De același autor
Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat duminică punerea arsenalului nuclear al Rusiei în „alertă specială” după ce ce a citat „declarații agresive” din partea statelor NATO. Putin își exprimase deja intenția de a utiliza arme nucleare încă din momentul în care a anunțat invadarea Ucrainei, când a avertizat că „oricine va încerca să ne împiedice va avea de înfruntat consecințe cum n-ați văzut în toată istoria voastră”, o amenințare cu folosirea armelor nucleare dacă Occidentul îi va sta în cale. Putin s-a adresat comandanților militari, inclusiv ministrului apărării, Serghei Șoigu și le-a spus că Occidentul a întreprins „acțiuni neprietenoase” față de Rusia și a impus acesteia „sancțiuni ilegitime”.
Decizia lui Putin intervine în condițiile în care mai multe state occidentale au decis să ofere sprijin militar în valoare de sute de milioane de dolari Ucrainei. Astfel, într-o schimbare de atitudine de proporții, Germania a renunțat la rețineri și a anunțat că va trimite în Ucraina 1000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger pentru distrugerea elicopterelor și avioanelor rusești. La rândul ei, Olanda a aprobat trimiterea a 200 de rachete Stinger. Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va continua să sprijine militar Ucraina. În plus, secretarul Foreign Office, Liz Truss, a declarat că îi susține pe britanicii care doresc să meargă în Ucraina să lupte împotriva rușilor. Inclusiv România a decis să trimită Ucrainei muniție și combustibil pentru armata ucraineană. Aceste acțiuni urmează deciziei luate de președintele american, Joe Biden, de a trimite Ucrainei armament în valoare de 350 de milioane de dolari. Pentagonul a refuzat să precizeze în ce constă acest ajutor militar. Problema cu care se confruntă occidentalii este însă cum să facă în așa fel încât proviziile și armele să ajungă la destinație. Cum cerul Ucrainei este în mare parte dominat de aviația rusă, singura cale este prin convoaie terestre, eventual dinspre Polonia, care s-ar confrunta însă cu pericolul unor atacuri aeriene.
Mutarea lui Putin este menită să intimideze Occidentul și să escaladeze tensiunile cu NATO pentru a scinda unitatea de care a dat dovadă până acum Alianța. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în răspuns că „Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni. Nici un moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina (...) Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra.” Este un semn că Statele Unite nu pun mare preț pe ordinul dat de Putin și că nu merg la cacealmaua rusească.
Războiul lui Putin, în impas
Ridicarea nivelului de alertă nucleară vine într-un moment în care lucrurile merg prost pentru Putin și războiul său. Duminică, rușii au încercat să forțeze ocuparea Harkov-ului, cel de-al doilea oraș al țării, și, după o bătălie încrâncenată, forțele ucrainene au anunțat că au respins atacul. În același timp, trupele rusești au încercat să atace Kievul dinspre sud și au distrus un depozit de combustibil, dar deși luptele continuă, nu au reușit să penetreze apărarea ucraineană.
Pe fondul luptelor de ieri, rușii și ucrainenii au acceptat să înceapă discuții, a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după o convorbire cu președintele bielorus, Alexander Lukașenko. Delegațiile rusă și ucraineană urmau să se întâlnească la granița bielorusă. Observatorii sunt însă sceptici că va ieși ceva din aceste discuții în condițiile în care rușii le cer ucrainenilor să depună armele iar aceștia din urmă refuză.
Rușii mai au la granițele Ucrainei încă 100.000 de soldați pe care nu i-a aruncat încă în luptă, dar, potrivit analiștilor Pentagonului, întâmpină dificultăți serioase în asigurarea lanțului de aprovizionare, ceea ce înseamnă că cu cât conflictul se prelungește, cu atât Rusiei îi va fi mai greu să supună Ucraina.
Putin, un paria al lumii occidentale
Deși la începutul săptămânii președintele Biden evitase să răspundă dacă Statele Unite vor impune sancțiuni directe împotriva lui Putin personal, vineri atât Statele Unite cât și Uniunea Europeană au decis să îl sancționeze pe Putin și 11 membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei. Deși nu se știe exact ce bunuri are Putin și unde le are, sancțiunile fac din Putin un paria al lumii civilizate ale cărui bunuri vor fi vânate peste tot pe unde le are pe mapamond.
Sâmbătă seara a fost anunțată decuplarea unor bănci rusești de la sistemul mondial de tranzacții financiare SWIFT. Decizia a fost luată de Statele Unite, UE, Marea Britanie și Canada. Totodată, potrivit Casei Albe, au fost luate măsuri restrictive pentru a preveni ca Banca centrală a Rusiei să utilizeze rezervele internaționale ale Rusiei pentru a submina efectele sancțiunilor.
