Vom duce până la capăt noua revoluție?

Dan Cristian Turturica 18.11.2014
SHARE 13

De același autor

Știu că încă savurați semnele de exclamare de la finalul fabuloasei răsturnări de situație de duminică. Știu că încă vă mai frecați la ochi, întrebându-vă dacă înfrângerea lui Ponta, la o diferență de peste un milion de voturi, este reală sau doar un vis. Știu că încă mai tresăriți la gândul „ce-ar fi fost dacă ieșea Ponta?!“.

Știu că încă mai râdeți de ceata maimuțoilor propagandiști care își găsesc justificări hilare pentru minciunile și calomniile cu care și-au mitraliat, seară de seară, publicul credul. Știu că vă întrebați dacă o să le meargă șopârlelor de platou ce încearcă încă de astă noapte un nou salt imoral în barca învingătorului, de la RTV la Digi 24, de la Realitatea la B1, de la Antena 3 la Realitatea, negând tot ce au spus până duminică la ora 21 și mizând pe memoria noastră scurtă.

Știu că încă vă întrebați a cui a fost mâna care ne-a tras din fața forței brute a partidului-stat cu o secundă înainte de a ne zdrobi: a lui Dumnezeu, a unui străin? Sau am reușit chiar noi să ne smulgem singuri din apatie și fatalism, prin forța lucidității și printr-un redescoperit respect pentru adevăr și cinste?

Cu toate acestea, nu am să insist pe explicații despre cum a fost îngenunchiată mafia pesedistă, care a beneficiat de toate resursele financiare, logistice și legislative de care avut nevoie pentru a da cea mai mare lovitură de la reîntoarcerea pe tron a lui Iliescu, în 2000, încoace. Le-am expus în detaliu săptămânile trecute. Iar esențială este doar aceasta:

Frica asta a PSD-ului de animal de pradă modificat genetic, care, spre deosebire de jivine, este veșnic hămesit, care oricât de multă pradă ar aduna în jur tot nu se poate opri din vânat, din împărțit, din înghițit; foamea asta, patologică, de putere absolută, geamănă cu frica de moarte, cu frica de sărăcie și cu frica de anonimat, care s-a văzut atât de bine la Năstase și pe care Ponta s-a tot chinuit să o camufleze, i-a împins să-i racoleze și să-i înregimenteze pe toți pentru cauza lor: șefi de instituții, afaceriști, popi, profesori, doctori, sportivi, actori, cântăreți și câți alții. Asta i-a împins să îi excludă, practic, din rândul cetățenilor cu drept de vot pe românii din străinătate. De acolo li s-a tras.

Iar frica asta intrinsecă a unui partid născut dintr-un partid impus prin furt și teroare, veșnic îngrozit că va dispărea tocmai pentru că a rămas conștient că s-a născut prin hoție, cruzime, minciună și impostură și că ar putea fi scos din joc peste noapte, așa cum a și intrat PMR (Partidul Muncitoresc Român) în istoria noastră, care i-a împins din nou să adune o armată electorală monstruoasă, a redeșteptat, la rândul ei, fricile cele mai profunde ale cetățenilor vii.

Pe cât de mare a crescut, în ultimele luni, umbra dominatoare pe care PSD și complicii săi au început să o proiecteze peste societate, vizibilă prin zeci de mii de afișe cu zâmbete artificiale, precum cel al Gabrielei Szabo, și prin milioane de guri mincinoase revărsate de televiziunile lor, pe cât de brutală a fost lovitura împotriva votului diasporei, pe atât de mare a crescut groaza.

De asta au pierdut. Nu au putut fura suficient cât să acopere strigătul de frică al oamenilor decenți. O frică pe care Victor Ponta, un tânăr deja îmbătrânit în rele, convins până în străfundurile ființei sale că minciuna poate ține loc de religie, că totul se poate cumpăra și vinde, a amplificat-o paroxistic. Restul e detaliu.

Urmarea, însă, este mult mai importantă. Chiar dacă încă nu realizăm pe deplin, am primit, miraculos, o nouă șansă. La 25 de ani de la revoluția ratată din decembrie 1989, avem ocazia de a ne repara greșeala de atunci, când am permis unui nucleu de comuniști și securiști iuți de mână să ne fure minunea. Prin votul de duminică ne-am întors în timp, la aceeași răscruce unde atunci am apucat-o, din nou, spre stânga. Sună puțin patetic? Doar un pic. Pentru că faptele susțin pe deplin o astfel de interpretare. Iată-le.

