Trump pus sub acuzare. Un cartof politic fierbinte

Marele Juriu din Manhattan a anunțat joi că l-a pus sub acuzare pentru 34 de infracțiuni, în cea mai mare parte de fraudă în afaceri, pe fostul președinte și actual candidat la președinție, Donald Trump.

Cristian Campeanu 04.04.2023

De același autor

Evenimentul reprezintă o premieră în istoria Statelor Unite. Mulțimile pline de indignare nu au inundat piețele, așa cum se aștepta Trump, deși sunt anunțate proteste marți, când judecătorul Juan Merchan îi va citi în mod oficial fostului președinte lista de acuzații.

Cazul este destul de complicat și cere o incursiune în cotloanele justiției americane. Povestea începe în 2018, când The Wall Street Journal a publicat o serie de articole în care susținea că în ultimele zile ale campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016, avocatul lui Trump, Michael Cohen, ar fi plătit suma de 130.000 de dolari unei foste starlete porno, pe numele ei de scenă Stormy Daniels, în realitate Stephanie Clifford, pentru a-i cumpăra tăcerea cu privire la o relație amoroasă pe care Trump ar fi avut-o cu ea în anul 2006. Potrivit propriilor declarații, Cohen ar fi plătit-o pe Daniels din propriii bani, după care a primit lunar o sumă care în realitate erau bani restituiți în contul celor 130.000 de dolari, dar în acte au fost trecuți drept cheltuieli legale. Ca urmare a articolelor din WSJ, au fost declanșate două cercetări penale, una de către procurorul districtual din Manhattan de atunci, Cyrus Vance Jr,. și alta de către biroul procurorului federal din Manhattan. În timp, ambele investigații au fost abandonate pe motiv că acuzațiile ar fi prea subțiri pentru a obține o condamnare.

 

Intră în scenă Alvin Bragg

 

Alvin Bragg a candidat la funcția de procuror districtual al Manhattanului de pe poziții de stânga, democrate, și a promis în campanie că îl va pune sub acuzare pe Donald Trump. A câștigat alegerile în 2022 și acum, iată, se ține de cuvânt. El a desemnat Marele Juriu pentru a investiga acuzațiile aduse lui Trump și joi acesta s-a pronunțat pentru acuzare.

Mai întâi, trebuie înțeles că Marele Juriu nu seamănă cu „micul juriu” ales pentru procese decât prin faptul că este format din simpli cetățeni, în general alegători. În rest, Marele Juriu nu este ales în sensul că avocații apărării nu au niciun cuvânt de spus în numirea lor, de care singurul responsabil este procurorul. Marele Juriu este „mare” pentru că este format din până la 23 de jurați, spre deosebire de juriul procesual, format din 12 jurați. Marele Juriu este însărcinat de procuror să conducă propria anchetă, să asculte depozițiile martorilor și să ceară documente, totul, în absența persoanei vizate și a avocaților apărării, care nu au voie să fie prezenți în audiență. Prevederile privind Marele Juriu se găsesc în așa-numita Lege a Drepturilor (primele zece amendamente ale Constituției SUA) și ele au drept scop să prevină acuzarea pe nedrept a unei persoane nevinovate, de către un procuror subiectiv.

Bragg este însă creierul operațiunii de punere sub acuzare a lui Trump, cel care a pus în termeni legali întreaga afacere. Ce-i drept, a avut nevoie de ceva gândire creativă pentru asta.

 

Un caz subțirel

Problema cu plata unei sume de bani pentru a cumpăra tăcerea unei alte persoane e că nu este ilegală. Cum am menționat, în registrele Organizației Trump, conglomeratul de companii aparținând lui Donald Trump, cheltuielile de rambursare ale lui Cohen efectuate de-a lungul lui 2017 au fost trecute în registre drept cheltuieli de reprezentare legală, care nu a existat. Aceasta este ceea ce în limbaj legal american se numește „misdemeanor”, delict pentru care pedeapsa nu poate depăși un an de închisoare.

