Cazul Frunzaverde si semnificatiile lui

Demisia unuia din cei patru prim-vicepresedinti ai PDL si trecerea la PNL direct pe pozitia de vicepresedinte au scos la suprafata tensiunile crescande, criza de autoritate profunda din partidul lui Emil Boc si Vasile Blaga precum si efectele ratarii reformei interne.

Dan Tapalaga 29.03.2012

De același autor

Demisia unuia din cei patru prim-vicepresedinti ai PDL si trecerea la PNL direct pe pozitia de vicepresedinte au scos la suprafata tensiunile crescande, criza de autoritate profunda din partidul lui Emil Boc si Vasile Blaga precum si efectele ratarii reformei interne. Plecarea lui Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, nu inseamna mai mult decat este: o importanta pierdere simbolica si practica, dar nu o gaura in cer. O lovitura grea de imagine, dar nu o catastrofa. Un judet aproape pierdut cu doua luni inainte de locale, dar nu disparitia partidului de pe harta electorala. O surpriza? Nicidecum.

Liderii PDL stiau de cel putin doi ani de negocierile lui Sorin Frunzaverde cu liberalii. Va amintiti momentul in care Frunzaverde a criticat in 2010 Guvernul Boc pentru taierile de salarii si majorarea TV? Explicatia primita atunci, neoficial, era ca se afla deja cu un picior in PNL si ca isi construieste justificari. Boc si Blaga afiseaza astazi o falsa surpriza. Stiau.

Recuperarea sa la varful PDL la Conventia Nationala din mai 2011 a fost o greseala, spune Boc, intrat in faza poetica a carierei sale. Numai ca aproape totul s-a intamplat gresit acum un an. Ioan Oltean este alta mare eroare, pretul ei va fi platit curand. La fel cum stiau ca Frunzaverde e gata sa bata palma cu liberalii, stiau si cate parale face Ioan Oltean de la Bistrita. Nici pe Anastase, cel de-al patrulea prim-vicepresedinte, n-o recomanda nimic sa ajunga atat de sus. Totusi, astfel de persoane au ajuns sa conduca partidul, in timp ce figurile mai luminoase au fost impinse in planul doi.

Cu Elena Udrea in fruntea PDL Bucuresti, partidul a atins incredibila contr-aperformanta in cel mai important oras din Romania, cu doua luni inainte de alegeri iar eventuala sustinere a lui Prigoana a generat puternice reactii adverse din partea unor Cristian Preda si Toader Paleologu. Traian Basescu a avut dreptate: nu are cine sa-l bata pe Oprescu. La propriu.

Crizele de azi din interiorul partidului de guvernament, lipsa de autoritate a lui Emil Boc, haosul de nedescris din filiala condusa de Udrea, continua agitatie a garzii vechi asteptand cu cutitul in dinti o catastrofa la alegerile locale din 10 iunie isi au originea in ratarea reformarii interne. Conventia din mai a fost ultima ocazie realista de a curata partidul in speranta recuperarii increderii electoratului. Prabusirea PDL a inceput atunci. Acum, in interiorul PDL domnesc confuzia, neincrederea, revolta primarilor ca guvernul Ungureanu refuza sa le vireze in conturi banii de mita electorala, tensiunile. Demobilizarea pare totala iar Frunzaverde a raspandit virusul tradarii.

Sorin Frunzaverde a fost unul din oamenii de incredere ai lui Traian Basescu. A jucat, candva, un rol pe linia legaturile externe ale PDL, a dispus de relatii, inteligenta si abilitate, a facut uz de aura sa de mason cu acces in cercuri influente. Genul descurcaret si oportunist, cam provincial si fara ambitii reformatoare. Frunzaverde n-a probat nici o secunda viziune. N-a avut mare lucru de spus. Steaua sa politica a apus demult, odata cu retragerea, in urma cu patru ani, de la centru in pozitia de baron local.