Schema logică a eșecului României este următoarea. Cei mai mafioți antreprenori plus cei mai imorali politicieni au format, au confiscat sau domină partidele existente. Cu cât mai mari mafioții și cu cât mai imorali politicienii, cu atât mai mari și mai nocive partidele. Aceste partide au pus pe liste, chiar și sub forma „uninominalului“, candidați care, în marea lor majoritate, sunt după chipul și asemănarea liderilor.

Implicit, chiar și cei mai de bună-credință și responsabili cetățeni au votat pentru intrarea în Parlament, pentru venirea la guvernare și pentru instalarea în posturi administrative cheie, ca urmare a algoritmului politic, a unui batalion de mafioți și incompetenți. Cei mai mulți dintre ei nu doar că fură de rup, dar prin furtul lor și prin perpetuarea unui aparat administrativ neperformant pun bețe în roate și economiei private.

De aceea nu avem nici performanță economică pe măsura potențialului, nici cetățenii activi nu au venituri mari, nici pensionarii și asistații nu trăiesc bine, nici nu avem resurse să investim în viitor. Fie cel economic, infrastructură, energie și altele, fie cel uman, educație, sănătate și fericirea noilor generații.

Unele dintre lucrurile care se pot face pentru rezolvarea problemei sistemice expuse mai sus reprezintă soluții de avarie, altele sunt soluțiile esențiale. Performanța DNA, a serviciilor de informații, a judecătorilor, a inspectorilor de integritate sunt soluții de avarie. Statul intervine cel mai adesea după ce răul este deja făcut și nu îl poate îndrepta decât parțial.

Chiar dacă am reuși să aplicăm confiscarea extinsă pentru fiecare caz de corupție soldat cu condamnare, multiplicarea efectelor negative ale unui act de mare corupție depășește suma propriu-zisă extrasă din fonduri publice. În al doilea rând, având în vedere nivelul corupției, am avea nevoie ca parchetele și judecătoriile să crească enorm în dimensiuni ca să facă față ritmului dosarelor.

O soluție mult mai eficientă, una esențială, este să reduci la sursă problemele corupției și incompetenței. Cum se poate face asta? Simplu. Așa cum se face oriunde în lume. Asigurându-te că în sistemul politic și administrativ intră în primul rând oameni cinstiți și competenți, iar hoții și proștii sunt doar excepții.

Acest lucru nu este posibil acum, pentru motivul evident că majoritatea liderilor existenți au rezistat și încă mai rezistă la vârful partidelor eludând controlul democratic al acelui tip de alegător care l-ar sancționa nevotând un candidat ce nu corespunde așteptărilor sale. Cum fac asta? Cum am văzut duminică în multe comune în sudul țării, cum am văzut la parlamentare, la locale și la europarlamentare și la referendumuri de fiecare dată când au fost alegeri. Cumpărând voturi.

Turismul electoral, dar mai ales cumpărarea voturilor de către primarii care gestionează rețelele locale de corupție electorală, din mediul rural, în special, în care și-au angrenat concetățenii fac ca numărul voturilor tranzacționate printr-un troc imoral, care nu are nici o legătură cu democrația și cu meritocrația, să fie de ordinul milioanelor.

Asta s-a întâmplat și duminică, să fie clar. Chiar și Iohannis, de Ponta nici nu mai vorbim, a beneficiat de un număr consistent de voturi strânse, prin primarii PDL și ai PNL, pe baza acestor relații răsplătite material, întreținute de agenții locali ai partidelor care l-au susținut. Este de mult evident că, atâta vreme cât aceste rețele de cumpărat voturi vor fi active și dominante, chiar și doar în mediul rural, democrația românească va fi, în cel mai bun caz, șchioapă.

Singura metodă de a distruge această afacere lucrativă a partidelor, prin care țin prizonieri nu doar câteva milioane de cetățeni săraci, este să reduci ponderea voturilor cumpărate în totalul voturilor exprimate. Iar acest lucru se poate realiza doar printr-un vot masiv al diasporei, adică prin crearea posibilității votului prin corespondență.

