De același autor
Nici o demisie, nici o asumare barbateasca a unei culpe morale. Nici o incercare de empatie reala cu victimele si cu oamenii din strada. Si nu e doar cazul tragediei din Club Colectiv. Asa a fost si in alte cazuri strigatoare la cer, care au sfidat cetateanul normal: coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, voturile din Parlament pentru penali, pastrarea pe functii inalte a unor personaje evident corupte si imorale. Generatia mea (decreteii si cei de 30-40 de ani) e aproape obisnuita cu sfidarile si reactioneaza rar. Dar generatia 20-30 de ani e altfel croita, si am vazut-o ieri la marsul tacut: acolo se naste un val ingrozitor de ura impotriva coruptiei care ucide.
Am avut sentimentul asta pentru prima oara la mitingul din 2013 anti-Rosia Montana. Si acolo au fost mii de adolescenti care au crezut sincer ca sint mintiti de autoritati. Au venit alegerile din 2014, cu scandalul din Diaspora: am vazut iar zeci de mii de adolescenti iesiti in toata tara la mitinguri impotriva imposturii. A continuat cu mitingurile mai mici impotriva lui Gabriel Oprea dupa moartea politistului Bogdan Gigina.
Toate au avut un numitor comun: incapacitatea de a mai suporta incompetenta si impostura acoperite de hirtii. Primaria care a dat autorizatia clubului are hirtii acoperitoare, ISU are legea de partea ei, zecile de autoritati si agentii care maninca banii publici au alibi-uri. La fel si liderii politici: usturoi n-au mincat, gura nu le-a mirosit.
Toti autorii morali ai evenimentelor de mai sus au reusit, cumva, sa se ascunda indaratul maldarelor de hirtii si chichite birocratico-legislative si au scapat. Sau asa cred ei.
De fapt, nu au scapat. Pentru ca ura impotriva lor s-a sedimentat in straturi. Deseori e o ura muta, asa cum am vazut la marsul tacut de duminica. E cea mai distructiva, si ea va izbucni la un moment dat cu o violenta incredibila. Vor fi maturati toti nelegiuitii care patroneaza si stimuleaza disfunctionalitatile din sisteme precum Sanatatea, Ordinea Publica, Educatia, administratia locala.
Vor fi maturati toti cei care isi inchipuie ca pot continua sa sfideze cetatenii continuind sa ia spaga, sa-si fure doctoratele, sa foloseasca avantajele functiilor in interes personal, sa asiste pasivi la incompetenta.
Va veni un val de nemultumire publica pe care nu stiu ce il va putea opri. Deocamdata, aceste nenumarate nemultumiri sedimentate erodeaza increderea cetatenilor in autoritati. Ele distrug incet-incet tesutul social care tine laolalta o natiune si-o impiedica sa devina un Stat esuat (daca vreti sa vedeti un stat esuat uitati-va la Republica Moldova sau la Ucraina).
Generatia 18+ nu e ca generatia mea. E o generatie mai dura decit a mea. Generatia mea si-a consumat mult din energie pentru a supravietui, am facut trecerea de la jungla anilor 90 la o societate mai asezata, dar cu multe imperfectiuni. Noi am facut compromisuri pentru a merge mai departe. Generatia 18+ nu a apucat sa se contamineze cu aceasta cultura a compromisului. De aici vine duritatea ei, o simt cum creste tot mai puternic si mai asezat. De ea nu vor scapa nici cei care, aflati in pozitii caldulte, isi cauta alibiuri sa nu faca nimic in numele unei neimplicari suverane.
