De același autor
Nu există miză politică mai mare acum pentru România decât independența justiției. Dacă Dragnea, Tăriceanu și majoritatea PSD/ALDE vor reuși să își impună legile justiției care asigură subordonarea politică aproape directă a parchetelor și instituie - prin introducerea răspunderii materiale a magistraților, pe de o parte, și crearea unui parchet special pentru magistrați, pe de alta - un control indirect asupra instanțelor de judecată, regimul politic în România va fi alterat în profunzime, în sensul în care, chiar de anul viitor, România va deveni o „democrație controlată“ ca Rusia lui Putin sau o „democrație iliberală“ ca Ungaria lui Orbán.
Domnii Dragnea, Tăriceanu și echipa, incluzându-l aici și pe ministrul Tudorel Toader, știu foarte bine ce se pregătesc să facă și știu, de asemenea, că au o fereastră mică de oportunitate în care pot da această lovitură mortală României liberale. Graba în destructurarea ultimelor rămășițe ale echilibrului puterilor în stat și domniei legii este dublată de o grabă la fel de mare de a obține controlul asupra unei părți cât mai mari din economie, pentru că degeaba controlezi instituțiile, dacă nu controlezi resursele. Pretinsele majorări de venituri ale populației au menirea să ascundă măsurile cu adevărat importante de trecere sub control politic a piețelor. La capătul acestui proces fulgerător de restaurație, România va deveni încă una dintre autocrațiile eșuate din Estul Europei.
Ai zice că, în fața acestui pericol real și vizibil, opoziția va fi stăpânită, simetric, de același sentiment al urgenței, în sens opus, și că acționează credibil și decis pentru blocarea demersurilor distructive ale puterii. Salvgardarea independenței justiției, a statului de drept, precum și a libertăților fundamentale politice și economice ar trebui să fie prioritatea zero a partidelor din opoziție și, ca atare, ar trebui să îi vedem pe reprezentanții acestora denunțând în fiecare zi abuzul și inițiind acțiuni politice de stăvilire a tăvălugului autoritarist. În schimb, avem parte de o opoziție întoarsă către sine, care nu operează sub imperiul momentului, fiind decuplată de la urgența și prioritățile politice reale, aflată într-un proces sinucigaș, ceea ce vechii greci numeau omphaloskepsis: contemplarea propriului ombilic.
Grupurile care aveau cele mai bune premise să formeze o opoziție autentică și consistentă la începutul anului erau USR și gruparea din jurul lui Dacian Cioloș, devenită ulterior Platforma 100. Opoziția nu este un titlu, o insignă pe care o porți, ci o muncă adesea lipsită de strălucire dusă pe holurile fetide ale Legislativului și administrației, care îți oferă însă informațiile relevante, consistență și, în cele din urmă, credibilitate și forță. De exemplu, cea mai puternică armă oferită opoziției recent a fost Raportul lui Vlad Voiculescu despre situația post-Colectiv, dar, previzibil, nu a fost folosită. Oamenii lui Cioloș știau ce lăsaseră în urmă și puteau, având referențial, să sancționeze fiecare derapaj al PSD/ALDE din prima zi de guvernare. Nu au făcut-o. În schimb, s-au concentrat asupra genezei proprii, pe care o tot moșesc la nesfârșit, și astfel am aflat că undeva, spre vara anului viitor, vor ieși pe piață cu un partid alternativă. Dar până în vara lui 2018 va fi prea târziu. Membrii Platformei lui Cioloș ar fi trebuit să denunțe la fiecare pas deriva autoritaristă. Nu au făcut-o și până la data când vor ieși pe piață vor fi devenit irelevanți.
USR avea suficienți oameni în parlament ca să urmărească pas cu pas legislația abuzivă și să o denunțe prompt. Strategiei trasparente de torpilare pe cale legislativă a statului de drept, USR trebuia să-i opună propria strategie de contracarare a mașinăriei de vot a majorității. Bunăoară, USR nu ar fi trebuit să gireze niciodată prin prezență marea mascaradă a „comisiilor de anchetă parlamentară“, al căror unic scop este să valideze ficțiunea „statului paralel“ și să delegitimeze DNA și judecătorii independenți. USR nu a avut nicio strategie, pentru că de un an își caută o identitate în afara lui Nicușor Dan, personaj suficient de narcisist încât să distrugă întreaga construcție, dacă nu o conduce. USR și-a ales sâmbătă un președinte, în persoana lui Dan Barna, care a promis că în sfârșit USR este gata să facă opoziție. Ce se va întâmpla de fapt? Sub pretextul unor nereguli – reale sau nu, este irelevant - în alegerea delegaților de la București, 16 parlamentari și o serie de lideri de filială au contestat legitimitatea congresului, iar Nicușor Dan aproape că a proclamat că își face propriul partid. USR se va dezmembra înainte de a se fi născut. Cât despre PNL, cu câteva excepții notabile, cum este Florin Câțu, partidul se comportă ca și cum locul lor este mai degrabă alături de Tăriceanu, iar asaltul PSD/ALDE asupra statului liberal este mai degrabă dezirabil și binevenit.
