De același autor
Nu vad nimic rau in asta. Intre un cinci cinstit primit in strainatate si un zece pe linie cumparabil in Romania cred ca e de preferat cinciul. Iar daca VIP-urile de azi isi trimit copiii la facultate in Occident nu vad de ce le-am arata cu degetul. Mi se pare o prostie sa-l acuz pe cutare demnitar ca isi tine copilul in facultate la Paris. Altceva putem sa ne intrebam. Din ce bani isi permite asta, fiindca - pe hartie, cel putin - demnitarul autohton agoniseste lunar mai putin decat cel mai parlit functionar public din Franta.
Am auzit - nu am probe! - ca exista tot soiul de posibilitati de a drena banul public spre fericitii studenti romani in strainatate ai caror parinti au la indemana vreo parghie sau o pila in aparatul de stat. Asemenea lucruri ar merita investigate, punctual, fiindca pe mine, contribuabil onest, nu ma intreaba nimeni pe cine as vrea sa stipendiez la studii in strainatate. Aici intram insa in alt capitol, acela al egalitatii sanselor in Romania, la care ma voi intoarce dupa cateva mici observatii, despre perceptia publica fata de studentul care prefera Parisul, generic vorbind, facultatilor de la noi.
"In tara, tuseste!", "A plecat ca sa ramana, nu ca sa se mai intoarca in Romania!", "Si asta vrea sa ne invete cum sa traim la noi in tara!"
Dar daca un tanar care a absolvit cursurile unei facultati in strainatate, cu nume rezonant, se intoarce acasa, lucrurile se schimba radical. Absolventul e patriot! Ne minunam de ce-a fost el in stare in tara de unde si-a castigat diploma.
Dar chiar nimeni nu vrea sa recunoasca in atitudinea noastra fata de studentul roman in strainatate ca am ramas prizonierii propagandei ceausiste si petardelor Securitatii din vremurile ei oficiale?
O poezie pamflet de Eminescu a fost folosita decenii de-a randul pentru a-i descuraja si a-i ridiculiza pe cei care vroiau sa studieze in strainatate: "Ai nostri tineri la Paris invata, la gat cravatei cum se leaga nodul...". Eminescu nu anatemiza studiile in strainatate, ci ii ricana pe studentii francofoni, cei mai multi de orientare liberala, din punctul de vedere al celui care, cu sprijin junimist, studiase la Berlin. Versul polemic al lui Eminescu a fost abuziv folosit pentru a pune semnul egalitatii intre Paris si Occident de propaganda comunista. In anii '50, acest pamflet eminescian a fost folosit pentru a justifica si astfel faptul ca in Romania soarele rasarea de la Moscova. Pentru propaganda ceausista, Eminescu a fost folosit in scopul sprijinirii unui sistem autarhic. Iar dupa caderea ceausismului, securistii frenetici au apasat pana la refuz pedala unui nationalism inept de extractie ceausista.
Tine cineva socoteala tinerilor studiosi care au plecat din Romania in 1990, dupa mineriada?
S-a intrebat cineva de ce copiii nostri care au studii superioare in Romania prefera sa munceasca in Occident, sub calificarea lor? Ca sunt mai bine platiti in Vest? Sa fim rezonabili! Acesti tineri pleaca din Romania din cauza conspiratiei mediocritatii impotriva lor. Pleaca fiindca, printre altele, dupa moartea Securitatii, in tara noastra sunt atotputernice pilele securistice care infesteaza si mediul de afaceri privat. Iar la firmele statului toate posturile sunt ocupate de insi care se tin unii de altii, intr-un sistem cu un tot mai accentuat iz mafiotic.
Domnul Iliescu a descoperit cu placere ca 5.000 de tineri fac facultatea in Franta, subintelegand probabil prin asta ca absolventii de liceu din Romania sunt suficient de bine pregatiti pentru a face fata invatamantului superior dintr-o tara cu traditii. Nimic de zis. Dar seful statului ar fi trebuit ca totodata sa atraga atentia ca acesta e si un semn ca facultatile autohtone sunt in picaj de prestigiu.