De același autor
Marțea trecută a avut loc o premieră politico-juridică în istoria celei mai vechi democrații din lume, caracterizată de unii comentatori drept o spargere a barierelor sau o trecere a Rubiconului. Pentru prima oară de când există instituțiile constituționale americane, un fost președinte - Donald Trump - a fost arestat și inculpat într-un caz penal federal. Cu alte cuvinte, Departamentul de Justiție (DOJ), aflat, ca și celelalte, sub autoritatea unui președinte (democrat) a decis să trimită în instanță un fost președinte (republican) pentru o serie de infracțiuni federale. Desigur, Trump nu a făcut nicio secundă de închisoare, dar întreaga procedură prin care a fost amprentat și i s-au introdus datele în sistem are o puternică semnificație simbolică.
Trump are de înfruntat 37 de capete de acuzare pentru păstrarea ilegală a unor documente secrete sau strict secrete (top secret) la reședința sa de la Mar-a-Lago, Florida, pentru că a mințit anchetatorii FBI și, poate cea mai periculoasă dintre acuzații, cea de conspirație pentru obstrucționarea justiției, care deși pare neserioasă, se poate solda cu până la 20 de ani de închisoare, dacă inculpatul este condamnat.
Comoara din baie
Cum a putut vedea toată lumea la televizor, este vorba de peste o sută de documente depozitate inclusiv pe podiumul unei săli de ceremonii și într-o baie, dintre care multe sunt considerate secrete de stat pe care Trump le-a luat cu el atunci când a părăsit Casa Albă. Cu ce intenție nu știe nimeni și rămâne în sarcina procurorilor să demonstreze, dacă vor putea, că intențiile acestuia nu au fost benigne. Dar chiar și așa, lucrurile arată prost pentru Trump, pentru că o parte din documente se referă la planurile militare de apărare a Statelor Unite și a aliaților, la planurile pentru riposta militară în caz de atac împotriva Statelor Unite, la programul nuclear american, precum și la documente provenite de la uriașul aparat de informații american, dar și la sursele acestor informații.
Cum spațiul de depozitare de la Mar-a-Lago a fost, în mod evident, impropriu pentru documente clasificate, potențialele pagube aduse securității naționale a SUA sunt incalculabile. Este posibil ca niciun spion să nu fi pătruns în casa lui Trump și să fi fotografiat documentele, dar dacă a pătruns? Cum nimeni nu știe cu exactitate, este foarte posibil ca Pentagonul să fie nevoit să refacă planurile de apărare, Departamentul Energiei să refacă întreaga structură a desfășurării armamentului nuclear american, pentru că cel puțin un document include detalii tulburătoare despre amplasarea armelor nucleare americane, capacitatea acestora, precum și despre focoase și elementele lor, iar multiplele agenții de informații să refacă rețelele specifice atât în materie de informații electronice, cât și, mai ales, din surse umane.
Acesta este și motivul pentru care Trump nu a fost acuzat în baza Legii privind Arhivele Prezidențiale, care cere ca documentele relevante pentru activitatea președintelui la Casa Albă să fie predate Arhivelor Naționale, ci în baza unei Legi a Spionajului ce datează din Primul Război Mondial, care interzice păstrarea documentelor ce pot aduce un prejudiciu securității naționale.
Factori agravanți
Trump a încercat să se apere în stilul care de-acum e bine cunoscut, declarând în fața suporterilor săi că un președinte „are dreptul absolut” să ia ce documente poftește la plecare. Apoi s-a mai gândit puțin și a pretins că, înainte să părăsească Casa Albă, a desecretizat toate documentele pe care le-a luat. Această apărare este bizară din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, că nu există niciun ordin de desecretizare, ceea ce face ca declarația lui Trump să fie fără temei. În al doilea rând, cum să desecretizeze planuri militare aflate în vigoare sau informații primite de la rețelele de spionaj, când sursele sunt încă la post? Dacă, ipotetic, americanii au o cârtiță în Ministerul rus al Apărării sau în Gărzile Revoluționare iraniene, desecretizarea informațiilor poate duce la identificarea sursei de către țările inamice și sacrificarea acesteia.
