o mobilizare maximă la locale, atunci când este în joc interesul lor, dar odată aleși, atunci când trebuie să livreze voturi la centru câteva luni mai târziu, mai degrabă nu își fac treaba. Deci beneficiul electoral al traseismului este cel puțin îndoielnic, dacă nu o poveste care se perpetuează din anii ‘90. Este adevărat că acela care câștigă localele are șanse mari să câștige și generalele, dar explicația nu constă în performanțele electorale ale primarilor traseiști.

În al treilea rând, traseistul este, prin natura lui, trădător. Nu poate fi fidelizat pentru că este oportunist prin definiție. Dacă a trecut acum la PNL, poți să fii sigur că peste patru ani va trece din nou la PSD, dacă PSD va fi favorit să câștige alegerile. Nu poți să spui așadar că „ți-ai întărit rândurile” prin racolări, pentru că traseistului nu-i pasă de partidul tău, de „valorile” tale sau de tine. Te va părăsi fără regrete cu prima ocazie mai avantajoasă. Dimpotrivă, te slăbește. Ești nevoit să porți acest balast pe care nu te poți baza politic și pe care trebuie să-l alimentezi cu bani care ar putea să-și găsească destinații mai bune.

În concluzie, dacă îți distruge credibilitatea și nu îți aduce nici forță politică, nici măcar bani, la ce servește, de fapt, traseismul politic pe care îl practică marile partide? Un posibil răspuns ar fi că la vârful partidelor ei chiar își imaginează că în felul acesta își slăbesc adversarul. Altfel spus, nu este important că traseiștii nu ne aduc nouă voturi, important este să nu aducă la PSD (sau invers). //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22