Când rata de prezență la vot în străinătate va fi comparabilă cu cea din țară, când vor vota în plus în jur de 2 milioane de români ce nu pot fi cumpărați cu lopeți, găleți și galoși, efectul nociv al voturilor cumpărate în satele amărâte va fi anulat aproape complet. Ceea ce înseamnă că lupta electorală se va putea concentra pe acele valori și abilități care pot aduce la vot cetățenii prin convingere, nu cumpărându-i.

Poate acum nu pare mare lucru, dar după primul test electoral în condiții de competiție sănătoasă mulți lideri vor avea un șoc cel puțin la fel de mare ca acela pe care l-a avut Ponta duminică, începând cu ora 15.00. Când vor vedea că degeaba au pompat zeci de milioane de euro în rețelele primarilor pentru că adversarii lor au obținut un scor mai bun cheltuind sume infime, dar în sprijinul unor candidați care au cu adevărat priză la oameni, care îi pot cuceri în întâlniri directe sau care pot mobiliza rețelele sociale în favoarea lor, totul se va schimba!

Pentru că o dată cu prăbușirea rețelelor de vot rurale se vor prăbuși și rețelele de corupție ale baronilor locali. Când nu vor mai avea de oferit voturi cumpărate șefilor de la București, vor trebui să câștige voturile cinstit. Dacă nu o vor face sau nu vor fi capabili să o facă, vor dispărea.

Niște lideri locali orientați spre performanță politică autentică, coordonați de la centru tot de lideri obligați să participe la o competiție onestă, înseamnă dispariția influenței liderilor locali corupți asupra numirilor din administrație ale unor protejați a căror singură misiune este să ofere contracte măsluite protectorului.

Scorul obținut de Monica Macovei acum două săptămâni este un semn extraordinar, iar performanța lui Iohannis este confirmarea că schimbarea de paradigmă bate la ușă, iar noi nu trebuie să facem altceva decât să o invităm înăuntru.

Ratarea actualilor lideri va aduce la cârmă o nouă garnitură de șefi de partide care nu își vor mai permite să ignore imperativele dureros de mult amânate ale atragerii în politică a valorilor autentice, a oamenilor care pot convinge prin ideile, prin soluțiile, prin performanțele carierelor lor.

De aceea, dacă votul prin corespondență va deveni realitate, politica românească s-ar putea schimba pentru totdeauna. Evident, nu se va întâmpla peste noapte, dar va fi genul de schimbare istorică cu implicații pe termen foarte lung, cum a generat și deschiderea primelor companii private. O vreme au fost privite ca o curiozitate, azi sunt motorul celor mai performante schimbări în viața noastră de zi cu zi. Nici nu ne putem imagina cum ar fi să trăim fără serviciile și produsele oferite de ele.

Exemplul cu economia privată nu este întâmplător. Ca introducerea votului prin corespondență să își împlinească potențialul este nevoie de încă o măsură vitală pentru a încuraja concurența politică. Votul diasporei rezolvă problema voturilor cumpărate, dar nu rezolvă imediat problema calității candidaților pe care partidele îi propun. De aceea este nevoie de o schimbare radicală în legea care reglementează înființarea partidelor politice și care acum ridică bariere uriașe în calea înființării unor formațiuni noi.

Aceste bariere trebuie desființate, astfel încât chiar și câteva sute de oameni să poată înființa un nou partid. Modificarea regulilor în acest domeniu va permite propunerea drept candidați a unor oameni valoroși care nu se regăsesc în doctrinele nici unuia dintre partidele existente și nici nu vor să se înregimenteze în formațiuni care li se par prea rigide și care îi limitează.

Dacă Iohannis va reuși să determine partidele să i se alăture în adoptarea legii privind votul prin corespondență și, de asemenea, să modifice legea privind înființarea partidelor, alegerea sa ca președinte va reprezenta fără doar și poate un moment de cotitură.

Schimbarea, cuplată cu continuarea operațiunii de epurare a clasei politice, operată de DNA, și cu o mult așteptată preluare a conducerii PSD de către un nucleu de oameni autentic pro-occidentali, ar putea constitui începutul unei a doua revoluții.

