Un impozit pentru bogati care loveste in saraci

Cristian Teodorescu 16.08.2005

De același autor

Impozitul pe capacitatea cilindrica a automobilelor si pe suprafata caselor e un pas spre stanga al unui guvern cu premier si ministru de Finante liberali. Masura e luata cam din avion in privinta locuintelor. Iau cateva exemple la intamplare. In blocurile din Bucuresti apartamente de peste 100 de metri patrati exista mai ales in constructiile interbelice. Subrezite de cutremure, cele mai multe dintre aceste blocuri sunt locuite de pensionari care de-abia au cu ce-si plati angaralele. Acelasi lucru e valabil si pentru destule case fara etaj din cartierele vechi ale Bucurestiului. Prin acest impozit, guvernul ii obliga pe proprietarii acestor locuinte sa le vanda sau le pregateste vinderea silita, cu portareii, daca nu vor fi in stare sa-si plateasca impozitele. Intr-o situatie chiar mai proasta sunt taranii care si-au construit case mari pe vremea lui Ceausescu, cu materiale de constructii cumparate pe sub mana, pe principiul economic aplicat mai ales de navetisti, ca in contul unui bloc construit la oras se mai fac si doua, trei case la tara. De unde scoate banii taranul a carui casa intra sub incidenta acestui impozit? In Maramures, casele de lemn cu etaj a caror suprafata locuibila intra in categoria locuintelor de lux apartin in marea lor majoritate unor tarani care ar trebui sa se apuce de furat ca sa-si plateasca noua angara.
Daca aceasta idee va fi pusa in aplicare in forma sa actuala in privinta locuintelor, ea va provoca tragedii si ii va face sa calce legea pe multi dintre concetatenii nostri. E clar ca tinta acestui impozit sunt locuintele de lux. Dar cum guvernul n-a fost in stare sa defineasca luxul, i-a trasat granita in metri patrati. Cu exceptia Frantei, celelalte tari din vestul Europei care au pus asemenea impozite au renuntat la ele fiindca nu si-au atins scopul.
Nici cu masinile lucrurile nu stau mai grozav, daca ne gandim la proprietarii de automobile de teren Aro. Cu noul impozit, acest Trabant al masinilor 4x4 devine obiect de lux din cauza ca are o capacitate cilindrica de peste 2.000 de centimetri cubi. E din ce in ce mai limpede ca guvernul Tariceanu si-a facut prost socotelile atunci cand a renuntat la impozitul progresiv si ca, cel putin deocamdata, da din colt in colt, ca sa-si asigure intrarile la bugetul de stat pe masura negocierilor cu FMI. Asa ca, in locul impozitului progresiv, pe care l-a folosit puterea social-democrata si pe care l-a aplicat si Conventia, in cei patru ani de paranteza a regimului Iliescu, guvernul Aliantei D.A. inventeaza acest impozit pe lux. Adica un substitut al impozitului progresiv pe venituri, aplicat pe bunuri.
Probabil ca prin acest impozit guvernul vrea sa-i puna la plata pe reprezentantii economiei subterane care n-au inteles sa-si declare veniturile nici dupa ce a scazut impozitul pe venit. Nu vrei sa platesti impozit pentru ceea ce castigi de fapt? Puterea a gasit antidotul, vrand sa taxeze ceea ce se vede. Adica locuintele si automobilele. Ideea nu e rea ca gaselnita. Tinta ei sunt asa-zisii saraci proprietari de imobile de vis si de masini pe care nici bogatii cu patalama de la Fisc nu si le permit.
Acest impozit, care ar putea sa faca o multime de victime colaterale, e cea mai buna dovada ca Parchetul si PNA-ul nu-si vad de treaba. Astfel ca Finantele au ales aceasta solutie, lovind si in cine trebuie, si in cine nu, ca sa-si scoata banii si de la falsii saraci. Aceasta masura pompieristica a Ministerului de Finante ascunde un semnal dintre cele mai proaste cu putinta. Acela ca noua putere nu e in stare sa faca ordine in institutiile de control ale statului si nici in justitie. Monica Macovei, cu incercarile ei de a face curatenie in justitie, face obiectul unor incercari de discreditare mult prea numeroase, ca sa nu fie la mijloc o actiune concertata, suprapartinica. Fiindca, daca justitia ar incepe sa functioneze cum se cade, n-ar mai fi nevoie de acest impozit pe lux, care loveste in saracii adevarati.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22