Comentarii 10
LevSt. - 03-04-2022
Rusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crime de război și împotriva umanității, după invazia din Ucraina(...)///2-Jens Stoltenberg: "Nu suntem parte din acest conflict. NATO nu caută un război cu Rusia"___----___ doua declaratii care impun concluzia ca daca razboiul nu s-a terminat in 6/7 zile , si nu se va sfarsi nici in 16/17 zile, totusi se va sfarsi, insa -la zi- Rusia isi va adjudeca victoria, pentru ca : 1- declaratia acuzatoare facuta de institutii si organizatii internationale, de VIP-uri si de alte diverse personalitati din diverse domenii, nu au facut decat sa intareasca rezistenta nucleului pro-putin si sa creasca dorinta si hotararea de a merge pana la capat, iar aceasta pentru ca Putin trebuie sa fi luat niste garantii de la toti inalti factorii decizionali (semnaturi, video, etc.) , plus, trebuie sa-i fi avut la mana cu ceva, plus, toti acesti factori decizionali trebuie sa fie peste 60 ani, si -cel putin- multimilionari, cu averile (in mare parte) pe numele copiilor, etc., pe care legea nu-i poate atinge, iar prin varsta lor inaintata, lor nu le prea mai pasa de consecinte, dar nici nu vor ca -candva - sa fie judecati pentru asemenea acuzatii, cazul fostei Yugoslavii este un precedent semnificativ, asa ca NU pot miza pe faptul ca doar Putin ar fi inculpat pentru asemenea acte, in consecinta , vor merge pana la capat... Iar declaratia sefului NATO este un fel de lumina verde, intr-adevar NATO nu se poate si nici nu prea are de ce a se implica, singura organizatie ce o poate face, este ONU, dar aceasta fiind alcatuita pe bisericute cu drept de veto, NU se va intampla, indiferent de declaratiile facute... Acesta este si unul din motivele pentru care s-a dat liber -in diverse tari- ca doritorii de interventie, sa o faca prin voluntariat personal, se poate ajunge la un fel de spaniolizare, din timpul razboiului civil, cand mii de voluntari din diverse tari, au participat la conflict...Nu cred insa ca din Romania vor fi prea multi asa voluntari, mai ales ca trebuie ca "organili" sa fi lansat "pe sest" cererea/ordinul, ca nimeni sa nu intre in conflict de partea Ukrainei, mai ales dupa demonstratia de "forta", cand si un avion de lupta cat si helicopterul "salvator", au cazut(?*) si toti membrii echipajelor , morti...(* cam ciudata aceasta cadere, mai degraba cred intr-o lovitura cu laser sau unde elecromagnetice(ca averisment-din partea cui?), care au produs scurtcircuite si incendiu , totul derulat in secunde...)
RăspundeLevSt. - 03-01-2022
Rusia pregateste atacul final asupra Kievului....primarul Kievului : suntem incercuiti(...) ///2- Ministrul de Externe al Republicii Moldova declară că țara sa nu se va alinia sancțiunilor impuse Rusiei: ”Societatea și economia noastră sunt prea vulnerabile”///3-- Igor Dodon îi rămâne fidel lui Putin. Fostul președinte cere conducerii Republicii Moldova să nu adopte sancțiuni împotriva Rusiei(...)____-----____ S-ar putea ca totul sa fie regizat, pentru a da un fel de justificare paramistica intregii actiuni, adica " un alt razboi de 7 zile", in care daca Putin pune stapanire pe Kiev, automat, guvernul pro-rus (garantat, format deja), va fi instalat si va anula orice angajament al Ukrainei, privind recenta cerere de admitere in UE, familiile cu morti si pierderi materiale vor primi compensatii, iar un milion (+) de ukraineni vor ramane prin occident, unde , oricum, voiau sa ajunga, insa in aceste circumstante nu pornesc de la zero, ceva ajutor de la statele de adoptie, vor primi... Iar in R.M., daca si ministrul de externe cere prudenta, devine clar, ca, daca castiga Putin, M.Sandu trebuie sa-si faca bagajele , iar dodon se va intoarce in Chisinau pe calul alb...
RăspundeGheorghe Popescu - 03-01-2022
Putin incepuse sa ceara prea mult pe gaze si pe benzina? Nu faci business cu idioti ca asta. Ia sa vedeti ce ieftina o sa fie benzina ruseasca dupa ce dispare Putin.
