De același autor
"Exista si azi un grup de protejati, mai mic decat in trecut, adevarat, pe care nu-i poti atinge nici cu o floare. (...) Pe scurt, Basescu n-a invins sistemul, doar l-a reasezat. Sistemul e bine-merci, la locul lui, cu alti oameni in frunte si alti beneficiari. Lupta sa in toti acesti zece ani a fost sa-i dea jos pe batrani ca sa urce in loc "generatia 40". Poate ca suna cam conspirationist si stupid sa reduci totul la o lupta intre mafii/grupuri de interese ilegitime. Din pacate, cam asta a fost, oricate diferente reale vom gasi intre ce era acum zece sau cinsprezece ani si ce avem azi".Scriam aceste randuri in august anul trecut. Au existat in Romania doua tabere de borfasi, una sortita sa moara, alta protejata pana la un punct?
Astazi raspunsul pare ceva mai clar. Ce se intrevedea anul trecut ca prin ceata capata azi un contur mai ferm. Elena Udrea, Sebastian Ghita, Marian Vanghelie, Dorin Cocos, Nicu Niro, Alina Bica si altii care, probabil,vor mai urma au strans in jurul lor mafii transpartinice. Aceste grupari s-au intersectat, s-au sprijinit si protejat reciproc. Totul sub o singura umbrela. Cu totii au facut, la un moment dat, o buna afacere impreuna. Astfel, la varful statului s-a coagulat un "club al borfasilor de lux", de intangibili.
Acesti oameni au beneficiat de sprijinul sulfuros al serviciilor sau al unei parti din servicii. In cazul lor particular, "curentul" nu alimenta "motorul" DNA. Astazi vedem sub ochii nostri ca fapte petrecute in urma cu patru, cinci sau sapte ani ajung sa fie investigate abia acun. Asadar, informatiile existau, dar nu plecau mai departe. "Faptele sunt vechi, dar dosarele sunt noi", mi-a explicat deunazi zambind un procuror harsit.
Veti intreba, pe buna dreptate: procurorii de ce n-au mers peste ei? Cine i-a oprit? Nu-i chiar atat de simplu. Capacitatea de investigatii a procurorilor depinde de cooperarea mai multor institutii-cheie. Daca acestea nu pun umarul, sansele de a duce la bun sfarsit o ancheta sunt minime. Cel mai bun exemplu il reprezinta gala Bute. Acolo totul era documentat, cunoscut, trebuia doar vointa de a face un dosar. Aceasta vointa a lipsit din 2011 pana in 2014 atat din partea procurorilor, cat si din partea serviciilor. Mai corect spus, vointa de a face dosarul s-a putut materializa intr-o punere sub acuzare abia cand marele protector al fostului ministru nu mai putea actiona institutional pentru a bloca ancheta.
Desigur, exista varianta de a face pe eroii luptei totale impotriva coruptiei. Insa n-ar fi durat mai mult de cateva zile si cativa oameni-cheie zburau din functii. Exact in acest moment al discutiei intervin puristii cu argumentul suprem: ori justitie totala, ori nimic. Nu te poti bate cu ei.
Ajunsi in acest punct, intra in scena ceilalti borfasi. Clubul loser-ilor, format in special din vechile mafii securiste, din politicieni expirati sau pur si simplu parte a unor grupuri de interese mici, irelevante pentru jocurile mari de putere. Cu totii, mari sau mici, loserii au picat in malaxorul unei justitii eliberate din chinga politica si setoasa de sange. Numarul lor a crescut pe masura ce justitia s-a curatat progresiv de retele de tip Voicu. Cei din clubul loserilor au pozat mereu in victimele celorlalti borfasi, frustrati fiind pe buna dreptate ca pica doar ei. Nu erau, desigur, victime politice. Dosarele lor nu se bazau pe inventii, ci pe fapte cat se poate de reale de coruptie, pe furturi sinistre. Dar aveau toate motivele sa tipe: nu reusisera sa intre in clubul borfasilor de lux, in noua nomenclatura. Or, asta nu era deloc un semn bun. Nu concepeau sa fie lasati in afara jocului.
Personaje ca Vantu, Voiculescu sau Nastase faceau parte deja din lumea dinozaurilor condamnati la exctinctie. Toti furasera mult, erau obisnuiti sa exercite puterea in forta si numai pentru ei. Si, ce surpriza neplacuta! La masa noilor veniti nu se mai gasea loc si pentru ei. "Generatia 40" era mai flamanda si mai lipsita de scrupule decat batranele reptile. Butaforia rotirii la putere-opozitie nu mai functiona. Nimic nu le mai garanta linistea. Acesta este, de fapt, marele merit al fostului presedinte Basescu. A spart omerta. Nu a invins sistemul, cum spuneam, ci l-a reasezat distrugand figurile lumii vechi.
