De același autor
Multi au uitat deja, altii doar se prefac ca nu-si amintesc. Gabriel Liiceanu nu a uitat. Voi? Cum stati cu memoria? Ce v-a marcat viata sub regimul Nastase? Ce v-a ramas in cap din atmosfera de atunci, din evenimentele petrecute in spatiul public, presa, politica, mediul de afaceri? Relatati cat mai acurat, fara patima. Contributia voastra ne va ajuta pe noi toti sa contracaram telenovela nationala prin care AN este umanizat, victimizat, eroizat, iertat pe jumatate.
Mi-am invitat si prietenii pe Facebook sa-si aminteasca. CB a rezumat urmatoarele: "Uite aici ceva. Liiceanu oricum a uitat destule, de ex cazul Tarau-Lele-Panait (Nastase sare in apararea lui Tarau, Panait moare), actiunile lui Tanase Joita (de ex Stanculescu si Chitac eliberati), scandalul plagiatului lui Beuran (Iliescu ii ia apararea), scandalul Armaghedon 2 (procurorii care au fost implicati in asta sunt figuri extrem de interesante pentru implicarea lor in actiunile si procesele de la Timisoara ‘89, iar Parchetul se executa inclusiv la un sughit de-al lui Nastase), ‘rascoala tiganeasca’ de la Craiova (sept 2003) reprimata de Nastase violent (le-a cerut jandarmilor sa faca liniste sau asa ceva), povestea parcului Dracula, schimbarile de tv/radio (de ex. Seulean aliniaza radioul la politicile si propaganda guvernului, de ex la radio auzeai doar de Nastase si Iliescu, inclusiv in campania electorala –si-a atras critici din cauza asta), scandalul de coruptie Puwak (incepe in 2003), fortarea Romaniei sa recunoasca actiunile genocidare de la Iasi si Odesa dupa vizita in SUA a lui Nastase si aparitia articolului lui Tony Judt, returnarea titlului onorific de catre Wiesel, decorarea lui CVT si gratierile controversate (de ex, Miron Cosma, Iosif Veverca -un politai care a omorat un om la Revolutie etc etc), mituirea presei (ca si despre Priboi, Liiceanu spune foarte putine despre presa acaparata de guvern atunci –inclusiv CTP ii e dator lui Nastase), marile lovituri ale lui Culita Tarata, Sever Muresan (autorul falimentului de la Dacia Felix) e pus in libertate la noi, afacerea Rafo (nume importante sunt Iacobov, Tender, Temesan, Sarbu, Talpes), procesele de coruptie din Franta ale consilierului prezidential Adrian Costea (un sponsor al lui Iliescu in campania electorala, nu-mi amintesc prea bine) etc etc. Presa era destul de saraca in critici la vremea aceea, asa ca nu trebuie sa se mire nimeni daca nu gaseste mare lucru pe net."
Cam asta a retinut CB in postarea trimisa pe Facebook. In spatiul public si-a mai amintit ceva ziarul Adevarul. In rest, amnezie totala. Va spun si eu o mica istorioara. Era prin vara lui 2003, conduceam sectia politica a Evenimentului Zilei. Toata presa era sub papuc, doar EVZ mai scria despre gainile cu oua de aur de la Cornu. AN-ul, cum i se mai spunea scurt pe langa Insusi sau Imparatul, invitase presa sa-i numere ouale. Ne-am decis sa consultam un psihiatru deoarece Nastase facea tot mai dese referiri la sex, vorbea tampenii despre bondari care fecundeaza tot timpul, facea aluzii nerusinate la ambasadorul Guest acuzat ca se plimba cu coruptia in gura (nu elaborez, dar era o magarie fara margini), venise acum asta cu numaratul oualor. Ce era in capul premierului? Florin Tudose, psihiatrul consultat de noi, a avut suficient curaj sa-si asume public urmatorul diagnostic: sindromul barbatului la andropauza. Un ziarist nefericit de la o televiziune care avusese proasta inspiratie sa abordeze subiectul invitandu-l pe Tudose fusese concediat instant a doua zi. AN s-a infuriat cred atat de rau incat s-a oferit public sa ne probeze sotiile, noua, celor de la EVZ, ca sa-si dovedeasca barbatia. Era felul sau delicat de a face presa fericita.
P.S. Repet invitatia de a depune marturie, ideea era sa nu uitam asa usor, sa ne amintim detaliile trecutului recent. Poate reusim, totusi, sa nu-l repetam chit ca traim in epoca copy-paste si ca Victor Ponta e discipolul lui Adrian Nastase.
Articol publicat si pe site-ul hotnews.ro.