De același autor
Arbitrul pieţei financiare româneşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), trece în aceste zile printr-un scandal care i-a zguduit conducerea, îi descrie haosul interior şi ridică serioase semne de întrebare privind necesitatea existenţei acestei superumbrele artificial cocoţată deasupra pieţei.
În afacerea dibuită de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), compania Carpatica Asigurări, controlată de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, nu avea un capital suficient pentru a rezista în piaţă. Cu alte cuvinte, nu avea banii necesari pentru a face faţă plăţii despăgubirilor datorate celor pe care-i asigurase. Asta este realitatea despre care nu vorbim prea clar: lipsa de protecţie acordată clienţilor. Procurorii au stabilit, pe baza realităţii conturilor casei de asigurări Carpatica şi a reglementărilor pieţei asigurărilor, că firma controlată de Carabulea ar fi trebuit să facă o majorare de capital de 15 milioane de euro pentru a rămâne în piaţă. Nu avea banii, dar cu sprijinul unor persoane influente din conducerea arbitrului pieţei a depăşit impasul. Dacă răsfoim dosarul stufos al procurorilor, aflăm că soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, părea să tragă sforile în favoarea lui Carabulea. Mai aflăm că oamenii influenţaţi de Carabulea au croit o ordonanţă de urgenţă menită să-l alunge de la conducerea autorităţii de supraveghere pe Tudor Daniel George, personaj ostil grupului, care deranja. Toată sforăria a fost orchestrată punctual, cu grija de a-i păcăli pe partenerii europeni şi cu intenţia de a simula o necesitate impusă chiar de Comisia Europeană şi cu susţinerea venită chiar din partea ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Scandalul este în plină desfăşurare şi vom avea, probabil, noi dezvoltări ale afacerii. Însă acest episod dezvăluie şi incapacitatea ASF de a gestiona eficient, inteligent şi corect supravegherea pieţei financiare nebancare. În mediul virtual, comentatorii anonimi se referă la ASF, cu umor, ca fiind Autoritatea Science Fiction sau Administratorul Suveicilor Financiare. Poreclele fac haz de necaz, dar descriu lipsa de încredere a oamenilor în această instituţie. Oricum e hazlie această „grabă“ de a declanşa investigaţii „a posteriori“, când de fapt, normal şi logic era ca ASF să dibuie ea problemele şi să sesizeze procurorii. Însă cât timp angajările în ASF par a fi rodul cumetriilor şi al prieteniilor de afaceri deghizate în relaţii politice nu se pune problema unei supravegheri corecte.
Afacerea Carpatica Asigurări nu este singurul scandal izbucnit în viaţa scurtă a ASF. Anul trecut, o firmă de brokeraj din Râmnicu Vâlcea, Harinvest, a prăpădit banii clienţilor. Şi atunci ASF a început investigaţiile abia după ce clienţii brokerului au sesizat că le-au dispărut banii din conturi, însă arbitrul pieţei n-a mişcat niciun deget atunci când firma derula numeroase (vreo 700) de operaţiuni de vânzare în lipsă, fără acoperire în bani.
Unul dintre aspectele dezvăluite de recentul scandal Carpatica Asigurări este neîncrederea în onestitatea conducerii ASF, de vreme ce oameni din vârful piramidei, din board, sunt acum anchetaţi penal, fiind numiți doar pe criteriul clintelismului politic. Logica pieţei financiare, ignorată la noi, cerea demisia şefului instituţiei Dan Radu Rușanu, personaj cu mare greutate în PNL. Un alt aspect ar fi profesionalismul angajaţilor. Surse anonime din piaţa financiară susţin că unele persoane, rude cu influenţi politicieni, nici n-ar da pe la ASF, însă îşi primesc regulat şi integral salariile regești în cont.
Ce rost are totuşi această instituţie în care s-au dizolvat trei arbitri ai pieţei financiare, al pieţei de capital, al asigurărilor şi al fondurilor de pensii? Până acum singura ipoteză logică pare a fi posibilitatea de a oferi joburi şi salarii imense unei clientele politice aflată la butoane. Cele trei instituţii din care s-a întrupat ASF trăiau din taxele şi comisioanele pieţei pe care o controlau şi, ca atare, şi-au acordat și își acordă salarii imense pe care le ţin secrete. Fosta şefă a Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, poreclită „regina asigurărilor“, şi-a dat un salariu anual de 348.000 de euro, mai mult decât dublu faţă de cel al şefului Federal Reserves, Ben Bernanke, care a primit anul trecut 199.700 de dolari (151.000 de euro). Salariul actualului „rege“ al ASF, Dan Radu Rușanu, de 14.000 euro/lună (168.000 euro/an) umilește venitul şefei arbitrului pieţei financiare americane, Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, care a încasat 165.300 de dolari (124.700 euro).
Ce-au făcut comisiile parlamentare, sub cupola cărora stă verificarea agenţiilor de supraveghere ale pieţei financiare, când au aflat (din presă) cum sfida Angela o Românie care se zvârcolea în criză? Probabil au salivat. Pesemne că atunci au gândit parlamentarii operaţiunea de infiltrare cu neamuri, prieteni şi tovarăşi de afacere a acestor mănoase instituţii ale pieţei. Pentru a reuşi, era nevoie de o nouă instituţie. Hazliu este amănuntul că, în timp ce la Bucureşti se ticluia apariţia ASF, britanicii lichidau experimentul similar Financial Services Authority (FSA), deoarece eşuase în eforturile de a reglementa şi supraveghea corect piaţa. La noi, un fost şef al cooperaţiei, cu un traseu financiar susţinut politic, Dan Radu Ruşanu, conduce o mega instituţie, cu mega salarii, o platformă de satisfăcut neamuri, prieteni, coterii. Ne permitem noi asta? Nu. Avem cea mai scumpă piaţă bursieră, avertiza recent ambasadorul american la Bucureşti. Iată însă că ne-am permis, prin indiferenţa parlamentului, care nu a cerut rapoarte şi explicaţii, prin tăcerea pieţei, care era sufocată de taxe şi comisioane pe care le transfera clienţilor. Dar costul ascuns al acestei sfidări de a încasa în criză dublu faţă de cei mai influenţi reglementatori ai lumii este risipirea banilor şi incapacitatea de a angaja oameni competenţi. S-au strecurat şerpeşte prin parlament şi vor să o facă şi în continuare. În acest caz, ASF nu pare a fi un arbitru al pieţei, pe care o parazitează, ci o coterie de „famiglie“.