Nevoia unui consens politic antilegionar

Un deputat PNL apropiat de președinte și consilier onorific al premierului a pornit un demers de scoatere în afara legii a AUR, dar sprijinul politic care i-a fost acordat e deocamdată firav.

Cristian Preda 11.01.2022
SHARE 7

Deputatul se numește Alexandru Muraru. S-a făcut cunoscut pentru pozițiile sale ferme referitoare la negaționiștii Holocaustului. Deunăzi, el a cerut public aplicarea legii în privința partidului construit de patrulaterul Șoșoacă-Simion-Târziu-Lavric.

Muraru a fost la Parchet pentru a depune diverse probe, legate de ceea ce pare să se contureze, în analiza Ministerului Public și a Poliției, ca „insurecția din 21 decembrie 2021”, ziua când liderii extremei drepte ar fi căutat să ocupe Parlamentul, împreună cu o mulțime echipată cu steaguri tricolore și cu pancarte despre Zamolxis, pilde creștine ori pericolele la care te-ar expune nu virusul, ci vaccinul. Săptămânile următoare ne vor arăta ce material probator se va fi strâns și dacă dosarul AUR va putea fi trimis în fața unui judecător.

Demersul lui Muraru e făcut în nume personal. Deși apropiat de K. Iohannis și N. Ciucă, deputatul nu e urmat în chip formal de către partidul său. Fl. Cîțu pare să fi adoptat poziția ambiguă pe care o îmbrățișat-o și L. Orban în campania din 2020, când unele voci peneliste atrăgeau atenția asupra creșterii explozive a AUR între campania de la locale și cea de la parlamentare. Dacă PNL e discret, PSD e net opus unei operațiuni de separare de alianța ultranaționalistă: M. Ciolacu a calificat propunerile de a o scoate în afara legii ca „aberații”. După ce i-au tolerat corupția, oare frații europeni ai PSD îi vor tolera și îngăduința față de extrema dreaptă? În fine, deși antimaghiar, AUR are poziții apropiate de cele ale lui Orban Viktor, așa că UDMR tace și ea mâlc când vine vorba despre extremiștii de dreapta.

Partid de opoziție, USR e la fel de mut, ratând ocazia unei delimitări de AUR: declarațiile recente ale lui C. Târziu despre Holocaust ca temă minoră i-ar fi îngăduit lui D. Cioloș să facă uitată asocierea nefericită cu AUR pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Fostul șef al grupului Renew Europe n-a făcut-o.

E clar că, în majoritatea lor, liderii politici sunt paralizați de ascensiunea extremei drepte. Dacă ar reflecta mai atent, și-ar da seama că AUR a crescut în sondaje fiindcă e singurul care n-a asumat, din 2020 încoace, responsabilități ministeriale. A căpătat astfel încredere și distribuie amenințări, ură, minciună. În acest context, e șocant să constați că diverși jurnaliști au început să cosmetizeze imaginea unora dintre liderii extremiști ori să avertizeze că, dacă – Doamne ferește! – AUR ar fi scos în afara legii, ar primi de fapt un ajutor. E argumentul folosit deja în primele două decenii pentru a îngădui PUNR și PRM să intoxice corpul social.

Nu e sigur că AUR va păți ce a pățit formațiunea Zori aurii din Grecia. E cert, în schimb, că ar fi mare nevoie în acest moment de un consens politic antilegionar. Folosesc acest termen știind bine că nu toți membrii AUR se revendică de la figuri criminale din perioada interbelică. Legionarismul e, totuși, referința intelectuală cel mai ușor identificabilă în sinteza numită AUR, așa cum o vădesc repetarea ritualică a unor gesturi ale fruntașilor mișcării, instrumentalizarea politică a unei interpretări militante a ortodoxiei, difuzarea unor stereotipuri antisemite ori apologia făcută de la tribuna Camerelor unor „martiri politici”.

Solidaritatea antilegionară e azi la fel de importantă cum a fost solidaritatea anticomunistă la debutul anilor ’90. Democratizarea a avut nevoie de alternanță, adică de trecerea neocomuniștilor de la putere în opoziție; consolidarea democrației are nevoie acum de blocarea accesului extremei drepte la guvernare. Iar asta presupune o identificare clară a naturii sale și confruntarea cu impostura legionară. //

Comentarii 6

Rottendame - 01-21-2022

Joaquin, alipirea Republicii Moldova la Romania nu se poate produce atata timp cat pe teritoriul Republicii Moldova sunt stationate trupe rusesti. Faptul ca AUR promite, in mod populist dar nu realist, alipirea Republicii Moldova la Romania este, in cel mai bun caz o iluzie, daca nu un pericol.

