USR-PLUS și PNL fac jocul PSD la locale

Prezentarea publică a candidaților USR-PLUS la primăriile de sectoare este o lovitură nu tocmai onestă dată de această alianță negocierilor cu PNL.

Cristian Campeanu 30.06.2020

De același autor

În condițiile în care PNL anunțase public că își va prezenta candidații pe 10 iulie, USR-PLUS a lovit preventiv și a venit cu propria echipă „aleasă democratic”, anihilând practic negocierile care ar fi putut avea loc în această perioadă. Nu-i vorbă, că nici PNL nu manifestă un entuziasm prea mare în privința acestor negocieri, dar pasul decisiv l-a făcut Alianța 2020.

În aceste condiții, formula „dreptei unite” nu va funcționa, de fapt, decât în cazul alegerii primarului gene­ral al Bucureștiului, unde atât PNL, cât și USR-PLUS îl susțin pe Nicușor Dan. În rest, atât la București, cât și în țară vom avea un război deschis între cele două formațiuni, război de care va profita PSD. Alegerile locale se țin într-un singur tur de scrutin și oriunde va avea loc o confruntare mai strânsă între candidații celor trei partide care se pretind de centru-dreapta, acolo șansele candidaților PSD vor crește. Unde pesediștii sunt deja în funcție, și-au asigurat deja un nou mandat fără luptă. De exemplu, la sectorul 3, USR-PLUS a nominalizat-o pe Ana Maria Ciceală, politician USR care a făcut o figură onorabilă în Consiliul General și care trebuie să fi făcut ceva bun dacă a ajuns ținta tandemului Firea-Antena 3. Ei bine, doamna Ciceală nu are nicio șansă să câștige în fața lui Robert Negoiță dacă PNL își nominalizează propriul candidat, ceea ce, de-acum, este obligat să facă pe 10 iulie. Fără sondaje publice, suntem obligați să speculăm, dar cred că este o apreciere rezonabilă să spunem că oricât de bine ar sta USR-PLUS în București, Negoiță are mandatul asigurat de confruntarea USR-PNL, repet, fără să facă vreun efort. Această situație se va repeta în toată țara.

Pentru a preveni un deznodământ previzibil, cele trei partide ar fi putut negocia, pornind de la modelul Nicușor Dan, o alianță la nivel național. USR-PLUS ar fi venit cu o zestre consistentă de voturi în orașele medii și mari (deși, în absența voturilor studențești, aceasta este diminuată), iar PNL ar fi venit cu oameni aflați deja în funcție și cu structuri teritoriale mai bine organizate și mai ușor de mobilizat. Această prezumtivă alianță la locale ar fi putut reprezenta baza pe care să se constituie alianța la alegerile generale și viitoarea coaliție de guvernământ. Din cauza neîncrederii reciproce și, adesea, a conflictelor la nivel local, această alianță nu se va rea­liza nici la locale, nici la generale, în pofida retoricii lui Dan Barna privind faptul că ar fi „condamnați să meargă împreună”. Responsabilitățile și culpele sunt ușor de alocat. Bunăoară, PNL preferă de foarte multe ori înțelegerile locale cu PSD în locul unei alianțe cu USR-PLUS, iar uneori face nominalizări de-a dreptul scandaloase, cum este cazul lui Andrei Chirica la Iași. De cealaltă parte, lup­tele interne și concentrarea asupra unor mize meschine fac ca USR-PLUS să nominalizeze candidați șterși, fără notorietate și ineligibili, doar pentru a propune pe cineva.

Toate acestea sunt consecința lipsei oricărei abordări strategice a alegerilor și a acțiunii politice în general. Nu există niciun „mare plan” de preluare și gestionare a puterii după opt ani de dominație PSD, nici la ni­vel local, nici la nivel central. Nu există principii comune, strategii și tactici politice care se fie subordonate unor proiecte de reformă atât în administrația locală, cât și în cea centrală sau unui program legislativ de dezetatizare, debirocratizare, transparență și consolidarea domniei legii, lucruri pe care orice formațiune care se pretinde „de dreapta” ar trebui să le susțină.

Consecința acestei mediocrități strategice a PNL și USR-PLUS va fi victoria PSD. PSD are, în prezent, în jur de 25% intenție de vot în sondaje, dar sistemul de alianțe la nivel local și canibalizarea votului „de dreapta” între PNL și USR-PLUS va avea drept consecință un scor mult mai bun și accesul la poziții de putere mult mai numeroase decât i-ar permite acest 25%. PSD ar putea chiar reuși să câștige alegerile locale și să-și mențină nealterată puterea în teritoriu. Pe această bază va putea da asaltul la legislative. PNL este în scădere și, deși se menține la câteva procente bune peste PSD și ar putea face, dacă astăzi ar avea loc alegeri, coaliție de guvernământ cu un USR-PLUS situat la 17-18%, după alegeri situația s-ar putea schimba dramatic. Oamenilor le plac învingătorii și, dacă PSD va câștiga alegerile locale pentru a treia oară consecutiv, are șanse bune să câștige și legislativele tot a treia oară la rând. Trei mandate PSD succesive în fruntea administrației este mai mult decât poate suporta o țară precum România.

Localele sunt compromise. Sigur, PNL va câștiga probabil la Oradea, la Cluj sau la Brașov, dar, la nivel național, PSD va rămâne partidul dominant în teritoriu. De aceea, atât PNL, cât și USR-PLUS ar trebui să muncească mai mult la campania lui Nicușor Dan. Alegerea lui depinde de mai mulți factori, cum ar fi prezența la vot sau sistemul de alianțe pe care va reuși să-l formeze sau nu Firea, dar o victorie la București a candidatului comun ar trebui să aducă partidelor non-PSD bunul-simț politic care le lipsește și să le reamintească mizele pentru care merită să lupte. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22