Pe urmele modelului totalitar al lui Erdoğan

Sub Dragnea și PSD, România se rupe de proiectul național al integrării europene și sincronizării cu Europa și se turcește printr-o întoarcere halucinantă în timp.

Cristian Campeanu 21.11.2017
SHARE 5

De același autor

 

Asumarea politică a ficțiunii „statului pa­ra­lel“ de către PSD prin rezoluția de la Her­culane reprezintă un pas concret către instaurarea unui regim autoritar sau to­ta­litar în România. Retorica lui Dragnea și Tăriceanu pre­tinde că prin lupta îm­potriva „statului paralel“, prin distrugerea puterii ile­gitime a „structurilor de forță“ – în esență, DNA și SRI, dar sintagma include și Parchetul General, și ju­decătorii care au dat con­damnări în cazuri de co­rup­ție – coaliția de la putere ur­mărește să restaureze drepturile și li­ber­tățile individuale și „cadrul democratic constituțional“ în România.

 

Nici în proclamarea cvasioficială a unui stat paralel, nici în retorica manipulatoare a apărării democrației și drepturilor fun­damentale în fața „abuzurilor așa-zisei lupte contra corupției“, Dragnea și PSD nu sunt originali. Mecanismul a fost creat și perfecționat în Turcia lui Erdoğan și a avut drept consecință persecuția pe scară largă a opoziției, a ONG-urilor, dar și a mediilor academice și instaurarea unui re­gim de dictatură personală a preşedintelui. Sub Dragnea și PSD, România se rupe de proiectul național al integrării europene și sincronizării cu Europa și se turcește prin­tr-o întoarcere halucinantă în timp. Dic­tatura lui Erdoğan a debutat exact cu de­nunțarea unui stat paralel condus din Ame­rica de Fethullah Gülen care – aten­ție! – sub pretextul așa-zi­sei lupte an­ti­co­rupție a re­curs la urmăriri, ascultări pe scară largă ile­gale ale con­vorbirilor te­le­fo­nice și arestări ale unor oficiali gu­vernamentali, cu scopul de a compromite și răs­turna puterea legitimă aleasă de­mocratic a Turciei. E vor­ba de o operațiune an­­ti­corupție lansată în 2013 de procurorii și de polițiștii de la divizia de combatere a infracțiunilor financiare care au des­co­pe­rit o rețea guvernamentală vas­tă de spă­la­re de miliarde de dolari, care im­plica co­merț ilegal de petrol cu Iranul, relații cu Al Qaeda, în care erau implicați mi­niștri, bancheri și... familia Erdoğan. Pri­mele declarații de denunțare publică ex­plicită a statului paralel au fost făcute ime­diat după ce în mass-media au apărut mai mul­te înregistrări în care (pe atunci) prim-mi­nistrul Erdoğan își instruia fiul să ia banii din seif și să-i ascundă. Un fel de Tel Drum ceva mai grav și pe scară mai ma­re.

 

De atunci, Erdoğan a devenit președinte, a existat și misteriosul episod al tentativei de lovitură de stat din 2016, pus, desigur, tot pe seama lui Gülen fără nicio dovadă, dar mai important este că „statul paralel“ a devenit doctrină oficială de stat, a că­pă­tat un nume și un acronim: Organizația Te­ro­ris­tă Fethullah/Statul Paralel (FETO/PDY). Încă și mai important, a fost declanșată cea mai mare prigoană din istoria post-ke­malistă a Turciei. Procurorii, polițiștii și judecătorii implicați în ancheta inițială au fost de mult demiși și arestați și, de atunci, sub acoperirea combaterii FETO/PDY, o structură care nu există în realitate, au fost demiși, arestați și condamnați sute, chiar mii de polițiști, militari, judecători și procurori, jurnaliști, funcționari civili, ac­tiviști pentru drepturile omului, stu­denți și profesori. Iar prigoana continuă și zilele acestea, pentru că, dacă am învățat ceva despre dictaturi, acesta este că repre­siunea nu se încheie niciodată, indiferent de pretextul invocat. Justiția, poliția, pre­sa au fost forțate să se supună „puterii le­gitime alese democratic“ și acum nu mai combat corupția și abuzurile puterii, com­bat „statul paralel“.

