"Un mort, un ranit grav si cinci masini avariate"

Cristina Avrigeanu 10.03.2004

De același autor

Asa incep toate stirile pe care le vad eu. Afara de cazul in care este vorba de "un hot ghinionist" sau de "o centrala termica instalata necorespunzator". Problema este ca alte stiri nici nu prea exista. Ati patit-o si dumneavoastra, sunt sigura. Ati ajuns acasa mai tarziu, ati vrut sa vedeti ce s-a mai intamplat in ziua respectiva si, renuntand la un film care poate v-ar mai fi relaxat, ati asteptat stirile Antenei 1, de la ora 22:00. Daca ati perseverat in dorinta dumneavoastra de a fi informat, ati vazut ca nici ora 23:00 nu va aduce un jurnal de stiri "diferit". Eu, cel putin, asa am patit saptamana trecuta, cand am comis "extravaganta" de a vrea sa stiu ce se mai intampla prin tara..., pe la Bruxelles..., pe la guvern...

Luni, 16 februarie, Antena 1, ora 22:00. Mai intai cateva jafuri, apoi cazurile de neglijenta medicala, jaful zilei si reportajul corespunzator, vreo doua cazuri PNA (moment in care am sperat zadarnic ca vor incepe si "stirile mele"), apoi organizatiile teroriste ce actioneaza pe teritoriul Romaniei, traficul de fiinte umane, americanii care au sosit din nou la Constanta (aveam sa aflu miercuri, 18 februarie, ce cumparaturi vor face inainte de plecare). Tocmai cand imi pierdusem orice speranta ca in Romania se mai face politica, in sfarsit, iata-le! Mai intai, Lia Roberts cu lansarea candidaturii si cateva calcule electorale rapide ale PSD-ului si PNL-ului. Apoi dorinta lui Vadim de a face un pelerinaj la un lagar nazist si, in final, un reportaj intitulat sugestiv Circul in viata politica (un exemplu clar de inducere a senzatiei ca este vorba de o stire politica, fara a fi insa cazul) prezentand un spectacol electoral in care unii adolescenti trecusera de limita decentei. Si... gata. Sa zicem ca asa e luni. Marti... o rapire, un "dealer" de droguri, un accident de masina, un deces prin intoxicatie, un viol, un jaf si o stire cu adevarat politica, "noua asfaltiada".

Clar, asa imi trebuie daca ma uit la televiziunile "comerciale"! Si totusi, cu siguranta veti fi surprinsi, Jurnalul de noapte de pe TVR1 (ora 23:00) nu difera prea mult in ceea ce priveste stirile interne. Singura informatie "politica" din seara de 17 februarie de exemplu, a constituit-o reintoarcerea lui Ilie Sarbu la locul de munca. Si aceasta stire a venit, desigur, dupa retelele de traficanti de droguri, cazurile de neglijenta medicala si accidentul "nefericit" al unui hot. Totusi, la TVR1 exista ceva in plus: stirile internationale. Bineinteles, nimic despre Bruxelles, moratoriu, baroneasa etc. O astfel de transmisie se va rataci doar la Prima. Dar, pe 18 februarie, bunul simt cerea ca Bruxelles-ul sa fie la stiri. Si a fost. La Antena, dupa un lung reportaj cu intoxicatiile pe care le-au suferit niste sateni, dupa alte reportaje privind tuberculoza sau un elev bataus. Abia dupa toate aceste "informatii" aflam totusi despre "reorientarea negocierilor" si despre faptul ca "baroneasa s-a razgandit". Sigur, unii considera ca aceasta reorientare e un lucru bun, altii ca e un lucru destul de ingrijorator, dar socialistii (care sunt totusi minoritari in Parlamentul European) ne sustin. In orice caz, Vasile Puscas vede reorientarea ca pe un succes al Romaniei. Succes in general, adica asta urmarea Romania in anul 2004, sau succes daca ne gandim la pericolul care ne pastea cu stoparea negocierilor? Antena nu ne spune. N-avem decat sa ne uitam la ProTV, daca vrem mai multe informatii. Elevul bataus e prezent si la acest post, dar aici avem in plus si un reportaj despre cum vad taranii din piata "denominarea leului". Printre ultimele stiri aflam insa si "vestea buna" pentru Romania, mai ales ca de la telefon ne vorbeste chiar Vasile Puscas care se intrece pe sine insusi in a nu ne spune nimic in afara de generalitati privind negocierile de aderare si bineinteles "succesul" inregistrat si de data aceasta de Romania la Bruxelles. Dar cu adevarat remarcabil este abia jurnalul de joi seara de la Antena: nici o stire de la Bruxelles; absolut nici o stire care sa aiba vreo conotatie politica; in rest, de toate - accidente, jafuri, hoti de masini, repatriati, transporturi ilegale etc.

O comportare onorabila insa din partea ProTV. Cam pe la mijlocul jurnalului sunt prezentate mai multe puncte de vedere: E. Thomson, M. Geoana, R. Stanoiu, T. Melescanu, E. Boc. Fiecare cu argumentele si acuzele lui, inclusiv pretentia opozitiei ca guvernul sa demisioneze. (Observam si dispunerea 2 de la putere - 2 de la opozitie, cum spune la "regulament"!) In plus, un reportaj de la Parlament si relatarea discutiilor aprinse privind functia de vice-presedinte al Senatului. Daca am compara jurnalul din aceasta seara cu restul saptamanii, am putea spune ca ProTV si-a luat portia de politica pe urmatoarele 10 jurnale de noapte. Cateva calcule: dintr-o medie de 25 minute (fara publicitate) cate cuprinde in medie un jurnal de stiri seara, in general maxim 3-4 minute sunt dedicate stirilor de natura politica sau cu o posibila conotatie politica. Fireste, datorita faptului ca orice roman se pricepe la politica si la sport, si de aceea nu mai are nevoie de informatii din aceste domenii: in loc de politica, aflam ce parere au parlamentarii despre Valentine’s Day, iar in loc de sport, diversele stari de spirit prin care trece Mutu atunci cand citeste o carte. Un eveniment important precum eventualitatea suspendarii negocierilor de aderare la UE este prezentat cat mai pe scurt si in finalul stirilor. Comentariile, atunci cand exista, sunt evazive si sustin in cele mai multe cazuri versiunea puterii. Exceptie laudabila, dar rara, cazul ProTV-ului in seara de 19 februarie. Astfel incat se ajunge la un paradox: pe de o parte stirile politice sufera un proces acut de depolitizare, in ultimul timp televiziunile preferand sa ne arate "fata umana" a politicienilor nostri; pe de alta parte, atunci cand o anumita stire politica nu poate fi evitata, este prezentata intr-o maniera extrem de politizat-partinica fara nici o urma de obiectivitate, asa cum ar cere profesionalismul meseriei de jurnalist. Concluzia? Stirile deformate, partinitoare, pot si vor fi de folos in lupta electorala, dar abia lipsa stirilor (sau a ceea ce reprezinta o stire autentica) in aceasta perioada ar fi, pentru unii, o adevarata mana cereasca.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22