Antonescu, 53 de ani, constituţie astenică

Dan Tapalaga 04.06.2013

De același autor

Liderul PNL, Crin Antonescu, intră încet într-o fundătură. Alegerea sa ca preşedinte în 2014 pare un obiectiv tot mai greu de atins.

Antonescu pierde altitudine în sondaje, mo­dificarea Constituţiei are toate şansele să nu se realizeze prea curând. PSD şi Vic­tor Ponta nu au motive să tragă la un proiect de care profită po­litic liberalii, deci ad­ver­sa­rii lor, chiar dacă în pre­zent sunt parteneri de con­junctură. Fiind preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Antonescu ar intra în campanie cu un eşec răsunător în CV.

Dacă referendumul pentru modificarea Constituţiei se va desfăşura după regulile vechi, şansele să treacă sunt minuscule. Constituţia nu pasionează câtuşi de puţin ma­rele public, ci grupuri restrânse, po­li­ti­cieni, elite. Imposibil de scos la vot 50%+1 din totalul cetăţenilor cu drept de vot pen­tru a valida referendumul. Din acest mo­tiv, liberalii insistă pentru reducerea pra­gului de participare la 30%. Greu de cre­zut însă că modificarea va trece de Curtea Constituţională.

Crin Antonescu a anunţat, luni, 3 iunie, în­tr-o conferinţă de presă alături de Vic­tor Ponta, că în protocolul USL se va pre­ciza că modificarea Constituţiei, regi­o­na­lizarea şi descentralizarea vor avea loc pâ­nă la sfârşitul lui 2013. De ce le-au pus în protocol dacă liberalii aveau deplina în­cre­dere că pesediştii trag în aceeaşi direcţie? Neîncrederea între PNL şi PSD s-a tot adân­cit până când a atins un punct limită.

Criza a izbucnit în USL când Victor Ponta şi Ilie Sârbu i-au somat pe liberali să-l ex­cludă pe Sorin Roşca Stănescu din partid. Au făcut-o pe un ton ul­ti­mativ, au ameninţat cu ru­perea alianţei. A fost prima criză majoră izbucnită la doar şase luni de la câş­ti­garea puterii. S-a văzut ia­răşi că PSD preferă să nu împartă puterea, dacă o poate lua pe toată.

Ca orice prădător, PSD a în­ceput să atace când a sim­ţit mirosul sângelui. Libe­ra­lii cad în sondaje, la fel şi Antonescu. Po­ziţia sa este subminată în partid de un mic grup de dizidenţi. Aceştia s-ar putea coagula oricând în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu. A preferat să-i excludă, în cele din urmă, din partid, chiar cu riscul de a fi acuzat că limitează libertatea de opinie şi pluralismul intern.

În momentul de faţă, sondajele de opi­nie arată că PNL, în cel mai bun caz, es­te într-o stagnare, dacă nu într-o pier­de­re de viteză. În cazul în care coabitarea în cadrul USL va însemna o posibilă ero­ziune a PNL, desigur că trebuie să luăm măsuri pentru a ne restabili percepţia şi imaginea în opinia publică“, afirma Călin Popescu-Tăriceanu într-un interviu pu­bli­cat, luni, 3 iunie, de ziarul Adevărul. Crin Antonescu se numără printre puţinii lideri importanţi care pierd popularitate. Slă­beş­te politic de la o zi la alta. Antena 3, forţa mediatică pe care s-a bazat atât de mult, este zguduită de acuzaţiile de şantaj aduse de procurori. Nu se ştie dacă şi pentru cât timp se mai poate baza Antonescu pe te­leviziunile lui Voiculescu. Acesta, la rân­dul său, este piatra de moară pentru orice candidat. Pe liderul PNL îl paşte, aşadar, încă un pericol major: izolarea mediatică. Unde va găsi tribună?

La RTV-ul lui Ghiţă liberalii sunt pri­go­niţi, RCS&RDS e ca apa sfinţită, Realitatea a devenit duşmanul ratingului, TVR e doar teoretic a lor, dar în realitate ra­por­tul se dă anual în parlament şi poate că nu trece, B1 nu-l prea are la inimă, PRO TV nu se bagă, Naşul TV e încă prea puţin şi cam asta e. Poate să meargă mai departe la Antena 3, desigur, dar ce cu ce preţ?

În faţa unui eşec previzibil la modificarea Constituţiei, căzut în sondaje şi rămas fără sprijin mediatic, lui Crin Antonescu nu-i rămân prea multe variante. Fie de­cide împreună cu Dan Voiculescu să treacă cu arme şi bagaje în opoziţia de gherilă împotriva lui Victor Ponta şi Traian Bă­sescu, fie schimbă obiectivul politic.

Ieşirea de la guvernare în toamna lui 2013 ar putea fi o variantă, însă miniştrii şi clientela PNL nu vor face uşor pasul îna­poi doar pentru a satisface ambiţiile unui singur om. Schimbarea obiectivului politic pare varianta ceva mai realistă. În acest caz, Antonescu nu-şi mai pune speranţe în alegerea sa ca preşedinte în 2014, ci pa­riază totul pe supravieţuirea politică până în 2016, eventual împreună cu PDL-ul lui Vasile Blaga. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22