Criza sanatatii loveste din nou

Cristian Teodorescu 27.05.2005

De același autor

Ministrii Sanatatii din Romania au, toti, idei generoase cat timp sunt in opozitie. Cand ajung in functie, incep sa se planga. Cam asta s-a intamplat si cu dr. Mircea Cinteza. In opozitie, spunea ca trebuie gasiti bani pentru Sanatate. Tuna si fulgera impotriva ministrilor pesedisti care nu sunt in stare sa faca rost de bani pentru medicamentele compensate si, daca-mi aduc bine aminte, critica si ceea ce se intampla pe la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Venit la minister cu, probabil, cele mai bune intentii, Mircea Cinteza a bagat de seama ca nu sunt fonduri. N-a fost singurul. Fostul partid de guvernamant a impartit bani si promisiuni pentru Sanatate, inainte de alegeri. S-au facut cheltuieli si in avans. Asa ca doctorul Cinteza are dreptate sa se planga de faptul ca precedenta guvernare l-a lasat cu mainile legate.
Dar explicatiile nu-i incalzesc pe bolnavi. Pe de alta parte, importatorii de medicamente au spus ca nu mai accepta sa fie platiti cu promisiuni. In cautarea unei solutii, Cinteza a intrat in conflict cu ei. Dar cam fara spor. Importatorii s-au invatat sa aiba anumite castiguri din afacerile cu medicamente, asa ca n-au vrut sa auda de cererea ministrului sa mai scada din preturi. Amenintarea lui Mircea Cinteza ca va recurge la firma statului pentru a face aceste importuri n-a impresionat pe nimeni. Cat despre rezervele de stat, acestea s-au dovedit la un control o simpla iluzie, potrivit unor investigatii aparute in presa. Celebrele noastre rezerve exista mai mult cu numele.
Asa ca, dupa promisiunile facute inainte de alegeri de Alianta D.A., ca romanii nu vor mai avea probleme cu medicamentele, Mircea Cinteza se vede si el in situatia de a da din colt in colt din cauza crizei medicamentelor compensate din farmacii, dar si din spitale. Casa Asigurarilor de Sanatate se plange, cand e vorba de parale, ca i se cere ceea ce n-are. Deoarece banii care ajung la aceasta institutie si la filialele ei de prin judete nu sunt fondurile care vin la buget din plata asigurarilor de sanatate. De multi ani CNAS primeste de la buget bani doar de carpeala, pentru ca sumele platite de contribuabili in contul Sanatatii sunt intrebuintate in diverse alte scopuri de moment, adica pentru alte carpeli. Ar fi insa o mare greseala sa-i consideram pe reprezentantii Casei Nationale sau pe cei ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate ca pe niste persoane care nu mai pot de grija bolnavilor, dar n-au cum sa-i ajute. Din putinul pe care l-au primit pentru bolnavi, destule asemenea case judetene si-au facut sedii la concurenta cu filialele bancilor pricopsite. Imi pare rau s-o spun, dar multi medici romani cred ca, inainte de a se gandi la nevoile bolnavilor, sunt indreptatiti sa-si rezolve din banul public problemele lor de reprezentare si nu numai. Deprinsi cu o psihologie de frizeri de lux, in timpul regimului comunist, cand erau platiti prost, in contul atentiilor pe care le primeau de la bolnavi, destui medici isi inchipuie si azi ca pacientii gasesc ei, pana la urma, bani sa se vindece. Iar daca chiar n-au de unde, pana la urma se indura statul si mai scoate ceva de la buget.
Se pare ca, daca si cand va avea loc o remaniere de guvern, Mircea Cinteza isi va pierde postul de ministru. Marele motiv ar fi acela ca nu-l plac medicii, fiindca nu s-a priceput sa le apere convingator interesele in guvern. Mai probabil e ca Cinteza a calcat pe bec, negociind inabil si de pe pozitiile unei forte pe care n-o are cu marii importatori de medicamente. Ceea ce a dus la precipitarea si adancirea unei crize care se rasfrange asupra intregului guvern si poate avea efecte asupra popularitatii presedintelui Basescu. E limpede ca Mircea Cinteza a calculat prost atunci cand si i-a ridicat in cap pe importatorii de medicamente, inchipuindu-si ca va putea rezolva aceasta criza fara ajutorul lor. Se mai spune, in presa cotidiana, ca, dupa remaniere, la Sanatate nu va mai fi pus un medic, deoarece toti fac parte din sistem, ci va fi desemnat un manager care sa se ocupe de problemele Sanatatii, fara a mai fi contestat ca dr. Cinteza. Imi ingadui sa anticipez ca, daca la Sanatate va fi numit un "manager" care nu e doctor, acestuia i se vor gasi bube in cap pentru ca vrea sa conduca lumea Sanatatii autohtone fara a face parte din bransa. De vreo zece ani incoace, daca va mai aduceti aminte, ministrii Sanatatii au avut viata scurta in aceasta functie. Chiar si in relativ stabilul guvern Nastase, la Sanatate s-au perindat trei ministri, fara ca vreunul dintre ei sa fi fost regretat. Asa ca adevarata problema nu e ministrul, ci Ministerul Sanatatii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22