O nouă revoluție, pașnică, fără violențe, care ar putea să ne impună, pentru a o duce până la capăt, să ieșim în stradă nu doar pentru a sărbători, ci și pentru a-i împiedica pe politicienii corupți sau dezinteresați de binele public și de interesul național să ne-o fure a doua oară. Un președinte, oricât de bine intenționat, nu poate face nimic de unul singur. Are nevoie de noi. Noi avem nevoie de tot ce e mai bun în noi!

Articol publicat de Romania libera

Comentarii 13

achino - 11-23-2014

Jurnalistii si analistii nostri ,de dreapta, cad prea adesea in aceleasi excese ca si ,ceilalti, , diferenta fiind una de stil .In privinta politicienilor , problema e ca unii folosesc metode mai grosolane - atit ii duce mintea sau , poate , pt. ca se adreseaza plebei - , altii , mai subtile , dar scopurile si rezultatele sint cam aceleasi .Ne legam si ne scandalizam aproape numai de mijloace .Ce se mai poate spune acum despre marea coruptie ce l-a inconjurat pe fostul presedinte,aparatorul justitiei ?Trecem totul cu vederea , minimalizam , de dragul ,democratiei, ? Regasim aceeasi atitudine angajata si schematica , dualista , care numai obiectivitate - atita cit se poate - nu e .Ba , prea adesea , int. nostri de dreapta sint viscerali , ranchiunosi , indaratnici si mult prea provinciali .Aceasta atit. nu ne ajuta cu nimic .Dupa ce euforia victoriei a trecut , ne vedem pusi in fata aceleiasi scene a politicii - prostituata fardata strident , cu miasme sinistre , al carei suflu ingheata orice bune intentii si sperante , aceleasi chipuri contorsionate , aceleasi bale .A trecut totul , ca un revelion , sa ne intoarcem la cenusiul vietii de zi cu zi .Dvs. , cred , sinteti printre f. putinii oameni treji printre atitia care dorm si viseaza .

Răspunde

Vicentio B. - 11-23-2014

Cer scuze: IN fraza a doua a comentaiului meu de mai sus, apare ca evident - nu vorma , cum am sris, ci VORBA. Explicatia greseli mele consta in dezamagirea indusa de cel la care am facut referire. A nu raspunde cuiva de buna credinta, la propuneri civilizate privind interesul general / MORAL , denota o implicita desconsiderare, ceeace este anti - demnitate. Astfel se genereaza intrebarea : pentru cine a scris Dan Turturica , sau face teste , statistici de opinie ? In raportul comentarii / afisari, constat 1 % , ceea ce NU reprezinta un succes jurnalistic dorit ! Sper ca Dan Turturica sa vrea sa inteleaga buna si utila mea credinta, ca in Romania trebui sa se realizeze o reforma morala autentica, pornind tocmai de la un dialogul profesional / obietiv !

Răspunde

Vicentio B. - 11-21-2014

SE POATE CONSTATA Stimate Domnule Dan Turturica , ca evitati raspunsul la invitatia mea strict MORALA, care priveste un interes national in contextul constitutional : Ordinea de Drept. Tacerea are si ea valorile ei MORALE, despre care , in cazul de fata, nu poate fi vorma de asa ceva ! P.S. Sper sa nu CENZURATI materialul, mod / caz neconstitutional , sens in care am inregistat mesajul de fata , inainte de al trimete (ora gemana 20: 07)

Răspunde

Paraschiv Veniamin - 11-20-2014

Apai domnule draga nu te grabi dumneata. vedea-vom noi ce-i si cu aiasta chestiune nemteasco-romana! Probabil fi-va mare minune; zic eu a cerceta dumneavoastra si ceea ce fu dupa 1866 pan' prin '30 ca dupa aceea cu Rex Carol II in Romania nu fu deloc coruptie, aferim! Era o tara calma in care poporul o ducea din fericire in fericire iar dr. Babes un agitator comunist care sustinea cu inversunare rautacioasa ca e in tara pelagra, ca avem cea mai mare cota de mortalitate infantila si cea mai mica medie de viata si ca...in urma noastra aprope nu-i nimeni in Europa. Zicea Basescu ca odata, cand Romania va fi o tara dezvoltata, se vor intoarce acasa (ca asta isi doresc) romanii chinuiti de aiurea. Da, da'n cei 10 (zece) ani de mandat basescian ce dracu' facu 'mnealui? chiar o geana de lumina nu aparu de nicaieri. Va garantez ca nici nu va pleca bine de la Cotroceni si va gasi vinovati, nu, nu si dumnealui! Parol!