Întrebarea este dacă merită să pui toată artileria pe un fost președinte american pentru o asemenea faptă și răspunsul este, evident, nu. Potrivit legii din New York, falsul în registrele companiei poate reprezenta o infracțiune dacă a fost făcut pentru a servi unei alte infracțiuni. Bragg și acuzarea susțin că această altă infracțiune o reprezintă încălcarea legilor privind finanțarea campaniei electorale. Dar legislația privind finanțarea campaniei electorale este legislație federală, nu statală, iar statul New York nu a judecat niciodată un caz de încălcare a legilor privind finanțarea campaniei. Dacă Trump ar fi găsit vinovat (nu există prea multe îndoieli că a fost tot timpul la curent cu tranzacția și că el i-ar fi cerut lui Cohen să plătească), atunci riscă o condamnare de până la cinci ani. Judecătorul Merchan a mai judecat un caz privind Trump Organization pe care a condamnat-o la plata unei amenzi de 1,6 milioane de dolari pentru că a umflat valoarea bunurilor cu scopul de a obține credite mai mari. Despre Merchan, Trump a scris pe rețelele de socializare că îl urăște și că a condus în mod nedrept procesul împotriva companiilor sale.

Cazul lui Bragg împotriva lui Trump este destul de subțire, dacă luăm în considerare că fostul președinte face obiectul unor investigații mai serioase și cu consecințe potențial mai grele privind sustragerea de documente secrete descoperite la reședința sa de la Mar-a-Lago, Florida, sau tentativa de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 prin încercarea de a-l constrânge pe procurorul general din Georgia să furnizeze voturi în favoarea sa.

Evident, printre cele 34 de capete de acuzare se numără multe privind diverse fraude, de care știm că Trump Organization nu este străină, dar dacă toate acestea vor reuși să constituie o bază solidă pentru condamnare rămâne de văzut.

0

Trump crește în sondaje

Acest aparent caracter forțat al acuzațiilor nu a făcut decât baza electorală dură a lui Trump și mai dură. Și așa, trumpiștii hardcore erau niște ciudați care credeau în conspirații, dar acum, când au primit muniție de la procurorul districtual din Manhattan, sunt convinși că sistemul judiciar este manipulat, iar candidatul lor este victima unei vânători de vrăjitoare. Același lucru îl susțin și cei mai trumpiști dintre membrii republicani ai Camerei Reprezentanților, unde republicanii au o majoritate redusă, care au promis că vor lansa o investigație parlamentară a acuzațiilor aduse de procurorul Alvin Bragg. De altfel, niciun republican proeminent nu a îndrăznit să aibă o altă atitudine decât condamnarea punerii sub acuzare drept persecuție politică. Nici măcar contracandidații săi la obținerea nominalizării republicane la prezidențiale nu s-au dezis de Trump pentru a nu pierde voturile susținătorilor acestuia, dar nu le-a folosit la nimic.

Stafful de campanie al lui Trump pretinde că în primele 24 de ore de la anunțarea punerii sub acuzare a primit donații în valoare de patru milioane de dolari, iar cel mai recent sondaj realizat în rândurile republicanilor de Insider Advantage îl dă pe Trump la 57%, la 33 de puncte distanță de principalul competitor, Ron DeSantis, cu 24%. Precedentul sondaj, comandat de Yahoo News, îl dădea pe Trump la 52% și pe DeSantis la 21%. Victimizarea lui Trump i-a umflat pânzele politice fostului președinte care, în acest moment, pare să se fi desprins în câștigătorul alegerilor primare.

Sondajele realizate la nivel național dau o scădere a intenției de vot pentru republicani după punerea sub acuzare a lui Trump, în temeiul adagiului că nimeni nu este deasupra legii, folosit frecvent și de democrați în legătură cu afacerea Trump.

 

În funcție de cum va evolua procesul va evolua și disputa politică. Deja polarizarea societății este la un nivel ridicat - 71 din 100 de puncte, potrivit unei evaluări realizate de cetățeni la nivel național, în care 100 reprezintă „în pragul războiului civil” - și există toate semnele că se va adânci. Deja Trump a anunțat că nu își va suspenda campania electorală și că, dimpotrivă, va trece la atacuri tot mai violente la adresa „procurorilor și judecătorilor corupți”, o strategie care s-ar putea să-i meargă, pentru că are foarte puține de pierdut în acest moment. Constituția SUA nu prevede nicăieri că un candidat la președinție trebuie să aibă cazierul curat, ceea ce acum pare să fie o scăpare impardonabilă a  Fondatorilor. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22