De același autor
Pe vremea comunismului, Adrian Năstase a produs, din calitatea lui de gânditor geopolitic al regimului, teoria „drepturilor omului ca submarine torpiloare“ ale societății socialiste. Pe scurt, drepturile omului erau, în opinia tânărului geostrateg, arme ideologice destinate subminării temeliilor comunismului și, de aceea, recomanda regimului ceaușist ca acestea să fie denunțate ca atare și respinse viguros în numele civilizației socialiste superioare. Ulterior, după 1989, Năstase și-a „rafinat“ teza. Nu numai drepturile omului, dar și toate condițiile privind democrația, statul de drept, economia de piață (mai ales privatizările) pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le cereau de la un stat aspirant la calitatea de membru NATO și UE au fost denunțate de fostul ministru de Externe - care a cochetat odată cu aderarea la Comunitatea Statelor Independente sub tutela Rusiei -, ca tot atâtea „torpile“ înfipte în trupul suveran al națiunii române.
Astăzi aflăm de la Liviu Dragnea că democrația și statul de drept sunt manifestări colonialiste ale Occidentului. „Asaltul colonialist“ nu se rezumă la instituțiile democratice și la domnia legii, ci merge mult mai departe. Dragnea ne-a luminat mai întâi la televizor și apoi la mitingul de la Craiova că occidentalii ne iau pământurile și își bat joc de ele și de fermierii români. Companiile străine? „Nu vin să dea, vin să ia“ și toate „iau“ în detrimentul companiilor autohtone. Partenerii externi (e.g., SUA)? Sunt într-o veșnică foame de resurse românești pe care vor să ni le ia, să le exploateze, să le ducă la ei și să ne lase pe noi la mâna rușilor. Europenii? Vor să ne trimită produse de proastă calitate, care să ne otrăvească cu chimicale copiii, și să oprească în același timp produsele românești de calitate să ajungă pe mesele românilor. Investitorii străini? Plătesc „salarii de sclavi“ muncitorilor români. Băncile străine? Sunt lacome, vor să înșele deponentul și să-l spolieze pe debitorul român. Oficialii de la Bruxelles? Ce-au făcut ei pentru România? În viziunea lui Dragnea, România se află sub asaltul forțelor întunericului de la Apus și nu are decât o opțiune. Să lupte sau să piară: „Problema este că vin peste noi. Ne batem sau stăm cu mâinile pe piept?“, s-a întrebat Dragnea la Antena 3.
Sub conducerea lui Dragnea, PSD propune românilor o viziune de război apocaliptic: România se află în pericol existențial - de la sănătatea copiilor la bogățiile solului și subsolului - din partea unui inamic fără milă - Occidentul rapace - și, dacă vrea să supraviețuiască, atunci trebuie să lupte împotriva străinilor. Trebuie să ridice armele împotriva investitorilor din industrie, comerț și servicii, trebuie să lupte împotriva partenerilor strategici (care „vin să ia, nu să dea“), a companiilor petroliere americane, împotriva Uniunii Europene și a agenților ei din România (precum Consiliul Concurenței), trebuie să lupte împotriva băncilor, a societăților de telecomunicații, administratorilor de fonduri private de pensii, a proprietarilor de terenuri, împotriva roșiei spaniole și a cartofului polonez. Dar, mai ales, trebuie să lupte împotriva democrației și statului de drept ca importuri colonialiste. Așa cum în economia „națională“ de război trebuie să ne eliberăm de străini devenind o autarhie, în politica „națională“ de război trebuie să ne eliberăm de concepte politice alogene precum drepturi individuale, egalitate în fața legii, guvernare reprezentativă.
De la discursul violent naționalist-xenofob și antioccidental al lui Ceaușescu, România nu a mai fost nevoită să asculte așa ceva. Aceasta este oferta politică a PSD/Dragnea pentru următoarele patru runde de alegeri (europarlamentare, prezidențiale, locale și generale), iar întrebarea cu adevărat existențială este dacă va exista și suficientă cerere electorală pentru ea. Altfel spus, câți alegători se vor lăsa înșelați de această uriașă mistificare ca să ridice arma electorală împotriva Occidentului, să voteze împotriva propriilor interese și să confirme PSD la putere?
Dacă Dragnea va fi condamnat definitiv, lucrurile se vor schimba radical, pentru că ieșirea bruscă din scenă a unui satrap ca el ar lăsa un vid de putere care nu va putea fi umplut fără vărsare de sânge politic, cu consecințe majore pentru guvernare. Dar dacă va reuși să supraviețuiască, șansele lui și ale PSD sunt mai bune decât par. PSD are resursele materiale și resursele media (televiziuni, radio, website-uri, rețele sociale) să ofere un număr mare de știri false, conspirații și înscenări complexe (ultimul exemplu, pretinsul caz Lazăr) calibrate pe categorii diferite de alegători urbani. Pe de altă parte, este singurul partid care a dovedit că poate face campanie eficientă la firul ierbii în mediul rural, iar pentru pensionari și-a asigurat serviciile poștei.
Pericolul ca PSD să vândă drept acceptabilă, chiar dezirabilă, unui număr suficient de mare de români o autarhie naționalist-ceaușistă xenofobă și antioccidentală este cât se poate de real. Și, în momentul în care vor avea voturile, o vor instaura fără să stea pe gânduri. Salvarea stă într-un vot masiv al celeilalte tabere, dar un pic de ajutor din partea Occidentului nu ar strica în acest moment greu. În fond, Dragnea a declarat război Occidentului pe banii Occidentului. Fermierii români de mila cărora plânge pe la mitinguri că sunt umiliți de străini nu ar supraviețui fără subvențiile de la dușmănoasa Uniune Europeană, iar guvernul de la București depinde, pentru cheltuielile curente, de împrumuturi luate cu costuri din ce în ce mai mari de pe piețele străine. //