Aha, deci a existat o justitie controlata, dirijata, o vanatoare de vrajitoare! Va sa zica, au dreptate cei de la Antena 3 cand acuza ca lupta anti-coruptie din ultimii ani a fost teatru, butaforie, mimarea statului de drept! Nu au deloc, justitia la comanda si victimele dictaturii sunt mai departe doar in capul lor. Justitia s-a eliberat in mod real, dar a avut o marja de actiune limitata. Inainte, pe vremea lui Nastase, toti maharii partidului erau intangibili. PNA-ul ridica maxim controlori de tren sau directori de banca.
Cum se poate spune ca justitia era cu adevarat libera din moment ce functiona cu limite? Ori justitie totala, ori nimic. Nu e chiar asa. Justitia romaneasca a evoluat, ca orice sistem, treptat. Statul nu s-a intarit peste noapte. Sa fim realisti. Pana in urma cu zece ani nu lua pe nimeni de nicaieri. Ar fi absurd sa pretindem ca dupa doi-trei ani, justitia sa atinga performantele de azi. Asa ceva era imposibil. Sistemul judiciar si serviciile nu dispuneau nici de experienta, nici de capacitatea institutionala de azi. Ideea ca oricine poate fi anchetat, judecat si condamnat s-a instalat abia dupa condamnarea lui Adrian Nastase, in vara lui 2012. Abia atunci s-a trecut pragul de unde orice a devenit posibil.
Saltul enorm facut sub mandatul lui Traian Basescu in justitie a fost spargerea barierelor politice si restrangerea cercului de intangibili la un club al borfasilor de lux. Oricat se vor stradui basistii habotnici sa nege aceasta realitate, ea exista sub ochii lor. Trebuie doar sa vrea sa o vada. Club al borfasilor de lux a dovedit o rapacitate uluitoare. Noua mafie transpartinica si de regula cu statut privilegiat in raport cu serviciile a luat rapid in monopol o serie de afaceri in valoare de sute de milioane de euro si cu profituri ametitoare: lucrari publice, afaceri imobiliare, IT. Ca nota distincta, s-au specializat in tunuri de milioane de euro fara a lasa nimic in urma, cum se zice bani din pix.
Asta in timp ce dinozaurii agonizau pe margine, in drum spre esafod. Antena 3 uraste sincer "basismul" deoarece patronii lor au fost exclusi din clubul din care oamenii cheie din cercul intim de putere din jurul lui Traian Basescu sau Victor Ponta faceau parte si se intelegeau bine-merci. Daca le-ar fi pasat atat de mult de justitie si dreptate, jurnalistii lui Voiculescu n-ar fi spalat atatia borfasi, condamnati definitiv sau anchetati, cum continua sa o faca si azi cu fiecare nume nou intrat pe lista procurorilor. La publicul lor inca mai tine pacaleala - si cu borfasii, si cu poporul -, dar cu timpul vor avea o problema tot mai apasatoare la fel ca restul televiunilor construite ca maciuca politica. Nu vor mai fi o afacere rentabila. Nu va mai avea curand cine sa investeasca in ei.
Cu vedetele politico-mediatice de azi nu mai avem ce face.Mintea lor este gresit setata, le-a intrat coruptia in oase. Am spus-o si o voi repeta la nesfarsit: de acum incolo, se vor ocupa sa-si salveze pielea si averea. Au crescut cu ideea ca puterea este un mijloc de a parveni, nu de a lucra pentru binele public. Nu le mai putem scoate asta din cap. Cu ei la butoane, Romania este vulnerabila in fata Rusiei, experta in captura state intrand pana in inima lor pe autostrada coruptiei.
O intreaga generatie este stricata, contaminata cu rau. Oriunde pui degetul, tasneste coruptia. Din acest motiv americanii spun pe buna dreptate ca nu e nimic exagerat in actiunile DNA si ca ele trebuie continuate la turatie maxima.
Ce se va intampla dupa ce procurorii vor umple puscariile cu garnitura de politicieni care au furat timp de 25 de ani banii de drumuri, din spitale sau din scoli? Sunt multe posibilitati, depinde exclusiv de noi in ce directie o vom lua. Orice tentativa de a reaseza un sistem de putere se loveste intai de toate de inertia sistemului insusi. Amintiti-va cum a fost imediat dupa 89. Cei mai mari comunisti denuntau in gura mare comunismul, treceau de partea poporului si se metamorfozau ca prin minune in noile forte democratice.