Nu cred in conspiratii. Nu tine varianta trimiterii sale cu misiune in PNL, cu scopul refacerii aliantei cu PDL. Astfel de aranjamente se fac cu discretie si fara expuneri inutile. N-are sens sa parasutezi un om cu surle si trambite, sa-ti tragi singur un glont in picior inainte de alegeri, sa-ti pui la bataie intreaga credibilitate, sa te autoflagelezi cu toporul doar ca sa-ti "implantezi" cu succes un om in tabara dusmanului cu scopul de a negocia pacea. Cand inca ai puterea, e mult mai simplu si eficient sa recrutezi pe tacute generalii inamicului. Restul e SF.

Nu cred nici ca exista in acest moment vreun dosar la DNA in care Sorin Frunzaverde sa fie anchetat, altfel citeam demult pagini intregi de stenograme, fapte clare de coruptie si alte dezvaluiri bazate pe probe si documente despre baronul de Caras. Or, ziarele au ramas in stadiul de a forta conexiuni, de a colporta zvonuri, fara a pune nimic convingator pe masa. E foarte posibil ca scandalul din jurul vanzarii minei de cupru de la Moldova Noua, unde sunt anchetati doi apropiati ai sai, sa se adauge la motivele plecarii sale in PDL. Insa nu acest episod sau dorinta de a-si inventa un alibi in caz ca va fi anchetat l-a determinat sa plece. Poate i-a amplificat nemultumirile, i-a grabit decizia, dar nu a determinat-o. A plecat din oportunism, pe drumul deja batatorit al negocierilor cu PNL si, in ultima vreme, cu PSD. A parasit corabia dintr-un calcul rece, socotind ca ramanerea sa intr-un PDL care azi pare ca se scufunda nu mai e o afacere prea rentabila si nu-i ofera perspectiva mentinerii in tabara puterii dupa 2012.

Pe unii i-a pus pe ganduri declaratia lui Frunzaverde despre "statul politienesc", incurajandu-i astfel sa speculeze pe marginea unui posibile anchete in ce-l priveste. Cred ca Frunzaverde si-a justificat plecarea printr-o acuzatie devenita loc comun pentru a da un sens ceva mai inalt unei tradari motivata de oportunismul cel mai pur si pentru a fi scutit de explicatii mai serioase. Si totusi: nu poti denunta in mod credibil "statul politienesc" cand in cercul tau de prieteni gasim un fost colonel SIE, cand ai avut in subordine Directia de Informatii a Armatei in urma cu cinci ani, cand te zbateai in urma cu un an sa ajungi in varful partidului de guvernament sau cand faceai pe ideologul "Miscarii Populare" acum cateva luni, cand tu insuti esti acuzat ca te comporti in filiala ta ca un mic satrap.

Profilul sau de politician oportunist, gata oricand sa-si salveze pielea, il gasiti intr-un excelent articol publicat in 2006 de jurnalistul de investigatii Dan Badea, care a radiografiat cariera si afacerile lui Sorin Frunzaverde pana la acea data. Badea mentioneaza declaratia unui fost subprefect de Caras, care sustinea ca, dupa ce fosta conducere PD dezertase in bloc la PSD in pragul alegerilor din 2004, Sorin Frunzaverde, ramas singurel, incepuse sa se agite pe la usa partidului condus atunci de atotputernicul Nastase: "Frunzaverde a incercat sa vina la noi, dar cu anumite privilegii. Un catelus nu poate sa ceara de la un dulau privilegii. Ori cu el, ori fara el, nu mai conteaza pentru PSD. Insa, ar fi mai interesant fara el“.

Simplu spus, PDL culege acum ce a semanat: tradarea ca mod de a face politica. Pare cam ridicol sa tipi dupa Frunzaverde "vantul bate, apa trece, pietrele raman" si ca "nu vinzi casa parinteasca" dupa ce ai umplut-o cu politicieni cu talpi de vant si statornici ca apa.

Articol publicat de HotNews

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22