De același autor
După (de)căderea politică a lui Victor Ponta, pare că tradiţia unor politici toxice se confruntă cu o criză majoră. Altfel spus – pare că, privind oarecum detaşat, nu mai avem un superstar al relelor practici în materie de politică democratică.
Retragerea lui Victor Ponta (DNA ne va spune, probabil, repede dacă e linia a doua sau dacă e mai mult de atât, o linie moartă!) este, în termeni de imagine, mai degrabă un câştig pentru fostul premier. În orice caz, „lectura“ publică / mediatică a acestei retrageri nu e una adecvată pentru adevărul despre guvernarea Ponta şi despre cel care a încarnat, în cea mai mare măsură, această guvernare.
Adevărul despre domnul Ponta e că nu s-a retras demn – deşi aşa sună principala linie de mesaje pro-Ponta legate de momentul recent al depunerii demisiei - şi că mandatul său a fost unul mizerabil pentru ţara noastră. Adevărul despre acesta (premier ori deputat – acum nu mai contează, indiferent cât îi plăcea fostului lider al PSD să se joace, psihanalizabil, cu rolurile) este că a fost un lider politic profund nedemn, mincinos în chip patologic şi eminamente toxic pentru România. Acesta este adevărul despre el – unul al faptelor, nu al punctajelor „soldaţilor“ de PR rămăşi încă în tranşee.
Victor Ponta a plecat din fruntea guvernului (după ce, nu cu foarte mult înainte, renunţase şi la şefia PSD) şi pentru că, într-o măsură semnificativă, devenise etalonul suprem în materie de ceea ce aş numi, fără vreo teamă că exagerez, toxină politică de categorie grea. Faptul acesta, evident de câţiva ani pentru oamenii de bun-simţ din această ţară, a ajuns de nerefuzat inclusiv pentru aliaţii săi şi pentru colegii de partid. Aşa încât, dincolo de şi chiar împotriva diverselor operaţiuni de PR şi de cosmetizare a profilului politic al lui Victor Ponta, acesta a primit din plin şi deplin meritat o mare cantitate de dispreţ public şi de refuz. Reformulat, se poate spune şi că Victor Ponta, un politician profund nedemn, este ultima victimă de categorie grea a unor pulsiuni publice a căror direcţie este demonizarea şi pedepsirea unui politician.
Cu privire la speciile procesului de demonizare a politicienilor, este necesar să avem în vedere unele nuanţe. Una, cred, e obligatorie. Subînţelegând ideea – de o evidenţă copleşitoare – că niciun politician nu este un ins venit de la şcoala de maici, este de făcut diferenţa între demonizare dirijată şi demonizarea meritată. Există ceva comun, ca un fel de test-grilă care departajează între cele două categorii. În primul caz, victimele procesului de încărcare cu dispreţ sunt acei politicieni care încearcă să rupă cu regulile toxice ale sistemului, care se fac purtătorii unei agende corecte, prooccidentale, euroatlantice pentru România. În al doilea caz, îi avem pe cei care, dimpotrivă, în raport cu reperele obligatorii ale democraţiei liberale, fac joc dublu sau, de-a dreptul, un joc toxic. Aceştia din urmă sunt un fel de huligani ai democraţiei, de derbedei de vârf ai sistemului politic, un fel de protectori ai borfaşilor politici. Repet – reperul care departajează între cele două categorii îl reprezintă faptele autentic democratice pe care le fac (unii) sau pe care nu le fac sau chiar le sabotează (alţii).
În ciuda eforturilor sale de a mima că este un lider politic vertical, Victor Ponta face parte, dincolo de orice dubiu, din cea de-a doua categorie. Portdrapel al „revoluţiei borfaşilor“, etalon suprem pentru impostura recentă, hoţ (de texte!) dovedit, agent la vârf al unor operaţiuni de scoatere a României de pe un traseu al unei normalităţi minimale, el este cea mai recentă victimă în această direcţie în care există antecesori iluştri. Doar câteva repere, pentru a vedea mai clar descendenţa: Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Năstase, Dan Voiculescu. Şi mulţi alţii, desigur – dar aceste patru nume sunt de top.
Ei bine, Victor Ponta este cea mai recentă victimă de acest soi şi, după (de)căderea lui politică, pare că această tradiţie a unor politici toxice se confruntă cu o criză majoră. Altfel spus – pare că, privind oarecum detaşat, nu mai avem un superstar al relelor practici în materie de politică democratică. Avem în continuare mari probleme în câmpul politic – care iradiază în întreaga societate –, dar se pare că nu mai avem pe cineva care, la vârf, să încarneze acest rău. S-ar părea că, fără nostalgie, dar cu oarecare mirare, ne putem întreba: unde sunt supertoxinele politice de altădată?
Nu cred că este cazul să dăm pe dinafară de entuziasm. DNA şi nici strada nu pot face toata treaba, în locul politicienilor. Apoi, după ce a murit Ceauşescu, s-a spus, pe bună dreptate, că a murit un mare dictator şi că s-au născut zeci de dictatori locali. Prin urmare, este în continuare vitală vigilenţa maximă. Şi atenţie şi la micile toxine! Nici nu ne dăm seama cât de repede, încurajate sau fie şi doar neglijate, devin mari! În fond, să nu uităm că şi Ponta era, cândva, „micul Titulescu“. E adevărat: până când să devină ceea ce este astăzi – aproape Nimicul Victor Ponta!