De același autor
În curând se împlinesc trei ani de la de-acum celebrul discurs al lui Viktor Orbán de la Tușnad, în care a lansat conceptul „democrației iliberale“, fundamentată nu în valorile universale ale drepturilor omului și statului de drept, ci în valorile naționale. Mulți observatori s-au întrebat atunci ce vrea de fapt Orbán să spună și cum ar putea, dacă ar putea, funcționa vreodată o astfel de democrație. Toată lumea suspecta însă o serioasă derivă autoritară a liderului ungar, care se bucura atunci, ca și acum, de o putere cvasi-absolută, ca prim-ministru al unui guvern susținut de o majoritate de două treimi în parlamentul de la Budapesta. Primele semnale îngrijorătoare veniseră cu doi ani în urmă, în 2012, când Orbán a atacat frontal separația puterilor în stat și sistemul de checks and balances drept un implant liberal american toxic pentru societatea ungară și, în consecință, a restrâns puterile Curții Constituționale, pe care a populat-o cu oameni fideli și a adoptat o lege privind pensionarea judecătorilor, care i-a permis să modifice componența unor curți și tribunale, ceea ce a afectat grav independența justiției. Rezultatul a fost că Guvernul Orbán poate să facă aproape tot ce vrea fără să se teamă de cenzura altor instituții, inclusiv să cultive clientelismul de partid și corupția, aflate la cote înalte în Ungaria. Într-un asemenea mediu politic viciat de corupție la nivel înalt și de absența mecanismelor de control și echilibru, o instituție de felul DNA nu ar putea funcționa.
În paralel, Guvernul Orbán a declanșat o campanie agresivă de suprimare a mass-media independente și de subordonare a publicațiilor și posturilor de radio și televiziune. Presa de opoziție s-a retras în mediul online, dar Guvernul Orbán a încercat să îi urmărească și acolo, încercând să impună o taxă asupra activităților pe Internet. Acesta a fost însă un pas prea departe, pentru că intenția guvernului a fost întâmpinată cu ample manifestații publice, iar Orbán s-a văzut nevoit să o retragă.
Asta nu înseamnă că prigoana vocilor critice a încetat, pentru că Orbán a lansat o ofensivă împotriva ONG-urilor care monitorizează și critică activitatea guvernului și deriva sa autoritară. Guvernul ungar a intrat într-un conflict rușinos cu guvernul norvegian pentru modul în care sunt alocate binecunoscutele granturi norvegiene. Pe scurt, Orbán voia să aibă un cuvânt de spus cu privire la destinația banilor, dar guvernul de la Oslo nici nu voia să audă. Acest incident l-a determinat pe Orbán să caute o modalitate de a pune sub control activitatea societății civile, mai ales a ONG-urilor care primesc granturi din străinătate, și așa s-a născut legea adoptată la sfârșitul lunii trecute care obligă ONG-urile care primesc peste 26.000 de dolari pe an din străinătate să se înregistreze ca „organizații susținute din afară“. Nu chiar ca „agenți străini“, ca în Rusia, dar foarte aproape. Comisia Europeană a anunțat deja că a declanșat procedura de infringement pentru încălcarea mai multor libertăți europene. Unele dintre aceste ONG-uri sunt finanțate de miliardarul de origine maghiară George Soros, iar cea mai mare dintre aceste organizații, Universitatea Central-Europeană, face obiectul unei legi noi a educației superioare în urma căreia va fi desființată. Aceste acțiuni recente împotriva societății civile și a CEU fac parte dintr-un război fățiș declanșat de Orbán împotriva lui Soros.
Recent, guvernul, care, ca orice autocrație, dispune de un aparat de propagandă redutabil, a declanșat o campanie costisitoare (21 de milioane de dolari) anti-Soros și anti-UE. Ungaria a fost împânzită aproape peste noapte cu afișe cu chipul miliardarului în care li se cerea ungurilor „să nu-l lase pe Soros să râdă la urmă“ sau cu Soros în chip de păpușar al liderilor europeni. Ideea centrală a campaniei este că Soros încurajează migrația masivă a refugiaților din Orientul Mijlociu în Europa și că manipulează instituțiile europene și pe liderii europeni prin forța sa financiară și ONG-urile pe care le finanțează să susțină această politică caracterizată de Orbán drept „sinucigașă“, pe care o consideră o amenințare existențială la adresa Ungariei. În final, la cererea Bruxellesului, guvernul a spus că va retrage afișele, mai ales după ce antisemiții unguri au profitat de campania guvernului ca să denunțe tentativa ocultei evreiești de a pune stăpânire pe Ungaria. Unele dintre afișele cu chipul lui Soros au fost mâzgălite cu graffiti cu „evreu împuțit“, imagine care a făcut înconjurul presei occidentale.
Întrebarea care rămâne este însă de ce este Guvernul Orbán atât de virulent împotriva refugiaților, principala vină pe care i-o atribuie lui Soros, de ce consideră politica europeană o amenințare la adresa înseși existenței Ungariei? Răspunsul ține de modul în care guvernul ungar privește istoria și în care înțelege ideea de „națiune“ maghiară și asta conduce, vă vine să credeți sau nu, la... Trianon. Potrivit interpretării cvasi-oficiale, greșeala istorică a conducătorilor ungari a fost să primească de-a lungul istoriei populații de refugiați (inclusiv românii) care au primit dreptul de a se stabili pe teritoriul Regatului Maghiar. Trianonul ar fi, prin urmare, momentul în care aceste populații ingrate au smuls câte o bucată din Ungaria cu sprijinul Vestului și au plecat care încotro. Ca atare, a admite o populație largă de refugiați pe teritoriul ungar este o invitație la un al doilea Trianon. Oricine susține așa ceva este dușmanul Ungariei, iar Soros, cu societatea lui „deschisă“, este cel mai mare dușman. În concluzie, liberalismul universal occidental pe care în imaginarul naționaliștilor ungari îl personifică Soros reprezintă inamicul numărul unu al „democrației naționale iliberale“ a lui Orbán.