Cu Ceausescu la negocieri

Cristian Teodorescu 11.11.2003

De același autor

Cine mai tine minte protestele studentesti de pe vremea ministeriatului lui Andrei Marga, isi aminteste probabil ca liderii studentilor de atunci stiau cu exactitate ce vor. Si pareau niste premianti intr-ale politicii. Liderii de azi ai studentilor par mai degraba niste amatori si in materie de negocieri si in privinta relatiilor lor cu cei pe care ii reprezinta. Erau studentii romani mai priceputi intr-ale politicii si ale negocierilor "la sange" pe vremea cand PSDR-ul era in opozitie? Pe atunci aveam informatii ca partidul condus de d-l Iliescu, senator, le oferea consiliere gratuita studentilor care negociau cu ministrul Invatamantului.

Se pare ca liderii de azi ai studentilor nu iau consultatii politice din partea opozitiei, ci actioneaza dupa cum ii taie capul.
Saptamana trecuta am citit nu mai stiu cate stiri ale Agentiei Mediafax, care au fost preluate ca atare de posturi de radio si de televiziune, prin care eram informati ca grevele studentilor au incetat. Cum nu-mi vine sa cred ca o agentie de presa fabuleaza, ii cred pe cei de la Mediafax ca au primit informatii din partea liderilor studentilor care au pertractat cu Guvernul ca s-a ajuns la acorduri convenabile si ca, deci, greva ar trebui sa inceteze. Remarcabila organizare logistica a studentilor care ii voiau demisia profesorului Andrei Marga din fruntea Ministerului Invatamantului nu se poate compara cu sincopele de comunicare dintre liderii de azi ai studentilor si cei pe care ii reprezinta.

Despre capacitatea organizatorica indoielnica a studentilor de azi si despre relatiile, uneori bizare, ale alesilor lor cu Puterea nu cred ca ar trebui sa ne miram.
In definitiv, studentii se duc la facultate sa invete, nu ca sa faca greve. Iar studentilor de la "stat" li s-ar putea spune ca in timp ce ei fac greva pentru a avea burse mai mari si conditii mai bune de locuit in camine, studentii facultatilor particulare platesc pentru a capata o diploma universitara. Raspunsul studentilor de la facultatile de stat ar trebui sa fie ca plateste cine n-a fost in stare sa-si castige un loc fara plata.
Cei care vor sa faca studii la facultatile particulare, fiindca n-au putut face fata concurentei de la cele de stat, sunt o alta categorie de studenti. Unii s-au lasat pacaliti de universitati fantoma, altii si-au nascocit orgoliul de a pretinde ca la particular se face mai multa carte decat la stat. Poate pe Marte. Iar comparatia cu mari universitati particulare de aiurea, Oxford, Cambridge etc., mi se pare o prostie sinistra.

Studentul de la "stat" nu cere favoruri cand vrea conditii omenesti de locuit in camine. Chiar si atunci cand cere o bursa de studii mai consistenta nu cred ca exagereaza. Puterea s-a jucat si cu studentii, ca si cu sindicalistii care fac greve si mitinguri la Brasov, la Hunedoara si prin alte locuri din tara. Promisiuni, praf in ochi, lucruri care acum se intorc impotriva puterii.

Fireste insa si studentilor li se poate reprosa ca cer prea mult, mai ales in ceea ce priveste marimea burselor. Cei care au discutat cu ei par a nu fi descoperit nici tonul potrivit, nici argumentele cu care sa gaseasca intelegere din partea studentilor. Negocierile de tip "Asta avem, asta va dam!" sau "Intoarceti-va voi la cursuri ca va rezolvam noi toate problemele!" bineinteles ca pot starni nemultumirea studentilor. Mai ales atunci cand unii dintre ei par a avea relatii cu puterea care ii fac lesne de induplecat, daca nu chiar santajabili. Asta explica de ce in vreme ce la Bucuresti se anunta ca greva s-a incheiat, la Iasi sau la Cluj studentii au declarat ca liderii lor nu-i reprezinta.

Ceea ce pare de neinteles in aceste miscari de protest studentesti e ca printre acesti tineri s-au gasit unii care sa iasa in strada cu portrete ale Ceausestilor in brate. Or fi trecut ei treisprezece ani de la caderea regimului comunist, dar asta nu e o scuza pentru studenti. Nu e de acceptat nici macar defilarea sindicalistilor cu Ceausesti in brate. Dar sa zicem ca omul mai neinstruit poate, in momentele sale de disperare, sa regrete vremurile ceausismului. Studentii care fac asta - chiar recunoscand ca nu mai vor comunism - mi se par repetenti la materia cea mai importanta dintre cele pe care ar trebui sa le stapaneasca orice persoana care face studii superioare. (Ca sa nu spun ca oricare dintre noi, indiferent de studii.) Constiinta libertatii, libertatea insasi nu se negociaza. Studentii care n-au aflat asta pierd vremea degeaba prin facultati si chiar nu merita efortul contribuabilului de a-i tine gratuit la scoli inalte.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22