Constitutia BAU BAU

Cristian Patrasconiu 23.04.2010
SHARE 3
Primele zile ale ultimelor runde de discutii publice despre variantele de modificare a Legii Fundamentale confirma logica belicioasa de la ultima campanie electorala sub care a stat in spatiul public acest subiect foarte delicat.




“De ce le e frica, nu scapa!” – aceasta a fost unul din cele mai izbitoare predicate politice ale ultimelor luni din 2009. Mutatis mutandis, termenii de discutie se pastreaza intr-o proportie destul de mare si acum, mai ales odata cu lansarea proiectului de modificare a Constitutiei (un proiect care a lasat, in mod regretabil, sa se vada in spatiul public citeva neglijente stilistice ce nu isi avea chiar nici un rost!).




Ca si anul trecut, PDL si Traian Basescu sint asezati, in chestiunea modificarii Constitutiei, intr-o pozitie ofensiva. Prin forta imprejurarilor, ceilalti actanti politici nu au la indemina, deocamdata, decit varianta reactivitatii, o “partitura” de pe urma careia au pierdut de atitea ori in fata competitorilor politici mai sus amintiti. In favoarea plasamentului radical pentru care au optat, PDL&Traian Basescu mai au un argument  tare la indemina: rezultatul referendumului pe care ei, spre deosebire de adversarii lor politici, nu il considera “lectura facultativa”.




Numai ca, la fel ca si in privinta economiei, si in privinta modificarii Constitutiei, 2010 nu are aceleasi date ca 2009. Chiar daca pozitionarea PDL & Traian Basescu este literala in directia rezultatelor referendumului, pentru modificarea efectiva a Legii fundamentale rigiditatea nu e un atu puternic, in conditiile in care mecanismele care produc aceasta modificare sint atit de complicate si presupun suplete si compromis.




Pina la proba contrarie, tema modificarii Constitutiei Romaniei pare sa fie, tot mai mult, un fel de sperietoare. Pentru ce anume, pentru cine anume si impotriva cui? – ramine sa vedem in lunile urmatoare.
TAGS:

Comentarii 3

Ics & Zero - 05-06-2010

Pt. @Chrome: inlocuiti, in mail-ul dvs., cuvantul "comunist" cu "nazist" sau "fascist" si textul isi va pierde nota suprarealista. Ba unora chiar ne va suna foarte cunoscut...

Răspunde

Chrome - 04-27-2010

Propun o noua forma pentru Constitutia Romaniei, care precis va fi pe placul Marelui Carmaci! ART. 1 Romania este republica capitalista. :) Republica Capitalista Romania este stat al poporului anticomunist de dreapta de la orase si sate, suveran, independent si unitar. Teritoriul sau este inalienabil si indivizibil. ART. 2 Intreaga putere in Republica Capitalista Romania aparþine poporului, liber si stapin pe soarta sa. Puterea poporului se intemeiazã pe alianta anticomunista de dreapta. In strinsa unire, clasa anticomunista - clasa conducatoare in societate - , taranimea, intelectualitatea, celelalte categorii de anticomunisti de dreapta, fara deosebire de nationalitate, construiesc orinduirea capitalista, creand conditiile trecerii la capitalismul multilateral dezvoltat. ART. 3 In Republica Capitalista Romania, forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Democrat Liberal. ART. 4 Detinator suveran al puterii, poporul o exercita prin Camera Reprezentantilor (anticomunisti de dreapta) si prin consiliile populare, organe alese prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin, universal, egal, direct si secret. Camera Reprezentantilor (anticomunisti de dreapta) si consiliile populare constituie baza intregului sistem de organe ale statului. Camera Reprezentantilor (anticomunisti de dreapta) este organul suprem al puterii de stat, sub conducerea si controlul caruia isi desfasoara activitatea toate celelalte organe ale statului." etc M-am inspirat dintr-un model care, bizar, mi se pare acum mult mai democratic, cel putin teoretic, decat ce ne propune marele carmaci actual, mai ales in privinta "institutiei prezidentiale": http://www.softlegislativ.ro/acte-utile/81.html

Răspunde

Sean - 04-23-2010

Folositi microscopul electronic!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22