Oligarhia vrea să închidă România

Cristian Campeanu 16.08.2013

De același autor

Dacă aţi crezut că austeritatea şi tăierea a 25% din salariile bugetarilor este cel mai rău lucru care vi s-ar fi putut întâmpla, priviţi cu atenţie ce vă pregăteşte actualul regim oligarhic instalat la putere în decembrie: O societate închisă, în care bogăţia se distribuie „de jos în sus” de la popor, către casta politică aflată la putere, în totală impunitate şi separată cu forţa de Europa şi de lume. Regimul USL nu este nici social şi cu siguranţă nu este liberal. Ceea ce îşi propune să fie este „o tiranie ca-n Rusia”, numai că, deocamdată, îi stau în drum câteva obstacole.

Cea mai importantă miză a oligarhiei USL este banul public, adică ceea ce au ştiut ei să facă dintotdeauna, un fel de haiducie pe dos: Să ia de la săraci (sau de la „clasa de mijloc”, sau de la „plebe”) şi să dea la bogaţi, adică la o clasă mică de privilegiaţi cu acces la puterea de a distribui banul public după bunul plac.

Deja de astă iarnă, Victor Ponta a evocat posibilitatea de a dubla pragul contractelor de achiziţii publice care puteau fi încheiate fără licitaţie de la 15.000 la 30.000 de euro la bunuri şi servicii şi se părea că a renunţat dar la începutul lunii iulie, parlamentarii PSD şi PNL au depus un amendament în care nu numai că faceau asta, dar măreau de la 15.000 la 100.000 de euro plafonul contractelor pentru lucrări care puteau fi semnate de autorităţile publice fără licitaţie, ceea ce ar deschide drumul unei orgii a corupţiei generalizate şi a contractelor preferenţiale pentru îmbogăţirea oligarhiei din banii contribuabilului.

Apoi a venit problema generată de primarii şi preşedinţii de consilii locale sau judeţene USL, declaraţi incompatibili pentru că făceau parte din consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi – apă, canal, drumuri, reparaţii etc - care au reclamat că sunt decimaţi de Agenţia Naţională de Integritate şi au vorbit de „peste 1000 de primari” aflaţi în această situaţie. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a precizat că, deşi la nivel naţional este vorba de sute de cazuri de incompaibilitate, cei aflaţi în situaţia denunţată sunt mult mai puţini, ceea ce înseamnă că sunt mulţi care se află în această situaţie dar nu au fost luaţi încă în vizor de ANI şi încă şi mai mulţi cei care ar dori să o facă, dar le e frică. Ţinta este, însă, aceeaşi: Căpuşarea banului public fără teama de repercusiuni. În acest sens nu numai că Liviu Dragnea a propus modificarea legii astfel încât să se restrângă conceptul incompatibilităţii pentru a exclude aceste cazuri, dar acum a venit Radu Mazăre şi cu obişnuita-i neobrăzare a plusat, cerând amnistierea celor declaraţi incompatibili. Dacă se va merge pe această tendinţă impusă de oligarhie, în scurt timp, incompatibilitatea ar deveni un termen abstract, fără consecinţe juridice, iar ANI ar rămâne fără obiect.

De la DNA ne-a venit miercuri vestea despre arestarea directorului adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Viorel Pană, şi a colegului său de Partid Conservator, Mugur George Voinea în ceea ce este, de fapt, un caz de extorcare, adică fixarea unui comision „la negru” şi falsificarea ulterioară a documentaţiei aferente, pentru o companie care dorea să participe la o licitaţie privind – ce altceva? – achiziţiile publice. Ordonanţa DNA descrie în amănunţime mecanismul prin care licitaţiile sunt trucate, documentele sunt falsificate sau de-a dreptul inventate, totul pentru un comision gras pentru reprezentanţii oligarhiei. Acum, ministrul Agriculturii şi preşedintele PC, Daniel Constantin, trimite controale alarmate la APIA – a cărei principală funcţie este să distribuie subvenţiile europene pentru agricultori – iar noi ar trebui să credem că toată această afacere nu are absolut nicio legătură cu Dan Voiculescu, unul din marii oligarhi ai ţării şi, în consecinţă, beneficiari de bani publici.

Aţi observat însă, de unde provine majoritatea acestor cazuri de corupţie? Exact, de la DNA şi ANI. Fără ele, nimeni nu ar fi aflat de incompatibilitatea aleşilor locali sau de trucarea licitaţiilor, nici de judecătoarele şpăgare, Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache, Viorica Dinu, nici de reţeaua Voicu-Costiniu, nici de multe altele. Fără DNA şi ANI, şi cu serviciile secrete sub control (dar aceasta este altă poveste) toată Justiţia ar fi sub controlul Oligarhiei şi toţi judecătorii ar judeca precum doamnele amintite mai sus. În felul acesta, cercul s-ar închide: Oligarhia ar continua să se îmbogăţească pe seama cetăţeanului făcând uz de puterea politică total imună faţă de lege. Dacă statul de drept stă în calea ambiţiilor Oligarhiei, atunci statul de drept va trebui distrus şi aceasta este ţinta următoare, indiferent de MCV sau de Comisia Europeană, cum zicea Mazăre dăunăzi.

 

Dar cine se opune cu vehmenţă atingerilor aduse statului de drept? Presa şi ONG-urile. Cum presa, cu puţine excepţii, este aproape complet supusă Oligarhiei, mai rămâne problema ONG-urilor. Aşa că, apare un individ de la PSD, care propune ca donaţiile financiare „din străinătate” pentru ONG-urile care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele „în mod direct sau indirect” să fie interzise. În Europa se vorbeşte de mai multă integrare, chiar de liste unice europene la alegerile pentru Parlamentul European, dar noi vorbim, în continuare de „străinătate”.  Iniţiatorul, un personaj cel puţin îndoielnic, susţine că ţinta ar fi ONG-urile ungare care ar desfăşura activităţi subversive prin secuime. Această pretenţie este o minciună. Ţinta sunt ONG-urile care se bat pentru asanarea vieţii politice româneşti, împotriva corupţiei şi pentru statul de drept. Ţinta sunt Freedom House, Konrad Adenauer Stiftung, Hans Seidel, Expert Forum şi alte câteva. Are dreptate directorul CRPE, Cristian Ghinea. Este o iniţiativă inspirată de Putin, care a declarat toate ONG-urile finanţate din străinătate, „agenţi străini”. Este o ofensivă de a închide „România oligarhilor” faţă de posibilitatea examenului critic din partea societăţii civile interne şi externe. O ofensivă la care, dacă românii vor asista pasivi, ar putea reuşi. Dar atunci va fi deja prea târziu.

Articol publicat si pe site-ul romanialibera.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22