PS: Merita inventariate rapid citeva lucruri care au marcat istoria ultimelor trei zile:
Puncte bune:
- Solidaritatea exceptionala aratata de cea mai mare parte a romanilor (au donat singe, au sarit in ajutorul victimelor, au donat bani sau bunuri, au participat la marsul de duminica sau au avut pur si simplu un gind bun pentru zecile de victime ale incendiului)
- Reactia extraordinara a multor cadre medicale (medici, asistente, infirmieri etc) care s-au mobilizat exemplar
Puncte slabe:
- O posibila deficienta administrativa criminala sau o hiba legala care a permis functionarea clubului in conditii improprii, daca nu cumva e culpa exclusiva a administratorilor clubului si/sau a organizatorilor de evenimente
- Aparitia dementilor si a habotnicilor care s-au folosit de tragedie pentru a inculpa halloween-ul sau rock-ul in numele apararii unor asa-zise valori traditionale
- Cinicii care au postat poze ingrozitoare cu victimele
- Reactia initiala slaba a TVR, care a ratat complet evenimentul in noaptea de vineri spre simbata
Articol publicat de HotNews.ro
Comentarii 7
Mircea Ordean - 11-10-2015
OI AVEA EU prea mari pretenÈ›ii de la revista „22â€? Auzi ce titlu! „Nelegiuitilor, feriti-va de valul care vine peste voi...†. Dracu' m-a pus să apuc revista, pe cînd se afla mai de calitate (È™i cîte n-am învățat din paginile ei...)! Ea fiind a „Grupului pentru Dialog Socialâ€... Dialog...
RăspundePantazi Ioanide - 11-06-2015
Posibila si pertinenta ipostaza din care se percepe fenomenul; pot adauga, cu voia d-vs?: - generatia 18+ e, totusi, creatia generatiei noastre, cei loviti crunt de acesti mutanti politici, cei fara o bucurie sociala a vietii; - reactia extraordinara a corpului medical si nu doar a "unor.." pentru ca medicii vor actiona la fel oricând si oriunde intrucat e vorba de oameni si nu de stat... Imi cer scuze daca socotiti impardonabila adaugirea!
RăspundeLiviu din Timisoara - 11-03-2015
Iar tinerii sa pretinda de la adulti valoare, modele reale. Nu toti sunt de teapa lui Capatos care aduce toate curvele burtosilor alora cu bani furati de la noi, restu ... a alora din functii inalte care mint serile pe la TV-uri ca nu mai pot de necazurile noastre.
RăspundeNicolae Negrea - 11-03-2015
Domnule Pantazi, multumesc pentru revolta din material si, in mod deosebit, pentru titlul lui. Sunt onorat a fi prezent (cumva alaturi de dvs.)in aceasta revista cu o scrisoare de-a mea publicata in editia scrisa.Cu un continut premonitoriu acestei tragedii.Sunt pensionar si, cat de curand, "voi pleca" cu regretul profund ca multimea din care fac parte (cea a pensionarilor) este cea mai pasiva.Ca doar are o motivatie puternica, masurata in zeci de ani de nefericire comunista.Daca legumele astea de pensionari ar fi iesit in strada cand trebuia, cu toata betegeala fizica, alta ar fi fost situatia in tara. Ca sunt milioane la numaratoare.Sau, macar daca ar fi avut creier la vot.M-ati consolat afirmand cam acelasi lucru despre generatia de 30-40 de ani.Multumesc inca odata. Cu respect.
RăspundeLiviu - 11-03-2015
Tinerii si valul... DA! Luam la intimplare citeva zeci de tineri - de preferinta cei cu onoare, curajosi, cei care au mai intrat in foc, dupa ce abia scapasera - si facem din ei un Guvern, si institutii...si ii dam afara pe TOTI desteptii burtosi si conducatori de doctorate.... Credeti ca ar iesi mai rau?? Tineri... indrazniti sa faceti ceeaa ce noi nu am indraznit in 89! Asumati-va asta, iesiti la suprafata, nu ramiineti sub obrocul inaintasilor caci nu au nimic bun sa va invete!!
