Natura obscură a coaliției actuale

Acum un an, s-a format o coaliție de centru-dreapta, care includea două partide din PPE și unul liberal. Acum avem una tricoloră de tip stânga-dreapta, care și-a zis „na

Cristian Preda 29.11.2021

De același autor

La drept vorbind, numele pe care și l-a ales tripleta PSD-PNL-UDMR, și anume Coaliția Națională pentru România, e o prescurtare a unei alcătuiri precedente: Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR).

CNMR nu a fost o creație a lui Klaus Iohannis, ci a unuia dintre adversarii săi din cursa prezidențială, Alexandru Cumpănașu. Și era o rețea de asociații și de persoane, nu de partide. Între cele două alcătuiri există însă câteva punți. CNMR a sprijinit politic guvernele PSD din 2017-2019 și a primit consistent sprijin financiar de la ele, inclusiv de la fostul prim-ministru Sorin Grindeanu, revenit acum în guvern ca vicepremier. Să reamintim, de asemenea, că ministrul S. Cîmpeanu a continuat să finanțeze prin Ministerul Educației proiecte ale lui Cumpănașu până în aprilie 2021, oprindu-le doar după ce presa a prins de veste: cei doi și-au trecut, de altfel, în CV afilierea la așa-numita Mare Lojă Națională din România. Lojă al cărei purtător de cuvânt – un fost chestor de poliție pe nume Dan Cărbunaru – tocmai și-a mutat jobul la Palatul Victoria, devenind purtător de cuvânt al guvernului Ciucă.

Nu doar rolul unei asociații precum cea francmasonică sau al rețelei absolvenților Colegiului Național de Apărare în crearea guvernului actual ar trebui lămurit. Ci și acela al serviciilor de informații. Despre unul dintre miniștri – cel de la agricultură – s-a aflat chiar în ziua în care a fost votat de Parlament că și-a început cariera ca ofițer de informații la controversata unitate 0215 din subordinea Internelor. Mai sunt și alții? Chestiunea ar trebui clarificată de către miniștri, înainte ca ziariștii să mai descopere una-alta.

Faptul că la cârma executivului se află un general nu garantează un plus de transparență. Dimpotrivă. Acesta e un aspect foarte delicat al evoluției regimului nostru. Bătălia pentru o guvernare civilă părea încheiată încă din 1994, atunci când – după mai mult de jumătate de secol – la Ministerul Apărării venea un civil. Statul de drept nu poate fi imaginat într-un format cazon. Și e absolut regretabil că nu a putut fi găsită o altă soluție pentru conducerea cabinetului în afara unui militar de carieră, a cărui convertire politică e legată exclusiv de relația personală cu K. Iohannis, nu de vreo convingere sau de vreun proiect de politici publice.

În lipsa unor clarificări, avem toate motivele să credem că guvernul actual exprimă în mică măsură un compromis politic între două partide din PPE și unul din familia socialistă europeană. El pare mai degrabă o politizare a unei însăilări precum CNMR, al cărui site – așa cum a arătat pressone.ro în 2019 – era copiat după cel al SRI, fără ca Eduard Helvig sau Alexandru Cumpănașu să poată explica de ce și cum s-a ajuns la o asemenea colaborare – era să zic: coaliție! – națională...

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22