 

Dacă Dragnea și PSD vor urma exemplul lui Erdoğan, atunci o operațiune de epu­ra­re pe scară largă în parchete, justiție și ser­viciile secrete este inevitabilă, după cum este aproape la fel de certă și o reprimare brutală a ultimelor rămășițe ale presei in­de­pendente sub pretextul „complicității cu sistemul“. Știm că această represiune se pregătește pentru că Dragnea și acoliții săi au avertizat încă de acum un an că toți cei care fac parte sau susțin „sistemul abu­ziv“ „vor plăti“.

 

Întrebarea este cum se pregătesc insti­tu­ții­le statului de drept să înfrunte această vi­je­lie. În ultimul an am văzut cum ins­ti­tu­ția care avea drept funcție esențială să asigure echilibrul puterilor în stat, Curtea Constituțională, s-a predat puterii, căreia i-a oferit instrumente puternice pentru instituirea unui regim autoritar. Justiția es­te pe cale să fie îngenuncheată și aservită prin legile pe care PSD se pregătește să le treacă prin parlament și există un pericol real ca mai degrabă magistrații să se aco­mo­deze, în loc să se revolte.

 

Dacă și SRI va trăda proiectul european în numele „interesului național“, așa cum pe vremuri Securitatea servea regimul co­munist în numele „independenței și su­ve­ranității“, atunci președintele va rămâne singur la Cotroceni să se apere, precum Mir­cea, cu un toiag.

Comentarii 5

Joaquin Murieta - 11-27-2017

PSD a cashtigat alegerile. Alianta PSD+ALDE are majoritate absoluta in parlament si Ponta a obtinut mai multe voturi decat Iohannis in primul tur. Americanii urasc socialistii si liberalii si doaresc sa aduca la putere partide de dreapta ne-votate de Romani. Actualul PNL a fost creat de Americani in sediul ambasadei SUA la Bucuresti. Nu este un partid liberal pentru ca Americanii urasc liberalii. Adevaratii liberali sunt in ALDE filiala a ALDE din UE. Si in Chile Americanii au rasturnat guvernul democratic ales condus de Salvador Allende. Medicul Allende a castigat majoritatea relativa la fel ca Ponta in Romania. Pe atunci in Chile nu se organiza al doi-lea tur ci parlamentul desemna invingatorul dintre primii doi clasati. In ciuda imenselor presiuni Americane parlamentul l-a desemnat pe Allende caruia ii lipseau doar putine procente pana la majoritatea absoluta si luase totusi mult mai multe voturi decat al doilea clasat. Initial lovitura de stat militara organizata de CIA a eshuat pentru ca generalul Alberto Bachelet tatal viitoarei presedinta, sheful marelui stat major, a spus clar ca armata Chiliana nu face politica, militarii nu au acolo drept de vot. CIA l-a assasinat pe Alberto Bachelet si le-a torturat pe sotia si fiica lui si apoi l-a assasint pe presedintele ales Salvador Allende. Preshedintele a murit ca urmare a unei rakete trase din avion impotriva palatului prezidential. Nu s-a aflat cine era pilotul dar se stie precis ca el vorbea Engleza. Si in Romania ashteptam assasinate politice in caz ca actuala campanie de arestari dirijata de Americani prin judecatorii si securistii vanduti lor nu isi atinge scopul.