Răspunde

Cristian Sirb - 01-16-2022

@Toma, perfect comentariul. De 30 de ani, aud numai de bine despre intelectualii legionari. Unii, ca Eliade, nici nu s-a dezis de opțiunile sale care au girat o mișcare criminala. Doar Cioran s-a dezis convingător. Iar intelectualii de astăzi cu adevărat s-au adăpat la înaltă înțelepciune a imbecililor protoromânisti, autohtonisti etc. Chiar și printre autonumitii “conservatori” veți întâlni inși care au discurs legionar pur.

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-11-2022

Am votat AUR pentru ca doresc UNIREA Basarabiei, Bucovinei shi Bugeacului cu Romania. Recunosc sunt shi alte partide care pretind ca doresc UNIREA dar au fost la guvernare shi UNIREA nu s-a produs.

Răspunde

Dorian Andersen - 01-11-2022

Să nu uităm că reabilitarea Mișcării Legionare a început imediat după 1989, datorită unor personalități cunoscute din mediul cultural care, în numele operei (de multe ori pășunist-naționalist-îndoielnică), au lustruit blazonul celor trecuți în categoria "Sfinții Închisorilor".

Răspunde

Mihai - 01-11-2022

V-am urmarit aparitia de la postul public de acum cateva zile si m-a bucurat sa-l vad pe dl. Tarziu pus la punct cu argumente. Aveti toata stima mea!

Răspunde

toma necredinciosu' - 01-11-2022

Romanii sint maniheisti. In constiinta colectiva post '89 tot ce a fost inainte de August '44 a fost glorios. Ei cred ca, in interbelic se traia in democratie si bunastare. Generatia interbelica este idealizata pina la paroxism. Eliade, Cioran, Noica sint personaje de referinta. Personaje luminoase. Noica chiar a fost mentorul unor intelectuali publici si autoritati morale precum Liiceanu si Plesu. Recomand cartea lui Z. Ornea despre extrema dreapta romaneasca celor care vor sa afle, cine erau si ce gindeau. Petre Tutea este considerat un personaj de legenda, adica, un batrinel limbut si intelept, un izvor la care au mers multi postrevolutionari pentru a-si stinge setea de cunoastere. Mircea Vulcanescu nu este nici el secretarul de stat, care a participat docil la sedinta de guvern in care s-a organiza holocaustul din Transnistria. Valeriu Gafencu este pentru romani un "sfint al inchisorilor" nu legionarul fanatic. Plesu ne spune despre Nichifor Crainic ca, si acesta, era un batrinel in pijama, fara coarne si nu era invaluit in ceturi sulfuroase. El il cautase in '69-70, pe vremea cind tocmai intrase in PCR pentru a arunca o punte spre epoca interbelica. Interesanta preocupare pentru un proaspat membru de partid. In Absurdistanul mioritic totul e posibil. La promularea legii impotriva promovarii persoanelor condamnate pentru crimae impotriva unanitatii acelasi Plesu tuna si fulgera ca nu ar mai fi avut voie sa se adape din cartile ilustrilor inaintasi. Are voie, acolo e vorba de cultul personalitatii al criminalilor. Patapievici scria chiar in Revista 22, la implinirea a 100 de ani ai lui N. Djuvara ca, anii '30 ar fi fost o epoca de inoire morala si spirituala, iar Ioan Aurel Pop ii recomanda lui Olicer Jens Schmitt sa ne mai slabeasca cu vocatia legionara a institutiilor funamentale ale natiunii romane. Domnul Preda da dovada de naivitate. Din motivele de mai sus, legionarismul nu poate fi interzis. Cu Dughin la Cremlin si poate cu Steve Bannon-sau cine stie, poate cu Osvaldo de Carvalho, care-i place asa de mult lui Patapievici- din nou la Casa Alba, legionarismul va avea chiar un viitor stralucit pe malurile Dimbovitei. Traiasca si-nfloreasca!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22