De același autor
Președintele Director General al TVR, Doina Gradea, a avut o prestație grosolană în fața comisiilor de cultură ale parlamentului, unde s-a angajat într-un conflict cu membrii acestora. Cum comisiile se pregăteau să respingă rapoartele de activitate ale televiziunii naționale – primul pas spre o decizie similară în plen și spre demiterea implicită a doamnei Gradea și a echipei sale – și cum hotărârea fusese deja luată la nivel politic, dna Gradea nu avea niciun motiv să se comporte ca în mahala. A fost numită politic de PSD, urmează să plece prin decizia politică a noii majorități. Măcar să fi plecat cu demnitate sau măcar cu păstrarea regulilor de bună-cuviință. Din păcate, doamna în cauză nu are așa ceva.
Dacă ar fi avut, programele TVR nu ar fi atât de proaste și, mai ales, atât de vulgare. Într-un interviu unsuros, Doina Gradea a oferit drept exemple de emisiuni de forță ale TVR producții precum „Drag de România mea” sau „România 9”. Dacă Fuego și Cristache au ajuns standard de excelență, atunci TVR este afundată mult prea adânc într-o cultură periferică, de mahala generalizată la nivelul întregii instituții finanțate aproape exclusiv de la bugetul de stat. Dacă ne oprim asupra celei din urmă emisiuni, aceasta nu este un talk show despre evenimentele politice și sociale. Nu este un talk show, punct. Este o colecție propagandistică de fake news, insinuări și comentarii partizane întreținută de un realizator lipsit de orice urmă de etică. La capătul ei nu ieși nici mai bine informat, nici mai lămurit. Ieși îndoctrinat. Bine integrat în mahalaua generalizată, Ionuț Cristache a ajuns să-și dedice sieși propria emisiune într-un cerc vicios autoreferențial, jalnic ca producție de televiziune. E ceva ce numai posturi de propagandă, cum sunt unele televiziuni de știri, ar putea face, nu postul național. Prin astfel de emisiuni, prin programe de „satiră” rudimentară precum cel de la revelion și prin difuzarea de filme național-comuniste plasate într-un trecut care nu a existat niciodată, Televiziunea Română a coborât într-o mlaștină de vulgaritate în care execrabilul este reper. TVR nu mai este doar irelevantă, ci și o jignire adusă bunului-simț. Ca urmare, opinia că TVR este nereformabilă și că desființarea sa cu totul este singura soluție câștigă tot mai mulți simpatizanți.
Așadar, este reformabilă TVR? În principiu, da. Expert Forum a propus în urmă cu o lună un concept de reformă care conține o separație clară între programele comerciale, aflate la concurență cu producțiile televiziunilor private, și programe de interes public pe care numai TVR le poate oferi, precum și o separație între funcția de președinte al Consiliului de Administrație și cea de director general, care ar trebui să primească mandatul în urma unui concurs în care să propună obiective de performanță clare și verificabile. Bineînțeles, actuala majoritate parlamentară a ignorat proiectul EFOR. În schimb, a păstrat ideea separării funcțiilor de președinte al CA și director general atât la televiziune, cât și la radioul public, dar au abandonat ideea de concurs. Ca atare, în loc de două funcții numite politic, vom avea patru – două la TVR și două la Radio România -, care să mulțumească toate partidele din coaliție. Or, aceasta nu este reformă, este împărțeală. Ce-i drept, cei de la USR PLUS au susținut inițial ideea de manager angajat prin concurs, dar PNL și UDMR au pus frână elanului reformator. Ceea ce va rezulta ar putea fi chiar mai rău decât ce a lăsat în urmă PSD, oricât de imposibil ar părea acest lucru. În România, conducerile bicefale ajung, de regulă, la conflict, ceea ce ar ruina coerența oricărui program de reformă pe care ar vrea cineva să îl pună în practică. Asta, în cazul în care un astfel de program va fi propus. Dacă PNL se va mulțumi să-și plaseze omul propriu în fruntea TVR și să lase conținutul programelor neschimbat, de la Știri la Viața Satului, atunci lucrurile nu o pot lua decât în jos.
Ludovic Orban a declarat că săptămâna aceasta se va decide când va avea loc ședința camerelor reunite în care se va vota demiterea actualelor conduceri ale TVR și Radioului, precum și demiterea președintelui Consiliului Național al Audiovizualului, o altă instituție falimentară din punct de vedere moral și instituțional. Ce nu știm este cum va arăta reforma, altfel absolut necesară, a acestor instituții sau dacă măcar există vreo idee de reformă. Pariul nostru este că PNL se va asigura că nu există. //