Răspunde

Vicentio B. - 11-19-2014

@Pinno. Remarca Dvs. ete corecta dpv. MORAL, dar necompleta / incorecta dpv. juridic si anume: cel la care faceti referire ( Govor ) se afla in contur PENAL, deoarece amenintarille acestuia apartin cu prososinta termenului de SANTAJ, asa cum de fapt trebuiesc incadrate si actiunile intreprinse intentionat de Ponta, care i-a impus in mod imperativ lui Johannis datele si locurile unde ar urma sa aibe asa zisele dezbateri TV. Infractiunea de SANTAJ se pune in miscare prin plangerea penala a partilor santajate. In cazul de fata Parchetul , subordonat , chiar prin Constitutie , Ministrul Justitiei , ruda ce Ponta, trebuia sa se autosesizeze. Restul , va rog, deduceti singur!

Răspunde

Gheorghe - 11-19-2014

Chiar daca s-ar realiza cele doua propuneri ale dvs., partidele nou-infiintate, fara retele de primari, vor avea un handicap serios: sistemul uninominal. Acesta nu permite in realitate decat doua partide. Unul deja este PSD, care nu va pleca defel de pe scena politica, este prea bine organizat iar cei de acolo stiu bine ce vor si cum sa obtina. Nici nu se va reforma cu prooccidentali ca ei nu au asa ceva, este impotriva sistemului acelui partid. La dreapta iarasi s-a nascut un singur partid (sau se va naste in curand), dar nu neaparat pe logica uninominalului cat din cauza disparitiei brandului PDL, din cauza impactului emotional al masurilor de austeritate din criza. Deci pentru o insanatosire a mediului politic, in afara de largirea bazei de vot cu cetateni independenti si ceva mai deschisi, in afara de a permite infiintarea de partide, este nevoie de un sistem proportional pe baza de lista deschisa, unde ai posibilitatea de a modifica pozitia candidatului in lista partidului, votandu-l direct. Ar functiona mult mai bine decat actualul sistem de uninominal cu redistribuire, pentru ca lucrurile ar fi simple si clare: cine primeste voturi face politica.Directia in care vor merge politicienii actuali nu va fi reforma, ci isi vor readapta metodele de furt si dezinformare la alegatorii tineri, care se informeaza de pe internet. Deja postacii fac ce pot de cativa ani.

Răspunde

Vicentio B. - 11-19-2014

EST MODUS IN REBUS. Stimate Dle. Jurnalist Dan Turturica la momentul la care imi scriu comentariul este ora 2: 58 ora germaniei, adica 3: 58 ora Romaniei, constat 679 afisari si 6 comentarii. Comentariul meu este genarat EXCLUSIV de premiza ca Dvs, sunteti un OM de buna , de foarte buna credinta fata de care eu, ca cetatean german, analist de sistem (in sens soft) , sunt obligat sa fiu CORECT, OBIECTIV , PRECIS! In acest context eu pot sa va transmit un mesaj extrem de lung (cu mai multe parti ) deoarece ar trebui sa ma refer PUNCT cu PUNCT la ceeace Dvs. ati inserat in articolul Dvs.. Sunt insa absolut convins ca veti citii mesajul meu si doar atat, ceeace inseamna ca eu am vorbit in PUSTIU ! Ca atare, daca VRETI sa va verificati autencitatea practica a continutului articolului Dvs. , va transmit MESAUL MEU - in forma prescurtata acum si anume: formularile / subiectele / temele tratate de Dvs. sunt EXTRAORDINARE ! Insa solutiie mentionate de Dvs. sunt efectiv superficiale, ca sa nu spun utopice. Deci daca sunteti un OM de foarte buna credinta, aprecierea de la care am plecat, trasmiteti-mi acceptul Dvs. de principiu sa deshidem un dialog STRICT PROFESIONAL . Va sigur ca veti avea posibilitatea reala, de a observa GRESELILE Dvs, , de fapt al tutoror participantilor si de la emisiunea de aseara la B.1. , cu Andreea Pora, Sorina Matei, in care ca deobicei sunt multe minute in care se vorbeste prin intreruperi reciproce, in special provocate aleatoriu / dezordonat de moderatoare, cateaodata vorbiti TOTI deodata, astfel ca asa numitul dialog / teme DISPARE, iar Dvs. veniti aici , cu SOLUTII , pe care le numiti chiar SIMPLE. Ceva NU este in regula . Deci lucrurile NU se leaga ! Astept raspusul / acordul Dvs. de principiu. S-ar putea ca cineva sa doreasca cenzurarea comentariului meu , astfel ca , pentru siguranta, l-am inregistrat, inainte de a fi trimes (ora german 3: 41 ) .