În al treilea rând, Trump are un istoric de comportament foarte relaxat când vine vorba de secrete de stat. Astfel, el a publicat pe Twitter o fotografie din satelit a ceea ce părea să fie o rampă de lansare a rachetelor balistice iraniene, în 2016 le-a cerut public rușilor să îl ajute să găsească cele 30.000 de e-mailuri lipsă ale lui Hillary Clinton, iar mai târziu i-a arătat lui Serghei Lavrov planurile unei operațiuni antiteroriste ultrasecrete a Israelului. Toate acestea s-au petrecut pe vremea când era președinte în funcție. Acum, că nu mai e, s-a apucat să se laude în fața unui autor care-i scria biografia politică cu documentele sale „pe care regretă că nu le-a desecretizat”. Înregistrarea acestei convorbiri face parte din probele acuzării, care contrazice declarația lui Trump. În sfârșit, nu este deloc clar că un președinte poate desecretiza ce vrea. Există un document - Documentul 19 - care conține detaliile despre programul nuclear.
Deși există unii care consideră că președintele are putere absolută, acuzarea susține că cel puțin în acest caz este nevoie de o procedură în care Departamentul Energiei să-și dea acordul pentru desecretizare, acest acord să fie trimis Departamentului Apărării, care, la rândul său, trebuie să îl aprobe înainte ca președintele să desecretizeze documentul. În lipsa acestor avize obligatorii, chiar dacă Trump ar fi desecretizat documentul, ar fi comis un abuz de putere.
Acuzația cea mai periculoasă
La urma urmei, nici nu contează dacă a fost vorba de documente secrete, desecretizate, ținute în baie sau în seif. Acuzația cu potențialul cel mai mare de condamnare este cea privind conspirația privind obstrucționarea Justiției. Tot ceea ce trebuie să dovedească procurorii este faptul că Trump a mințit atunci când a declarat că a predat toate documentele FBI-ului și că și-a îndemnat și apropiații, inclusiv avocații, să facă același lucru. Cum declarațiile în acest sens ale avocaților sunt publice, iar despre intenția lui Trump de a induce în eroare autoritățile există la dosar depoziții ale martorilor, fostului președinte îi va fi foarte greu să se sustragă.

De menționat că procurorii și curtea nu trebuie să ia în seamă dacă respectiva conspirație a avut sau nu succes, ci doar dacă a existat sau nu. Observatorii remarcă faptul că avocații, al căror scop general este să tragă de timp cât pot mai mult, se vor bate să elimine mărturiile care conduc la ideea de obstrucționare a justiției, dar dacă nu vor reuși să le elimine pe toate, soarta lui Trump pare pecetluită.
Spre deosebire de cazul celălalt, în care procurorul districtual din Manhattan îl acuză pe Trump de fraudă în gestionarea fondurilor Trump Corporation, cu scopul de a plăti o fostă actriță porno pentru a-i asigura tăcerea, și care ar putea sau nu avea vreo legătură cu finanțarea politică, acesta pare să fie un caz mult mai solid. FBI și procurorii federali au adunat un număr mare de probe, inclusiv înregistrări audio, și de declarații ale martorilor care fac ca acest proces să aibă șanse mult mai serioase de reușită.
Riposta politică
Trump, ca și marea majoritate a susținătorilor săi, este convins că această inculpare este politică. Potrivit fostului președinte și candidat aflat în frunte la nominalizarea republicană, inculparea sa „este cea mai oribilă, malefică și abominabilă crimă din istoria Statelor Unite”. El, împreună cu o mare parte a establishment-ului republican, denunță ceea ce el numește „transformarea în armă politică a FBI și a Departamentului de Justiție” și promite măsuri drastice deîndată ce va reveni la Casa Albă. Același lucru l-au promis și contracandidații săi, inclusiv Ron DeSantis, care are un plan detaliat în acest sens.
Sondajele de opinie împart publicul american pe falia republicani-democrați cu primii ferm convinși că această inculpare este, vorba lui Trump, o „vânătoare de vrăjitoare” politică, iar ultimii, că este vorba de un act just. Independenții înclină către punctul de vedere democrat, ceea ce conferă acestei poziții majoritatea, dar, pe de altă parte, un număr foarte mare de americani care votează republican vor rămâne încrâncenați că „sistemul” este fraudat împotriva lor și că instituțiile americane sunt în colaps sub presiunea stângii și a progresiștilor. Ceea ce nu este departe de adevăr, dar nu din cauza lui Trump. Ceea ce a reușit Trump ca nimeni altul a fost să polarizeze în asemenea măsură națiunea încât o mare parte a populației - republicani și democrați - să nu mai creadă în democrație sau să creadă că aceasta este un lux. Este un moment de criză pentru democrația din Statele Unite.
