Cine ghiceste castigatorul castiga

Cristian Teodorescu 01.09.2004

De același autor

S-a deschis sezonul sondajelor. La comanda postului TV Antena 1, CURS a facut un sondaj care descreteste fruntile in PSD si il linisteste pe premierul Nastase. Partidul de guvernamant, aflam din acest sondaj, e din nou in fruntea optiunilor de vot ale alegatorilor care au de gand sa se prezinte la urne. Adrian Nastase, la randul sau, ocupa primul loc pe lista prezidentiabililor. Il urmeaza, la vreo 6 procente distanta, liberalul Stolojan, iar pe locul trei, la mare distanta de cei doi, C.V. Tudor. Precedentul sondaj de opinie produs de IMAS imediat dupa alegerile locale indica o abrupta tendinta descrescatoare a partidului de guvernamant si a premierului Nastase. N-am fost foarte convins de rezultatele acelui sondaj, la fel cum nu ma convinge nici productia CURS de saptamana trecuta. Pentru cei care nu-si mai amintesc, dupa alegerile locale mie nu mi-a iesit ca jocurile sunt facute. Dimpotriva, am luat in calcul si ceea ce putea face Alianta D.A., si posibilitatile pe care le avea la dispozitie PSD. Principalii agenti electorali ai Aliantei mi s-au parut si mi se par primarii nou instalati. Acestia nu s-au grabit sa intre intr-o ofensiva a faptelor, ci au inceput sa dea vina pe "greaua mostenire". Refren pe cat de vechi, pe atat de ineficient. Alegatorul nu te voteaza ca sa aiba motiv dupa aceea sa-ti planga pe umar ca ai gasit visteria primariei goala. Nici ca sa-i povestesti ce visai tu sa faci la primarie si nu poti, ca n-ai bani. Acesta e un mesaj prin care iti retragi promisiunile electorale cand nici nu te-ai vazut bine in functie. Nu o inabilitate administrativa, ci o gafa politica.

Tot imediat dupa locale am calculat ca, daca partidul de guvernamant ia rapid cateva masuri de redresare a imaginii sale, are de unde obtine un ce profit. PSD-ul avea atunci o problema cu propriii sai simpatizanti. Si nici acum nu sunt sigur ca si-a rezolvat-o. Dar mai cu ideea alegerilor interne din partid, mai cu retragerea din prim plan a unor personaje care si-au pierdut consistenta chiar si in interiorul PSD-ului, mai cu vizitele premierului Nastase in doua mari capitale ale lumii, urmate de intalniri populare cu alegatorii, ceva, ceva s-a intamplat. Iar daca adaugam si promisiunile partidului de guvernamant cu cresterea pensiilor si cu reglarea procedurilor de acordare a medicamentelor compensate, macar o parte dintre alegatorii traditionali ai acestui partid au descoperit motive pentru a se intoarce la sentimente mai bune fata de partidul de guvernamant. Ar mai fi ceva care a contat pentru premierul Nastase: ideea acestuia de a-si anunta candidatura la presedintie intr-o comuna. E adevarat ca nu in orice comuna, ci in satul natal al lui Labis. Pentru batranii tarani stiutori de carte mesajul a fost teribil, iar pentru stanga batrana de la oras crescuta in cultul lui Labis, Nastase probabil ca si-a spalat multe pacate, anuntandu-si astfel candidatura. Cu acel prilej au fost ziaristi care au vazut in miscarea neasteptata a lui Nastase un semn ca premierul s-a temut sa dea ochii cu presa independenta cand si-a anuntat candidatura. Acelasi Adrian Nastase, despre care se spunea ca nu are mijloace pentru a iesi la atac impotriva virulentei lui Traian Basescu, a dat un soi de recital de limbaj politic pamfletar cu acuzatii grave contra tandemului Stolojan-Basescu. Mafie, marionete etc. Schimbul lui dur de replici cu liderii Aliantei D.A. nu cred ca a fost gandit doar pentru a-i pune pe acestia in dificultate. Nastase a dat o proba de microfon pentru votantii si simpatizantii PSD, incercand sa le dovedeasca acestora ca nu e un produs politic de laborator suferind de tot felul de inhibitii, ci ca e in stare si de confruntari pamfletare cu adversarii lui.

Alianta D.A. n-a izbutit sa reactioneze imediat ca atare fata de atacurile premierului, ci i-a raspuns acestuia pe partide. Un amanunt care n-a produs o impresie prea buna la alegatori. Ceea ce vrea sa spuna ca, daca asocierea dintre PNL si PD nu va functiona ca o entitate politica unitara, s-ar putea sa nu-si atinga scopurile. Insa, in privinta stagnarii Aliantei in optiunile de vot ale alegatorilor, ma cam indoiesc ca asa stau lucrurile. Cata vreme insa Stolojan nu-si anunta oficial candidatura la presedintie, e normal ca el sa nu aiba un scor prea grozav in optiunile alegatorilor. Acest recent sondaj de opinie mi se pare concludent pentru pozitionarea mediilor de informare fata de principalii competitori. Unele au dat vadite semne de satisfactie semnaland relansarea PSD-ului si a premierului Nastase si n-au pierdut prilejul de a da peste picioare Aliantei D.A. Cam aceiasi actori mediatici, dupa alegerile locale, dadeau de pamant cu PSD-ul si faceau cu ochiul tandemului Stolojan-Basescu. Acest an politic e mai complicat decat '96 si 2000. Numitorul mediatic comun e ca, la noi, presa stie ca invingatorul ia totul si ca, dupa alegeri, castigatorul tine minte cine i-a cantat in struna si cine nu. In 2004, alegerile locale n-au prefigurat un castigator clar al generalelor, de unde si piruetele din mass-media dupa sondajul de opinie al CURS. Si asta e de-abia inceputul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22