Răspunde

Marius Nicolescu - 11-18-2014

Domnule Turturica, este adevarat: "Un presedinte, oricat de bineintentionat, nu poate face nimic de unul singur". Sper ca romanii sa gaseasca, fiecare in parte, tot ceeace au mai bun in ei. Dar inainte de asta cred ca domnul presedinte ales Johannis are nevoie de un consiler ca dumneavoastra. Si mai cred ca este nevoie mare de intelectuali curati. Si FARA 15,000 de specialisti, ca mor, fratilor numai cand mi-amintesc. Cu cele mai respectoase ganduri, M. Nicolescu

Răspunde

Pinno - 11-18-2014

In afara de mituirea electorala, amenintarile au avut si ele rolul lor. Vezi celebrul de acum domn Govor sau Covor cum ii ameninta pe directorii de scoli. Noi, cei din afaraa problemei, putem aplica metoda comunista: zicem ca ei, dar gindurile si stamplia nu pot fi citite. Presa electronica a semnalat ca unii votanti au fost obligati sa arate comisiei buletinul de vot deschis. Deci sa nu uitam factorul FRICA.

Răspunde

Sarana - 11-18-2014

"O soluție mult mai eficientă, una esențială, este să reduci la sursă problemele corupției și incompetenței. Cum se poate face asta? Simplu. Așa cum se face oriunde în lume. Asigurându-te că în sistemul politic și administrativ intră în primul rând oameni cinstiți și competenți, iar hoții și proștii sunt doar excepții." Cit de naivi puteti fi Cind scrieti? Credeți ca acest lucru exista, sistem administrativ alcătuit din oameni cinstiti? De Statele Unite ați auzit? Știți despre corupția de acolo? Știți despre lobbying, Wall Street, The Market crash and dividends? știți despre "government bail out" ?

Răspunde

CNA - 11-18-2014

De acord cu toate punctele evocate; as adauga necesitatea reformarii in profunzime a aplicarii legii audio-vizualului, fara de care organizarea profesionista si impartiala a dezbaterile politice, atat de utile intr-o societate democratica, vor continua sa fie trucate. Nu e putin lucru! Cred cu convingere ca cea mai inteleapta decizie a d-lui Iohannis intre cele doua tururi de scrutin a fost sa nu participe la ultima dezbatere organizata de A3.

Răspunde

valll - 11-18-2014

Excelent articol! Avem mai mult decat oricand de asemenea articole si de oameni care gandesc bine si scriu cu sinceritate. Avem nevoie ca liderii de opinie sa fie oameni dupa randuiala Monicai Macovei. Este extrem de necesar ca fuziunea intre principiile Monicai Macovei si forta lui Iohannis, care a fost atat de evidenta in intervalul dintre turul intai si turul al doilea, sa fie o caracteristica solida, permanenta a noului presedinte. Daca va fi asa, vom invinge!

Răspunde

ronea - 11-18-2014

Intr-adevar, eu reprosesz si acum guvernului Boc ca nu si-a dat seama de urgenta votului prin corespondenta propus deja de Baconschi. Ar fi rezolvat multe lucruri pe termen scurt/mediu. Sper ca Iohannis sa reuseasca, desi nu are puterea necesara si PSD-ul stie prea bine ca peste 2 ani, in cazul unui astfel de vot, va fi pur si simplu nimicit in alegeri de diaspora!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22