De același autor
Președintele nostru a împlinit azi 75 de ani. Dimineața, după o scurtă partidă de golf, a primit vizita organizațiilor de tineret de la partidele parlamentare, cărora le-a vorbit despre viitorul țării. S-a odihnit puțin, apoi l-a sunat pe primul ministru demis. Florin Cîțu l-a asigurat că ordinea domnește în țară și că ne așteaptă – wow! – o nouă creștere economică record. La prânz, șeful statului a mers în Piața Universității. S-a întâlnit cu nepoții studenților bătuți de mineri, dar și ai câtorva ortaci veterani care au venit în Capitală în urmă cu 44 de ani, pentru a restabili ordinea. Președintele le-a mulțumit pentru că păstrează vie amintirea gesturilor civice ale bunicilor lor. Au plantat împreună 75 de panseluțe, ca semn al unei reconcilieri reușite a națiunii.
La prânz, primul demnitar al țării s-a mai odihnit puțin. La orele 16, a deschis televizorul și a urmărit mai mulți analiști politici care au întors pe toate fețele realizările celui de-al doilea plan septenal, care se va încheia nu peste doi ani, cum era prevăzut, ci la anul, înainte de termen. Deși au lăsat impresia că sunt profund nemulțumiți, toți analiștii de la toate televiziunile au fost de părere că, spre deosebire de perioada 2021-2028, când obiectivele guvernării PSD-PNL-UDMR au fost atinse în proporție de 99%, în momentul de față există posibilitatea ca aceeași coaliție să ajungă la 99% înainte de termen. Președintele le-a transmis imediat miniștrilor recomandarea să aloce noi fonduri pentru combaterea valului 28 al pandemiei de covid19, astfel încât rata de vaccinare de 50% să fie atinsă înainte de începerea școlii.
Imediat ce a prins de veste, ministrul Educației Cîmpeanu a intervenit la Digi24, în rubrica special rezervată experților în securitate națională, și le-a cerut colegilor lui să definească de urgență noul contur al proiectului prezidențial „România super-educată”, care va continua „România educată”, o „ctitorie ce va dura peste veacuri”, cum s-a exprimat ministrul. Noul proiect va conține și testarea obligatorie a elevilor, folosind stocul de teste cumpărate – câte 70 de milioane în fiecare toamnă – și din care s-au folosit „câte au fost cerute de părinți”. Președintele l-a felicitat pe ministru pentru intervenția televizată și i-a promis din nou că îi va succeda la șefia statului, de îndată ce va încheia al patrulea mandat.
Klaus Iohannis a luat apoi o pauză de relaxare binemeritată. Aceasta a fost urmată de o intervenție în fața membrilor Parlamentului, pentru prezentarea unui nou proiect de țară: ridicarea MCV până la anul. Constatând că s-au scurs deja 29 de ani de la crearea acestui mecanism de umilire a poporului român, președintele a subliniat necesitatea de a adresa o scrisoare instituțiilor europene, în care să fie cerută ridicarea mecanismului la anul. S-au auzit imediat aplauze furtunoase: toate cele trei partide reprezentate în Camere au ținut discursuri în care și-au arătat deplina încredere în înțelepciunea Conducătorului. Deputații europeni aleși în trecut în România au fost chemați și ei în ajutor, pentru a lămuri statele care au rămas în UE de ce stigmatizarea României, mai ales după Romexit, e profund nedreaptă.
Înainte de a trece la următoarele activități ale zilei, președintele l-a sunat pe Vladimir Putin, ca să afle cum va sărbători 13 ani de la eliberarea Kievului. Liderul de la Kremlin l-a invitat la ceremoniile din noiembrie, pentru a vedea cu ochii lui cât de bucuros e poporul ucrainean că a scăpat de dictatura UE realizată prin Acordul de asociere și curmată de intervenția militară rusă din 2021. Omologul de la Kremlin l-a felicitat pentru că, de curând, le-a returnat nemților medalia Carol cel Mare primită în urmă cu 13 ani și a subliniat că gestul arată în mod clar că adevăratul spirit european se înțelege mult mai bine în afara UE decât în interiorul acesteia. Convorbirea telefonică fiind extenuantă, șeful statului s-a mai odihnit oleacă.
În jurul orelor 8 seara, liderii coaliției de guvernare – F. Cîțu, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu – i-au adus un cadou aniversar: propunerea de a revizui încă o dată Constituția. Ei i-au propus ca, după două mandate împlinite în baza Constituției de la 1991 și după alte două mandate încredințate de parlamentari, printr-un vot unanim, în baza Constituției revizuite în 2022, președintelui să i se ofere șansa de a avea încă două. Pentru a ușura cooperarea dintre șeful statului și partide, ei au propus ca mandatul prezidențial să fie prelungit de la 5 la 7 ani. Dacă noua propunere va fi adoptată, șeful statului va continua să ne conducă, pas cu pas, până în 2048.
Ziua s-a încheiat în studioul Antenei 3: șeful statului a mulțumit presei pentru că reușește an de an să cheltuiască toți banii pe care-i primește din subvenția acordată celor trei partide politice, proporțional cu numărul deputaților. Tot el a menționat importanța continuării cercetărilor privind morții din timpul Revoluției din decembrie 1989. În acest sens, dosarul a fost returnat pentru noi investigații preliminare la parchet. La finalul emisiunii, Klaus Iohannis le-a transmis partidelor că așteaptă încă o propunere de prim-ministru agreată de coaliție. Azi s-au împlinit 13 ani, 8 luni și 8 zile de la căderea guvernului Cîțu. Țara funcționează foarte bine de atunci încoace, regimul Marii Coaliții din Noiembrie rezolvă tot ce e de rezolvat, dar e clar că numirea unui premier ar desăvârși dezvoltarea multilaterală a României.
Șeful statului a plecat direct din studio către aeroport: aeronava prezidențială era pregătită de zbor. Klaus Iohannis începe mâine un turneu mondial de vizite prietenești, pentru strângerea legăturilor României cu Maldive, Mauritius, Tuvalu și Seychelles. Pe scara avionului, președintele a promis că, la întoarcere, spre sfârșitul lunii iulie, chiar înainte de concediul de vară, va organiza o conferință de presă, în care va explica în ce fel turismul responsabil poate salva de la catastrofă climatică toate cele patru țări.