De același autor
Politicianul Ion Iliescu a născut de câteva ori. Domnia sa are, metaforic spus, „copii“ politici; ba chiar are şi „nepoţi“. „Naşterile“ sale au fost de obicei naturale, fără dureri; în schimb, efectele acestor „naşteri“ au fost dureroase pentru democraţia noastră fragilă.
În democraţie, cronologic vorbind, primul „copil“ iliescian a fost Petre Roman. Fostul premier a devenit, însă, în scurt timp aşa de obraznic cu părintele său politic, încât a fost nevoie de intervenţia minerilor pentru a fi alungat „de acasă“. După mai bine de un deceniu, au existat firave tentative de împăcare, fără consecinţe notabile.
După prima trădare, Ion Iliescu a investit „afecţiune“ politică în Adrian Năstase. Cu mai multă prudenţă, e adevărat; la fel cum s-a întâmplat şi cu cel în care a investit cândva în paralel cu domnul Năstase, Mircea Geoană. Dacă, în privinţa celor doi, Ion Iliescu a avut într-un fel succes, evaluarea în această privinţă trebuie să fie, în mod obligatoriu, însoţită de câteva asteriscuri. Năstase a fost foarte sus şi, fiind acolo, a devenit obraznic inclusiv faţă de Ion Iliescu (vă mai amintiţi când, prin 2002-2003, se spunea, exagerat, dar nu chiar neadevărat, că liderii opoziţiei din România sunt Ion Iliescu şi Michael Guest?). Mircea Geoană, la rându-i, a fost servil cu Ion Iliescu şi, imediat când a simţit că acţiunile fostului preşedinte au scăzut drastic, a încercat să îi dea lovitura de graţie (Do you remember? În 2005 au fost contracandidaţi la şefia PSD).
În termeni de loialitate, probabil că Ion Iliescu este cel mai mulţumit de cel de-al patrulea „copil“ politic pe care l-a girat, „părinteşte“, pe piaţa politică autohtonă. Anume: Sorin Oprescu. Despre fostul primar general al Capitalei putem spune multe şi, cu siguranţă, dar şi aceasta: este, dintre toţi „copiii“ lui Ion Iliescu, singurul care nu l-a trădat vreodată.
Având aşa mulţi „copii“ politici, era inevitabil ca Ion Iliescu să aibă şi „nepoţi“. Spre exemplu – e poate cazul cel mai notoriu dintr-o listă de asemenea lungă -, Victor Ponta. Un „copil“ de suflet al lui Adrian Năstase, care a arătat mult respect şi aplecare pentru fapte politice de tip „iliescian“.
Numele amintite mai sus nu epuizează, desigur, lista „copiilor“ politici ai lui Ion Iliescu. Toţi ceilalţi însă – bunăoară, un Dan Iosif sau un Victor Opaschi (angajat, până nu demult, la „nepotul“ Ponta în guvern) – au alt rang politic. Să zicem că, după puteri şi după partitură, au jucat în ligi ceva mai mici.
Pe de altă parte, a fi „copil“ – în cazul de faţă, al lui Ion Iliescu - nu implică doar o relaţie (oarecum) afectivă şi nici doar, mai ales, o desemnare simbolică, o anumită succesiune de putere. Este mult mai mult decât atât. A fi un asemenea „copil“ şi a juca în liga mare a politicii înseamnă a garanta un anumit stil de a face politică, a conserva articulaţiile majore ale unui anumit sistem de putere, un anume fel de a te raporta la ideea de democraţie („originală“ cam pentru toţi cei numiţi mai sus!) şi la ideea de justiţie (cam toţi, dispreţuitori faţă de ideea statului de drept), un anume vocabular politic, o viziune despre economie, un anume respect pentru baronate şi mogulate ş.a.m.d.
Bref, unde sunt aceşti „copii“ ai lui Ion Iliescu? Roman, prizonier într-o spirală a mediocrităţii politice; Năstase – pe blog, după două stagii de puşcărie; Geoană – lider irelevant al unui partid de buzunar; Oprescu – arestat preventiv, cu şanse mari de a sta mai mult în arest; Ponta – doborât de dispreţul public, cu probleme semnificative în justiţie.
Copiii lui Ion Iliescu sunt, aşadar, cam pe unde merită fiecare. Deşi născuţi dintr-un lider politic neomarxist, aceştia nu sunt, la final de carieră pentru aproape fiecare dintre ei, în interiorul logicii lui „după nevoi“. Nevoile lor – am putut constata asta în repetate rânduri – sunt şi au fost foarte, foarte mari. Nevoi, cum ar veni, „pe persoană fizică“. La unii, cel puţin la unul dintre ei, de-a dreptul faraonice. Nu! Copiii lui Ion Iliescu sunt unde sunt - vai capitalismul ăsta în care uneori mai funcţionează şi justiţia, dar şi revolta publică! -, după merit!
Pare că apune o epocă şi, în multe privinţe, chiar aşa şi este. Steaua lui Ion Iliescu a apus de mult, iar copiii săi politici nu se simt prea bine (şi sunt semne, tot mai multe, că nici unii dintre „nepoţii“ săi). Dar, pe de altă parte, democraţia originală continuă să adune „la activ“ alte şi alte specii şi specimene. În plus, chiar dacă adopţia pare o soluţie exclusă, există mulţi politicieni care se comporată cam şi cum ar vrea să devină „copiii“ lui Ion Iliescu. Şi asta nu doar la stânga, ci şi la „dreapta“ autohtonă sau, mă rog, la ceea ce, tot mai discret parcă, încearcă să se definească prin acest termen. Pentru că, repet ce am înşirat şi mai sus: a fi în „epoca“ Iliescu, a fi „copil“ al lui Iliescu înseamnă o atitudine specifică faţă de sistem, faţă de democraţie, faţă de justiţie, faţă de economie, faţă de mass-media ş.a.m.d.