Răspunde

Joaquin Murieta - 11-26-2017

Buna comparatia cu Turcia Campene dar eu am una si mai buna cu Anglia lui Oliver Cromwell. Revolutia burgheza din Anglia a izbucnit cand regele Carol I Stuart a incercat sa aresteze cinci parlamentari acuzati de coruptie si diverse hotii de un judecator numit de rege. Cu toate ca era inrmat cand a intrat in parlament regele a eshuat. Cei cinci au sarit pe un geam din cladire si au fugit. In timpul revolutiei regele si judecatorii lui au fost decapitati. Camera Lorzilor a fost desfiintata si multi Lorzi ucisi. Irlanda favorabila regelui si opusa celor cinci hoti a fost trecuta de Cromwell prin foc si sabie. 70% din populatia Irlandei a fost ucisa atunci si nici azi populatia Irlandei nu a depashit valoarea ante-Cromwell. Toti istoricii sunt azi de acord ca cei 5 erau intr-adevar corupti si hoti dar nimeni nu poate accepta, intr-o democratie, ca regele si judecatorii lui sa taie si spanzure parlamentarii aleshi democratic fie ei si hoti. Singura ta posibilitate intr-o democratie este sa ashtepti pana la alegerile urmatore si atunci sa votezi acei politicieni care nu fura, daca o fi vre-unul din asta pe lista.

Răspunde

Cristi - 11-22-2017

Aceeasi - sau cam aceeasi - mentalitate totalitara e si in Romania, si la comunisti si la anticomunisti, stanga, dreapta etc : exemplele de cult al secretului abunda, imi amintesc de CNSAS impanzit cu mari intelectuali cica, si cu cativa pro-Secu de la PSD, cum aprobau si inca mai aproba probabil pe spranceana accesele la dosare. Numai istorici cu pile la retelele semioculte primeau acces, istorici mai mult sau mai putin, nu mai conteaza azi cand multe carti interesante sunr scrise de freelanceri. Dar asta e mentalitatea romanului, chiar si intelectual : controlam nou si ai nostri in casa la noi, ca si cum s-ar inghesui strainii sau chiar romanii sa faca mai cunoscuta tara cu bunele si relele ei. De asta lipseste efervescenta si tot de asta falsele razboaie in induatria culturala cu comunismul, intre confrerii, grupuri. Asa e peste tot la noi : paranoia si lipsa de profesionism, nu se inteleg lucruri civilizate de baza, cum e politetea in viata sociala, standarde minime in institutiilea astea si oamenii care le populeaza, simple preconditii ca sa se faca ceva, ce sa mai vorbesti de coruptie etc. Vorba romanului decat sa faca ceva capra vecinului, mai bine sa moara! Oricum, dupa ce au plecat 3 milioane nu se mai inghesuie multi destepti nici pe la facultati etc au ramas prostii sau au ramas disproportionat mai multi prosti

Răspunde

Lie Ciocarlie - 11-21-2017

Va spun eu: judecatorii de contencios ii condamna pe cei care descopera infractiunile din institutii desi exista urmarire penala. Se prefac ca nu stiu noul cod de procedura penala unde nicio cercetare nu se (mai) poate face in afara urmaririi penale.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-21-2017

Paralela cu Turcia se sustine si nu prea. Turcia nu face parte din Uniunea Europeana si nu a avut in trecut un regim totalitar comunist. Nu este condusa de o fosta nomenclatura comunista si de structuri ale politiei politice comuniste. A avut un regim militar autoritar (Kenan Evren). Si, in general, cu totul altele sunt probleme cu care se confrunta Turcia pe plan intern. E o pura coincidenta ca Turcia lui Erdogan combate un asa-zis "stat paralel". Prin stat paralel regimul de la Ankara se refera la Gulen si gulenism, in timp ce politrucul Dragnea si jalnicii sai tovarasi de drum prin "stat paralel" inteleg statul de drept, guvernat de legi, Constitutie si reguli democratice, fiindca statul pe care acesti netrebnici vor sa ni-l impuna este un stat al faradelegii, al unei Constututii trunchiate, lipsit de reguli democratice. In realitate, modelul de tara pe care ei vor sa impinga Romania este copiat dupa Moscova lui Putin - un amestec talmes-balmes de bolsevism, oligarhie, nazism, stalinism, nationalism tarist, panslavism, eurofobie, bigotism religios promovat ca politica de stat, oligofrenie politica de inalta clasa. Ca Dragnea si acolitii lui vor esua este previzibil. Problema este cat de mult rau vor trebui / vor fi lasati sa faca, pentru a provoca o reactie radicala, care sa ii mature de la putere.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22