Constitutia BAU BAU

Cristian Patrasconiu 23.04.2010

De același autor

Primele zile ale ultimelor runde de discutii publice despre variantele de modificare a Legii Fundamentale confirma logica belicioasa de la ultima campanie electorala sub care a stat in spatiul public acest subiect foarte delicat.
“De ce le e frica, nu scapa!” – aceasta a fost unul din cele mai izbitoare predicate politice ale ultimelor luni din 2009. Mutatis mutandis, termenii de discutie se pastreaza intr-o proportie destul de mare si acum, mai ales odata cu lansarea proiectului de modificare a Constitutiei (un proiect care a lasat, in mod regretabil, sa se vada in spatiul public citeva neglijente stilistice ce nu isi avea chiar nici un rost!).
Ca si anul trecut, PDL si Traian Basescu sint asezati, in chestiunea modificarii Constitutiei, intr-o pozitie ofensiva. Prin forta imprejurarilor, ceilalti actanti politici nu au la indemina, deocamdata, decit varianta reactivitatii, o “partitura” de pe urma careia au pierdut de atitea ori in fata competitorilor politici mai sus amintiti. In favoarea plasamentului radical pentru care au optat, PDL&Traian Basescu mai au un argument  tare la indemina: rezultatul referendumului pe care ei, spre deosebire de adversarii lor politici, nu il considera “lectura facultativa”.
Numai ca, la fel ca si in privinta economiei, si in privinta modificarii Constitutiei, 2010 nu are aceleasi date ca 2009. Chiar daca pozitionarea PDL & Traian Basescu este literala in directia rezultatelor referendumului, pentru modificarea efectiva a Legii fundamentale rigiditatea nu e un atu puternic, in conditiile in care mecanismele care produc aceasta modificare sint atit de complicate si presupun suplete si compromis.
Pina la proba contrarie, tema modificarii Constitutiei Romaniei pare sa fie, tot mai mult, un fel de sperietoare. Pentru ce anume, pentru cine anume si impotriva cui? – ramine sa vedem in lunile urmatoare.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22