RăspundeGheorghe Popescu - 03-01-2022
Domnule Cimpeanu, razboiul asta e “fake”. Unu: Putin muta 170000 de Soldati la granita Ucrainei in …citeva luni? Doar ca nu le-a pus zurgalai de git – “Ia uitati-va ce facem noi aici”.Ucrainienii au avut tot timpul sa se pregateasca. Doi: Armata rusa ramine fara rachete dupa cinci zile de razboi?! Cum vine asta? Tragi racheta si dupa aia dai fuga la fabrica sa mai faci una? Trei: Rusii ataca mai intii orasele? Oamenii? Din istoria pe care o stiu eu mai intii ataci aeroporturi militare, unitati militare, depozitele de munitii. Asa a luat-o si Hitler in barba, in batalia Angliei. Rusii nu citesc istorie? Patru: Rusii au suprematie aeriana, dar soldatii lor dezerteaza? Cinci: Nimeni nu scoate o vorba pe plan international, dar Putin ameninta cu armele nucleare? Ca sa ce, sa-I determine pe toti sa sara la gitul lui? Stiti ceva domnule Cimpeanu, mie imi suna razboiul asta cam ca revolutia din 89 de la noi. La noi l-au dat jos pe Ceausescu, aici vor sa-l de ajos pe Putin. Globalismul Mondial nu are nevoie de dictatoi, care se aseaza curmezis in istorie. Am curaj sa pun pariu pe ce vreti ca Putin (plus camarilla apropiata) si Lucasenko (plus camarilla apropiata) or sa dispara curind. Si mai pun pariu ca Rusia o sa fie primita cu flori in UE. In regim de urgenta! Asa cum e acum primita Ucraina, nu-I asa? Mai conteaza granite sau identitati nationale intr- o lume globalizata? Si sa vezi pe urma centralism! Si comunism. Sa nu spuneti ca nu v-am spus.
RăspundeLevSt. - 03-01-2022
- Amnesty International şi Human Rights Watch: Rusia a folosit arme termobarice. Reacția ambasadorului Ucrainei în SUA (...)----___----daca este confirmat, acest lucru indica posibilitatea folosirii si a armelor atomice, in imensa frustrare suferita, este posibil orice, nefiind mecanisme de blocare a unei asa decizii, pentru ca in asa tari, asemenea decizii se iau la varful varfurilor, adica de cateva persoane, restul aproba, indiferent ce cred...
RăspundeLiviu Mocanu - 02-28-2022
Putin ...imbecil nebun ...vrei sa iti enumar cate metropole exista pe Terra ...pe care tu nu le poti distruge , in timp ce pe la tine din cateva lovituri nucleare esti terminat ? Iti dai seama cum va fi razbunarea celor care vor supravietui impotriva celor care se fac vinovati ? Iti dai seama ca toata armata si ce ramane din Rusia va fi impartita intre supravietuitori ? Ca nu va exista iertare ? Stii ce gandesti ?
RăspundeLiviu Mocanu - 02-28-2022
Spuneti-i lui Putin ca fiecare pasare pe limba ei poate pieri.
RăspundeLiviu Mocanu - 02-28-2022
Putin isi joaca natia ca la ruleta ruseasca. Putin nu stie ca urgia, odata pornita, nu poate fi oprita pana cand una dintre parti nu este distrusa definitiv. Putin ameninta omenirea dar uita ca nu are decat doua metropole in Rusia ...in rest este gubernie si taiga ... Si nu vor cunoaste iertarea daca incep asa ceva.
RăspundeLevSt. - 02-28-2022
"...menite sa intimideze occidentul..."___----___ f. adevarat, insa de la vorbe la fapte nu este mare distanta, totul depinde de cat suport are Putin din partea generalilor si industriasilor din industria de armament...Daca acestia se sperie si nu-l mai sustin pe Putin, s-ar putea ca soarta sa sa fie pecetluita, adica sa fie eliminat, precum alti conducatori cu "maniere" totalitariste...///2-dificultăți serioase în asigurarea lanțului de aprovizionare, ceea ce înseamnă că cu cât conflictul se prelungește, cu atât Rusiei îi va fi mai greu să supună Ucraina..."___----___desi o tara mare si cu o industrie (si economie, in general) puternice, acestea sunt greoaie si fara flexibilitatea occidentala, ceace este un mare impediment, iar -sarind peste meridiane- marele castigator al acestei situatii(mai ales daca Rusia pierde), va fi Japonia care va primi controlul peste cel putin 4 insule Kurili(care sunt in disputa teritoriala, cu Rusia), care -prin Tratatul de la San Francisco- au fost scoase de sub controlul japonez, dar NU au fost adjudecate Rusiei, deci va fi f. usor sa fie retrocedate Japoniei...Nu acelasi lucru se va intampla -pentru Romania-cu Insula Serpilor, indiferent cine castiga disputa...
RăspundeAndronache Sorin - 02-28-2022
Domnule Cristian Câmpeanu,cum se schimbă lucrurile...Germania să trimită arme Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei... În cel de al doilea război mondial Ucrainafăcând parte din Uniunea Sovietică a luptat împotriva Germaniei Fasciste!Avea o companie de lunetiști care au creat pierderi serioase nemților.
Răspunde