Există foarte mari șanse ca acest proces al lui Trump să se prelungească până în preajma alegerilor sau chiar după alegeri. Trump conduce în cursa pentru nominalizare și, de când este inculpat, adună și mai mulți bani, și are șanse să devină următorul candidat republican. Ce se întâmplă dacă va fi condamnat înainte de alegeri și va câștiga alegerile? Se va grația singur? Ce se întâmplă dacă va câștiga alegerile și va fi condamnat după aceea? Va avea America un președinte penal? Sunt întrebări la care nu există răspuns, dar care arată incredibila fragilitate a instituțiilor constituționale americane. //
Comentarii 9
Th. Iliescu - 07-02-2023
Domnule Campeanu - Marea "scindare "poporului american" a facut-o Obama ! Am trait in USA in ultimii ani de prezidentiat al lui Obama si am trait" teribila incrancenare a celor de culoare impotriva "WHITW RACISTS" ! Biden a continuat aceeasi politica si "left progressives" , marxisti, socialisti si ... comunisti au umplut Congresul USA si paginile cotidienelor "cuprinse de fiorul democratiei de stanga? ! Tara este in "CADERE LIBERA" - condusa de un - hai sa spunem numai" RAMOLIT - inconjurat , in guvern si familie- "gasca" NUMAI de pungasi (in frunte cu propria loaza !) si incapabili - incompetenti ! Tara este in pragul unei grave crize financiare si Biden se intreaba cum a mai arunce banii aiurea - In fata unui atac militar al Chinei comunistesi Pentagonul (= Min de Razboi) are ca principal obiectiv implementarea in armata USA a rpincipilor imbecile (equity, diversion ....) Inflatia este inca mare si Mr. Biden viseaza "cai verzi pe pereti" si ne impune DRASTICI POLITICI ENERGETICE - stupide si inutile - lupta impotriva combustibililor fosili = Gazenaturale si produse petroliere - iar China pune in functiune cate DOUA CENTRALE TERMO-ELECTRICE PE CARBUNE SAPTAMANAL ! Dar USA impoeret de miliarde panouri foto-voltaice si "moristi de vant ! (In Texas exista o mare suprafata de teren pentru depozitarea = ingroparea = PALELOR de turbie eoliene iesite din folosinfa si NEREGENERABILE ! Si lista ar putea continua inca mult ..... In concluzie : americanii il regreta pe Trump si cei patru ani de Prezidential !
Răspundecititor - 06-28-2023
Realitatea din USA este mult mai complicata decat incearca comentatorii romani si in general straini de realitate sa o descrie. Este adevarat insa ca publicul american este din ce in ce mai convins ca FBI si DOJ au devenit in decursul ultimilor ani, in special din timpul administratiei Obama, politia si respectiv justitia politica ale partidului Democratic. Scandalurile din ultima vreme, datorita acuzatiilor vadit false impotriva lui Trump, au subminat considerabil reputatiile acestor institutii care au fost infiltrate de agenti ai partidului Democratic cu simpatii marxiste. Cartea The Red Thread (Firul Rosu) de Dianna West detaliaza acest proces. Dar ceea ce ingrijoreaza cel mai mult publicul american este aplicatia selectiva a justitiei. Desi Hunter Biden, fiul presedintelui, a fost investigat de frauda financiara ce incerca sa ascunda donatii de la companii straine in schimbul abuzului de putere exercitat de catre tatal sau, FBI a ascuns informatiile pe care le detinea, iar DOJ a impiedicat pe cat posibil condamnarea sa, asteptant prescrierea faptelor. In acelasi timp, Joe Biden care este vinovat de fapte mai grave decat Trump, caci nu avea dreptul sa desecretizeze nici un document aflat in garajul sau si in alte locatii nesecurizate, si pentru care exista dovezi ca a luat mita de la companii controlate de Partidul Comunist Chinez, este protejat de aceleasi institutii si de catre presa de la care se informeaza Revista 22. Ceea ce nu inteleg, este de ce Revista 22 musamalizeaza informatiile despre presedintele Biden care a primit pana si de la afaceristul roman Popoviciu cateva milioane de dolari prin intermediul aceluiasi fiu corupt.
RăspundeGherbea Vasile - 06-26-2023
Doar în mintea voastră de zis jurnaliști, există democrație undeva în lumea asta. În SUA în nici un caz. Afirmind asta înseamnă că nu prea sunteți conectați la realitatea americană. Sunt dezolat vazind articolele de la scrieți. Ori trăiți în o lume paralelă,ori faceți propaganda SUA.
