Scaunul din vara si scaunele de la toamna

Cristian Teodorescu 07.07.2004

De același autor

Primarii cei noi nici n-au apucat sa invete drumul catre locul de munca si au inceput sa fie hingheriti de presa. Un editorialist a aflat ca le sclipesc ochii dupa licitatii aranjate. In alt ziar, unui primar de sector i se spune ca si-a inceput mandatul printr-o ilegalitate, fiindca vrea sa treaca pe la el toate hartiile prin care se aproba cheltuielile banului public, sa le ia la puricat. Lui Traian Basescu i se reproseaza ca "a uitat" de promisiunile din campania electorala ca va pune capat ilegalitatilor din Parcul Herastrau, iar primarilor de sector ca nu se apuca de treaba. Daca-mi aduc bine aminte, in 2000 presa n-a fost la fel de grabita sa puna saua pe primari. E adevarat ca atunci avea alte treburi. Coalitia guvernamentala statea sa se rupa, presedintele Constantinescu aruncase prosopul, iar Conventia alerga dupa premierul, pe atunci, Mugur Isarescu, sa-l convinga sa candideze la presedintie. Dar rasfoind acum presa centrala de atunci, remarc absenta subiectului "Ce fac noii primari la nici doua saptamani de la instalarea in functie?". Poate ca atunci absenta acestei curiozitati jurnalistice era explicabila, fiindca mai toata presa din Bucuresti incerca sa inteleaga cum de a pierdut Conventia primariile Capitalei. Asa ceva parea de neconceput atunci. Iar dupa rezultatele din primul tur, cu PDSR-ul pe culmea valului, si analistii, si sondajele il dadeau drept castigator sigur la Primaria mare pe doctorul Sorin Oprescu. Daca mai tineti minte, si atunci analistii au mers pe ideea ca votul la locale a fost unul politic. Asa ca, daca PDSR-ul a castigat primariile de sector, cum puteau bucurestenii suparati sa-i dea votul unui PD-ist care facuse parte si din coalitia de la guvernare? Daca atunci alegatorii nu s-ar fi lasat cuceriti de sarja electorala al lui Basescu, rasucindu-se in ultima clipa in favoarea lui, sunt convins ca altele ar fi fost rezultatele alegerilor locale din acest an.

Si azi sunt convins ca, atunci cand a castigat Primaria Capitalei, Basescu nu se astepta sa devina seful PD-ului. Si daca tot racaim in trecut, Basescu si-a radicalizat atitudinea fata de PSD cand s-a vazut liderul unui partid in pericol sa-si piarda alegatorii. In 2001, surse bine informate din PD vorbeau despre posibilitatea intoarcerii "la matca" a PD-ului. Ceea ce Basescu a refuzat sa faca, incepand sa traga in partidul de guvernamant cum nimerea.
Basescu e acum vioara intai a Opozitiei. Si chiar daca nu i-o fi convenind ca presa nu-l lasa in pace la putine zile dupa ce a fost reales, ar trebui sa le multumeasca ziaristilor care ii aduc acuzatii ca nu se tine de promisiuni. Si el, si ceilalti primari ai Aliantei D.A. au intrat atat de repede in colimatorul ziarelor pentru ca intre timp s-a mai schimbat si atitudinea alegatorilor. Acestia din urma s-au saturat de vorbe frumoase si de ghionti politici de multumire: "Daca ne-ati votat o data, mai votati-ne o data, ca sa ne apucam de treaba."

In 2000 nu era nimeni atent la ceea ce faceau primarii proaspat instalati, deoarece acestia pur si simplu nu contau in ochii alegatorilor. Pentru bucuresteni important era atunci ca le luasera scaunul primarilor Conventiei, ca raspuns la uriasa ciorovaiala de la guvernare si la retragerea presedintelui Constantinescu.

Acum, primarii Opozitiei, chiar daca au beneficiat de un vot politic (cu exceptia Ancai Boagiu, care a tras ponoasele neincrederii alegatorilor in femei, fiindca altfel, orice barbat ar fi trimis Alianta D.A. in locul ei ar fi castigat), se pare ca sunt pusi sub observatie de cei care i-au votat. Si asta nu neaparat din pricina ca nu mai are bucuresteanul rabdare fata de cei pe care i-a votat. Ci pentru ca vrea sa se convinga rapid ca cei pe care i-a ales isi merita locul politic.
Asa ca, in loc sa-si sfinteasca birourile sau sa le caute de microfoane, noii primari ar trebui sa se apuce rapid de treaba.

Ei sunt, de fapt, principalii agenti electorali ai acestei Aliante, in perspectiva alegerilor de la toamna. Basescu e, in fond, cel care a castigat alegerile locale pentru toti candidatii Aliantei, in calitate de primar oropsit de puterea politica de la centru. Dupa locale, s-a intors roata, incat reales, Basescu insusi trebuie sa se grabeasca sa faca ceva, pentru a nu-i scapa pe alegatori de sub control. Cu atat mai mult cu cat PSD-ul nu are deloc aerul unui partid care a renuntat la lupta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22