România se confruntă cu un viitor în care tirania majorității va impune domnia arbitrariului, a corupției generalizate și a impunității unei oligarhii validate de alegeri controlate și manipulate. În fața acestui viitor, opoziția politică a capitulat.
Comentarii 6
Cititor - 11-03-2017
Propunerile legislative cu mai multa protectie pentru politisti sunt periculoase pentru libertatile civele. Nu ca nu sunt si politistii indreptatiti la protectie. Dar ar trebui creat in contrapondere un departament de afaceri interne independent pe langa MI, la care cetateanul sa se poata adresa direct in caz de probleme, care sa investigheze abuzuri sau coruptia din politie, unde e o mare solidatitate in a musamaliza.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 11-02-2017
Cu opozitia la FSN-PDSR-PSD a fost mereu o problema in Romania. Va mintiti cum au vandalizat sediile PNTCD si PNL in iunie 1990. Cand Conventia Democratica a castigat alegerile nu mai era PNTCD-ul lui Coposu acolo, ci o clona a acestuia, total controlata de Iliescu si acolitii lui. Desi avea majoritate in Parlament, avea Guvernul si avea presedintia, Conventia n-a fost in stare decat sa iroseasca sansa asanarii societatii romanesti la toate nivelurile si sa compromita total ideea de alternativa la Iliescu-PDSR (plus partiduletele-javre, gen PRM, PSM). A venit apoi a doua sansa, cu Alianta DA, care a stat la guvernare, cu o intrerupere nu prea mare de aproape doua cicluri electorale, timp in care PSD a stat pe tusa. Atunci s-a pus in opera independenta justitiei (atata cata a fost) si a fost condamnat, formal, regimul totalitar comunist. Insa in societate mari schimbari nu s-au produs. Inca o sansa ratata. In 2012 s-a constituit USL, o alianta toxica, in care a fost implicat si PNL, de la care azi se asteapta sa faca opozitie barbateasca. Distrugand orice oferta politica contrara, PSD-ul a ramas singur pe scena, iar cei care isi zic partide de opozitie sunt doar niste baloane de sapun lipsite de consistenta. Opozitia trebuie refondata din temelii, pentru ca tara sa nu ramana definitiv in mainile si la cheremul fortelor retrograde ale trecutului comunist. Acest proces numai din afara Parlamentului poate veni. Fenomenul Rezist arata ca exista o alternativa si ca exista oameni capabili si de actiune, care sa trimita PSD-ALDE la cimitirul elefantilor defintiv.
RăspundeLiviu - 10-31-2017
Autorul nu-l mentioneaza pe Basescu, care animat de un egou exacerbat se straduieste sa distruga tot ce a facut - ne place sau nu, lui ii datoram independenta justitiei, atita cit este. O mare problema o reprezinta magistratii care abia asteapta subordonarea catre Partid - li se va tolera si incuraja coruptia, in schimbul impunitatii; cred ca 50 % dintre ei sint dornici sa se scufunde in mocirla pe fundul careia traieste PSD-ul.
RăspundeJoaquin Murieta - 10-31-2017
Cu ce-ar putea fi inlocuita tirania asta a majoritatii ? Cu tirania minoritatii ca in SUA unde Trump e presedinte cu 3 000 000 de voturi mai putin decat Clinton ? Cu arestarea politicienilor care nu-i convin domnului Campenu care apoi sa moara in pushcarii ca Adamescu ? Cu incepera si in Romania a assasinatelor politice ca in Anglia unde a fost ucisa Jo Cox si asa a ieshit Brexit ? Au fost alegeri si a cashtigat PSD si ALDE. Nimeni nu a contestat numararea voturilor. Presedintele are si el destule atributii in conducerea Romaniei fara sa fie totushi un dictator deci care-i problema ? Vor mai fi si alte alegeri si procentele partidelor sigur se vor modifica.
RăspundeMarius Nicolescu - 10-31-2017
Da, dar tirania, domnia arbitrariului, coruptia generalizata si impunitatea unei oligarhii validate de alegeri controlate va aduce cu sine saracie, frig, foame si frica. Abia atunci, ca in decembrie la Timisoara, Bucuresti, Cluj, Iasi si Sibiu se va porni, iarasi, valvataia. Pana nu sufera, romanul se lasa calcat in picioare. Si va asigur ca multi vom tremura in iarna aceasta.
RăspundeIancu Nic - 10-31-2017
Capitulată, da. Insă opoziție n-a fost niciodată. A fost doar o alternativa dar cu aceleasi vederi etatist-interventioniste. Intelectuali giranti ai modelului bunastarii "tiparite" de stat. Bleah!
Răspunde