RăspundeTofan Mihai - 06-24-2023
Nu Presedintele Trump asta ci acest ultracorupt pana la varf partid comunist numit Democrat Party.Nu Presedintele Trump a daranmat statuile care amintesc de Istoria USA, nu el folosit guerilele bolsevice ANTIFA infiintate la Moscova de NKVD din ordinul lui Stalin.Nu Tramp a inventat sau sprijinit cu nesimtire politicile LGBT, MBL, change HISTORY, woke, change culture.Chiar nu va deranjeaza aceste mizerii programate in tara democratiei d-le Campeanu?Stiti ca azi FBI recunoaste ca pe 6 ianuarie in cladirea Congresului se aflau peste 400 de membri ai FBI(sluga democratilor exact asa cum era Jandarmeria sluga lui Dragnea ).Va plac asa mult escrocheriile lui Hunter Biden sau modul in care arata si se comporta Joe Biden(Good save the queen va spune ceva).Ce se mai aude de vrafurile de documente secrete gasite de chelnerii de la FBI in 4 locatii ale lui Joe Biden? Dar despre cele cate 5 milioane de dolari platite de BURISIMA celor doi corupti Baiden ? Unde ati mai auzit ca o muiere, si nasoala, sa fie violata intr-o cabina de proba la un mare magazin din NY fara sa tipe, sa strige sau sa reclame la Politie asta decat peste ...30 de ani ?Gunoaiele astea progresiste chiar ne cred prosti pe toti.Cu d-voastra m-am lamurit d0-le Campeanu.Pacat. 9Good save the queen
Răspundedaedalus - 06-22-2023
"Vremuri grele pentru democrația americană". "Este un moment de criză pentru democrația din Statele Unite." Insch Allah Zaher, pt. democratia romaskaneza vremurile sunt înfloricioase : "La mândruta sub cerdac / Frumos creste un Ciolac (si 3 /trei/ trandafiri democrati de sa-i manânci "fara sare sau ceapa", daca ghiciti de unde e citatul dau câte beri beti !). In locul ES Biden, as emigra mintenas în patria-ne (da' cred ca n-are viza, saracu' si nu i-o da don Ciolacu').
RăspundeDorin - 06-21-2023
Problema mare nu e Trump, ci in ce hal de Antidemocratic a ajuns Partidul Republican sa il tina in continuare in brate pe Trump. Trump a facut mult mai mult rau decat Nixon dar atunci nu exista un approx 50%-60% din votantii Republicani (deci cam 25-30% din intregul electorat american) care din mai multe motive dar in principal din cauza Social media s-au radicalizat intr-un mod Talibanic si in prezent establishmentul republican este captiv si speriat de acesti 30% dintre votanti care ar cam fi de acord cu dictatura propusa de Trump - daca nu le ar fi frica pur si simplu l-ar scoate ei din joc pe Trump asa cum au facut cu Nixon. Sa vedem , poate Chris Christie desi nu are sanse, dar prin ce zice poate ii mai desteapta putin pe cei 20-30% din votanti.
RăspundeLevSt. - 06-21-2023
"... increderea in..."___----___"IN GOD WE TRUST'",TATA TIMP CAT ACEASTA INCREDERE ESTE VIE, LUCRURILE RAMAN IN ZONA BUNA, CONFORTABILA, PENTRU CA ACESTA -BANUL(SI CE REPREZINTA) - este motorul economic si SOCIAL, practic, baza progresului...Pana si anticii spuneau asta, "banul este raspunsul la toate"(Eclesiast 10:9),banul -ca si concept- este singura forma cunoscuta a fi universal convertoare de orice in orice...
Răspundegica - 06-21-2023
Cel mai comod adversar pentru actualul Presedinte sau pentru o alta nominalizare posibil fortuita a Partidului Democrat in alegerile din 2024 este chiar Trump . Chiar daca Trump isi pastreza cele peste 50 de procente acceptabilitate in rindul sustinatorilor Partidului Republican la vot el nu poate obtine nici macar cit a obtinut in alegerile trecute .Sa nu uitam de acuza venita si din partea lui Pence cind se face referire la atacarea Capitoliului .
RăspundeAndronache Sorin - 06-20-2023
Domnule Cristian Câmpeanu pe vremea când era director al FBI Edgar Hoover, acesta își ducea din dosare acasă? Sau fotocopii după ele?
Răspunde