De același autor
Mai sigur, pentru ca a mizat pe politica externa mai degraba decat pe politica interna. Iar dosarele internationale pe care le-a deschis i-au adus un profit simbolic. Nu e un profit mare, dar e unul efectiv in ochii publicului romanesc. Privilegierea relatiei cu Washington si Londra nu este, in fond, decat o schimbare de accent, nu si de natura in politica noastra externa. Altfel spus: Nastase si Geoana mizasera si ei pe America si intrasera in coalitia formata in jurul Statelor Unite in lupta contra terorismului. De fapt, Basescu a spus raspicat ceea ce predecesorii (si adversarii) sai spuneau in soapta. Anexarea Londrei la planurile de politica externa ale Romaniei si ideea crearii in acest fel a unei “axe” au creat stupoare la Paris, Berlin sau Bruxelles. In acea clipa, Basescu nu putea anticipa criza in care va intra Europa. Blocajul Uniunii survenit dupa esecul referendumurilor din Franta si din Olanda il plaseaza acum pe presedintele roman intr-o pozitie foarte buna. “V-am spus eu ca SUA sunt singurul reper sigur?” - ar putea intreba Basescu. Acum 6 luni, Basescu parea insolent cand punea aceasta intrebare, acum poate poza in profet. De altfel, recenta disputa franco-germano-britanica pe tema bugetului Uniunii justifica de minune “refugierea” Romaniei in spatele pozitiei hegemonice a americanilor. Reusita operatiunii de recuperare a jurnalistilor a venit si ea ca o manusa pe mana prezidentiala. Ce ilustrare mai buna a optiunii proamericane asumate impotriva lui Chirac decat salvarea ziaristilor romani inaintea jurnalistei franceze de la Libération? Dorinta de integrare europeana nu a fost de altminteri abandonata. Si in acest caz, presedintele Basescu are noroc. Caci Europa este, in acest moment, mult prea slabita de disputele din ultima luna pentru a-si ingadui sa adauge crizei constitutionale pe care o traverseaza o criza a extinderii in limitele deja anuntate. In mod paradoxal, intrarea Romaniei si a Bulgariei ar putea fi pana la urma favorizata de ratarea referendumurilor francez si olandez. Basescu e mai sigur decat acum 6 luni, pentru ca el se hraneste din crizele externe depasite. Sau macar amanate.
Basescu e insa si ceva mai singur decat era la sfarsitul anului trecut. Cu toate ca nu i-a placut niciodata pe Voiculescu & co., Basescu i-a introdus in guvern. O impuneau limitele constituirii unei majoritati in Parlament. Imediat dupa Anul Nou, Basescu a calificat prezenta PUR la Palatul Victoria drept o solutie imorala. Umanistii (transfigurati in conservatori) l-au repudiat pe seful statului. Doar amenintarea cu alegeri anticipate ii calmeaza, la intervale regulate, pe Voiculescu si amicii sai politici. Liberalii sunt, la randul lor, mult mai retinuti in privinta lui Basescu decat erau la formarea guvernului. Dezacordul presedintelui cu Tariceanu pe aceeasi tema a alegerilor inainte de termen a condus la racirea atmosferei din cadrul Aliantei D.A. Democratii au mentionat chiar posibilitatea ruperii coalitiei la viitoarele alegeri. Liberalii, de teama ca ar putea pierde posturi si/sau influenta, daca un nou scrutin ar fi organizat in acest an, au refuzat sa il urmeze pe presedinte. Mai mult decat atat, ei au inceput sa-l ia peste picior pe cel caruia ii datoreaza prezenta in guvern. Ironiile liberale reamintesc tonul cu care PNL ii trata pe taranisti si pe Emil Constantinescu in anii 1998-2000. Nu e inca vorba de ura si dispretul afisate de PSD, dar nici mult nu pare a fi pana acolo. Basescu a pierdut, in afara de sprijinul unor liberali si conservatori, si o parte din simpatia pe care i-o acorda presa. Pret de cateva saptamani dupa victoria de la prezidentiale, gazetarii l-au tratat ca pe un “salvator”. Criza PSD a mobilizat insa o parte a redactiilor impotriva lui Basescu. Presedintele nu s-a abtinut si, la fel precum Emil Constantinescu, a declarat razboi gazetarilor despre care are impresia ca il nedreptatesc. Dialogul cu presa consuma o parte din energiile presedintelui, dar ii asigura o vizibilitate aproape maxima. Basescu face subiecte.
Bilantul celor 6 luni sta sub semnul acestei relatii dintre siguranta si singuratate. Cele doua se hranesc reciproc, dand uneori senzatia ca Basescu e pe val, iar alteori ca e marginalizat de partenerii sai. Ce va fi peste 6 luni?