Răspundemihailstanciu - 11-02-2015
Parca traim intr-o tara in care ne straduim sa batem toate recordurile din Guiness Book-ul nefacutelor:preoti care fura moaste,demonstratii proviolatori la concurenta cu cele antiviolatori,inlocuirea autorizatiilor de functionare si codurilor cu declaratii"pe propria raspundere",voturi antologice "pentru retinere dar nu pentru arestare",gropi neastupate care inghit motociclete si apoi dispar in cateva ore,somnuri profunde intre doua intalniri oficiale,televiziuni nationale care nu transmit stiri.Sefii sunt numiti dintre oameni care n-au nici o legatura profesionala cu ceeace vor conduce.Intrecere socialista intre sefii de guvern si/sau de partid cine e mai inculpat.Sefi de stat acuzti ca au furat din rascumpararea pentru ostatici.Crime imprescriptibile care se prescriu peste noapte.Guverne care nu se inteleg la adunare si scadere cu FMI(gresesc,asta s-a mai intamplat in Grecia).Votari cu barem fara sa se stie exact numarul votantilor.Cultura a devenit o rara avis,valorile s-au dizolvat intr-una singura:goana dupa aur(Chaplin a fost un mic copil).Imi place marsul tacerii si al demnitatii pentru victimile incendiului.As vrea sa vad si un mars al tacerii pentru depolitizarea administrtiei.Nu vad decat diferente de repartizare a nefacutelor intre generatii ,nu si generatii pline de virtuti si unele pline de defecte.Mi-ar plac sa vina valul de care vorbete dnul Pantazi dar nu stiu din ce apa se va forma.
RăspundeGheorghe Popescu - 11-02-2015
Sper ca domnul Pantazi sa aibe dreptate, ca noua generatie sa fie cea care sa salveze Romania de la dezastrul in primul rind moral care s-a abatut asupra tarii. Din pacate eu nu vad semnele care sa prevesteasca asa ceva. Pentru a avea acea generatie responsabila, trebuie sa existe si niste premise: 1/ O scoala puternica, menita sa formeze generatia noua in spiritul secolului 21. Mie mi se pare ca scoala romaneasca a regresat pe toate planurile. 2/ Familiile ale caror valori sa fie transmise de la o generatie la alta. Aici e posibil sa ma insel, poate ca familia e inca puternica, dar eu nu vad asta. Vad oameni plecati la munca si copii ramasi acasa, vad parinti intervenind pentru odrasle sa primeasca note marite, vad un tineret care nu e in stare sa treaca un amarit de Bacalaureat. Vad parinti care inghit orice din partea politicienilor, doar doar or primi ceva mai mult. Eu tac din gura, dar il invat pe fi-miu sa nu faca asa ceva? 3/ O media sanatoasa, care sa educe tineretul in spiritul valorilor nationale si mondiale. Ori media de azi e un cosmar pentru natie, cu o asemenea media nu poti obtine decit o Sodoma si o Gomora. 4/Mijloace de informare in masa care sa mentina populatia informata de ce se intimpla in jurul ei. Or, Twitter, Facebook sau Internetul sint folosite ca modalitate facila de cancan, informatii despre noul mall, nu despre situatia din Siria, sau alegerile din Canada, de ex. Ce vad eu foarte pregnant in ziua de azi e o media manipulativa, care se foloseste de orice eveniment mai mult sau mai putin tragic pentru a manipula si a obtine foloase electorale. Nu spun ca Oprea e un bun ministru, e un dobitoc, spun ca decit sa-l dati jos pe el ca a folosit o coloana oficiala sa se duca sa-si vada amanta (?!), mai bine le dadeati in cap alora care au lasat o groapa in asfalt nemarcata, suficient de mare sa omoare un motociclist. In loc sa dati in cap primului ministru ca era in Mexic (s-a dus acolo probabil ca sa-si aranjeze fuga dupa ce nu mai e prim ministru) in loc sa vina sa stinga focul, mai bine il luati la intrebari pe Arafat de ce a venit Smurdul tirziu. Mai bine intrebati primaria de ce a obtinut patronul localului drept de functionare intr-un beci total nepregatit pentru asa ceva si de ce sint folosite efecte pirotehnice intr-un local - cursa de soareci, cind alte state nu permit artificii nici macar in aer liber. Repet, sper ca autorul sa aibe dreptate, sa apara in sfirsit generatia aia constienta la care speram toti. Noi nu sintem buni de nimic, dar lasa ca vine generatia de mine sa-I faca praf pe astia! Asa gindeau si parintii nostri cind ascultau Europa libera. Si noi n-am fost mai buni ca ei. Cum vreti ca copiii vostri sa fie mai buni ca voi? De unde sa invete? De pe Facebook? De la Madonna, sau Lady Gaga? nu le mai puneti asta in spinare copiilor vostri, mai bine puneti VOI mina si faceti singuri schimbarea, PENTRU ei, pentru copiii vostri.
Răspunde