Înviorarea economiei, un miracol al banilor. Străini

Cristina Andrei 08.05.2013

De același autor

Funcţionarea pactului de neagresiune dintre preşedinte şi premier a aşezat o plasă de siguranţă pentru investiţiile străine.

Economia românească a sărbătorit, în re­laxarea unei minivacanţe de revigorare, un Paşte fericit. Leul se întăreşte, spre uşu­rarea milioanelor de români care plă­tesc rate la creditele luate în valută. Con­turile ţării sunt surprinzător de echi­li­brate, ca şi când, brusc, o mână vră­jitorească a revărsat o punguţă cu valută peste ţară. De aici şi întărirea leului. Sem­nalele dinspre agricultură sunt optimiste: va fi un an mănos. Banca centrală s-a ani­mat, a reluat dialogul cu publicul, cu o oa­recare intensitate încărcată de prudenţă, potrivit tradiţiei şi aşteptărilor. Sur­prin­zătoare este însă promisiunea guver­na­to­rului Isărescu privind tăierea dobânzilor.

În jur se aşterne calmul. Mario Draghi, pre­­şedintele Băncii Centrale Europene, se ţine de cuvânt şi a stăpânit tensiunile din pieţele financiare prin mişcările dibace ale politicilor sale monetare. Această at­mos­feră calmă a influenţat pozitiv atât evo­lu­ţia monedei noastre naţionale, cât şi cos­tu­rile împrumuturilor Ministerului Finan­ţe­lor. Am putea, deci, presupune că eco­no­mia a intrat în zodia revirimentului, s-a înviorat.

O privire aruncată însă în măruntaiele con­tului curent al ţării, acela care descrie jo­cul între valuta care intră şi cea care iese din ţară, arată că surplusul de 327 de milioane de euro, afişat după primele do­uă luni ale anului, se datorează mai de­grabă unor fluxuri de investiţii de por­to­foliu decât unui echilibru dintre exporturi şi importuri. Nu exportăm mai mult decât importăm, asta este evident. Importurile au consumat cu 23 de milioane de euro mai mult decât am încasat din exporturi.

Totuşi, investiţiile în producţia de maşini şi echipamente de transport dau roade. În primele două luni ale anului, 42,4% din exporturile României au fost generate de industria maşinilor şi echipamentelor de transport, ceea ce poate indica o sta­bi­li­tate a tendinţei de creştere a exporturilor, datorită capacităţii firmelor producătoare, de calibrul Renault, Ford, sau Continental, de a găsi pieţe externe de desfacere. Mai mult, investiţiile deja derulate de com­pania italiană DeLonghi şi de grupul ger­man Bosch, ambele amplasate în parcul in­dustrial Tetarom III din comuna Jucu, părăsit de Nokia, vor stimula exporturile în trimestrele următoare.

Balanţa contului curent a fost ajutată şi de vreme. Întrucât nu a fost foarte frig, im­porturile de combustibil au fost mai mici faţă de anul anterior, când iarna pre­lun­gită a mărit consumul.

Dar investiţiile de portofoliu sunt cele ca­re au creat surplusul balanţei de plăţi a ţă­rii. În primele două luni ale anului au in­trat în ţară investiţii de portofoliu în va­loare de 3,2 miliarde de euro, bani plasaţi în special în titluri de stat româneşti. Pu­tem spune de fapt că, în mare parte, banii ăştia s-au întors în ţară, deoarece fugiseră în vara fierbinte a anului trecut, alungaţi de tulburările politice ale momentului şi de incertitudinile privind politicile ec­ono­mice ale României. Funcţionarea pactului de neagresiune dintre preşedinte şi pre­mier a instalat calmul şi a aşezat o plasă de siguranţă pentru investiţiile străine.

Ministerul Finanţelor a avut o contribuţie esenţială la consolidarea încrederii în eco­nomia românească, prin aceea că a chel­tuit măsurat, a afişat un deficit fiscal în limitele bunului simţ economic şi a reuşit astfel să împrumute bani la costuri su­portabile. Scăderea costurilor îm­prumu­tu­rilor româneşti a depins însă şi de starea de spirit din pieţele internaţionale, cal­ma­te de Draghi. Trebuie să remarcăm faptul că toate ţările din regiunea central şi est-europeană au împrumutat bani la costuri cu 12% mai mici, în vreme ce îm­pru­mu­tu­rile româneşti s-au ieftinit cu doar 10%.

În această conjunctură optimistă, banca cen­­trală a sărit în acţiune: a urcat do­bân­da pe care o plăteşte băncilor care-şi ţin ba­nii în conturile ei şi a redus-o pe aceea pe care o percepe pentru îm­pru­muturi. Acum di­ferenţa între dobânda per­cepută şi cea plă­tită este de 3%, în scă­dere cu 1%. Este un semnal pe care gu­ver­natorul Mugur Isă­rescu îl transmite pieţei bancare, în sensul reducerii a ceea ce ban­cherii numesc „mar­ja de dobândă“, adică diferenţa între cât plă­teşte banca pentru de­pozitele atrase şi cât percepe pentru credite. Dar gu­ver­na­torul primeşte şi el un semnal dinspre pia­ţa bancară, anume acela că, în general, cre­ditele au îngheţat, ceea ce în economia re­a­lă se traduce în cel mai fericit caz prin stag­nare, deoarece lipsesc banii. Conştient de efectele ne­ga­ti­ve ale lipsei de bani, gu­vernatorul a anun­ţat o revoluţie a politicii monetare, anume începutul unei serii de tăieri a dobânzii cheie a băncii centrale. Isărescu va face deci exact ceea ce fac deja Mario Draghi şi Ben Bernake: va ieftini cre­ditul pentru a stimula economia. Nu va fi însă o euforie a ieftinirii banului, deo­arece există riscul ca brusc câştigurile pro­duse de pla­sa­men­tele în titluri de stat sau în depozitele la termen ale străinilor să devină nein­te­re­sante, moment în care banii ies năvalnic din ţară şi atacă leul, devalorizându-l. Vom intra însă în logica economică şi mo­netară modernă.

Întrucât momentul pozitiv se datorează aproape exclusiv banilor străini, au­to­ri­tă­ţile de la Bucureşti trebuie să înţeleagă şi să urmeze recomandările Băncii Mon­di­ale, menite să consolideze interesul inves­titorilor străini. Aceste recomandări sunt de fapt interpretări teoretice ale unor ob­servaţii de teren, anume faptul că inves­tiţiile străine de calitate, acelea care pre­supun un angajament pe termen lung şi sunt orientate către sectoarele economiei ca­re creează valoare adăugată, de tipul Ford, Bosch sau Renault, au nevoie de un mediu de afaceri stabil, prietenos, în care legile au substanţă europeană şi sunt apli­cate riguros, birocraţia este minimalistă, iar instituţiile sunt eficiente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22