Asa si azi. Cei mai mari corupti se lupta cu procurorii pretinzand, culmea, ca ei sunt salvatorii democratiei dupa ce au batjocorit-o si jumulit-o de ultimele resurse. N-ar fi deloc exclus sa vedem o conjuratie a marilor penali impotriva justitiei. Daca ea va reusi, depinde iarasi numai de noi si de ce facem fiecare sa o oprim. Cel mai important este sa profitam de aceasta reasezare de placi tectonice. Mica apocalipsa provocata de anchetele DNA a atins apogeul, va urma inevitabil o reactie de aparare. Nu este un motiv de disperare, ci indemn la luciditate.
Pana la urma, nimeni nu poate guverna in forta impotriva propriului popor. Cata vreme opinia publica ofera sustinere masiva ofensivei procurorilor, politicienii nu pot face mare lucru.
Institutiile cheie trebuie protejate, partidele presate sa se reformeze, scrise legi clare si predictibile, liberalizata clasa politica, incurajata apararitia de noi partide, ceruta transparenta maxima si presiune publica constanta pe politicieni pentru a livra figuri proaspete si competente in posturi de conducere.
Doar iesind din fatalismul mioritic avem o sansa ca viitorul club al borfasilor de lux sa se coaguleze mai greu in jurul noii puteri.
Articol publicat de HotNews.ro
Comentarii 12
elena lupescu - 04-02-2015
Am aceeasi părere. Nu poți sa nu vezi ca daca dl basescu nu ar fi avut pozitia respectiva in timpul mandatelor, cine știe unde s.ar fi ajuns. Si mai cred ca lupta nu s.a terminat, si de fapt, este o lupta surda a "sistemului" sau "sistemelor" sau a unor personaje, unele cunoscute, unele mai puțin cunoscute. Dl. Basescu a fost președintele potrivit la timpurile astea. Era bine ca actualul președinte sa continue pe niste linii ale domnului Basescu.
RăspundeDorin - 03-25-2015
Atata timp cat n-a reusit inca nimeni sa aduca probe in contrapondere la invitatia repetat adresata oricarui ziarist de catre Traian Basescu prin care sa i se arate macar un politist, un procuror, un judecator la care sa fi intervenit vreodata in apararea cuiva, trebuie sa acceptati, dle Tapalaga, ca insistati maniacal sa acceptam niste pure speculatii. Trebuie sa ne hotaram odata: acceptam ca am dorit ca Traian Basescu sa fie un presedinte constitutional, sau l-am dorit in mod nemarturisit _ ecou al nostalgiilor postceausiste _ un soi de racket care taie si spanzura, opreste unele dosare sau le impune pe altele, dupa interesele sale? Una din doua: ori acceptam ca intr-un stat democratic responsabilitatea pentru eventualele dosare "dosite" e impartita institutional, ca au si serviciile de informatii, si parchetul, si DIICOT-ul si alte institutii un anumit rol in "ierahizarea" prioritatilor, ori acceptam atunci ideea ca in tot acest timp ni l-am dorit de fapt pe fostul presedinte un soi de energumen, daca nu providential atunci macar omnipotent. Un soi de Ceausescu discretionar care ar fi trebuit sa impuna cu forta lucrurile in directia dorita de el( sau de.. noi). In cocncluzie, fara probe, fara o cat de mica "confesiune" sau fara macar cel mai vag denunt al cuiva despre complicitatea fostului presedinte - care ar fi cerut, ar fi lasat sa se ineleaga, ar fi presat discret sau pe fatza, ar fi intervenit in vreun fel sau altul pentru Elena Udrea, fratele sau, pentru Videanu sau Monica Ridzi-, toata opinteala de a-i contesta meritul reformarii justitiei e vecina cu defaimarea si reaua credinta.Punct!
RăspundeVicentio B. - 03-24-2015
Stimate Domnule Dan Tapalaga, in conceptul meu si al gandurilor mele intime, sunteti, de fapt ar trebui sa fiti un REPER autentic, de care autoririi eclipsei solare, care de un sfert de secol, a umbrit aproape total Romania, ar trebui sa tina seama si anume imediat in urma aparitiei publice a articolelor semnate de Dvs. Deci va sugerez sa concepeti un serial, pe tema Excroci - Gainari apartinand puterilor din Stat (Legisltiv, Executiuv, Justitie) si Administratie locala , casele, masinile si excursiile de lux " . Puteti sa incepeti serialul, incepand cronologic cu distrugerea organizata a industiei / agriculturii /defrisarea criminala a padurilor in cadrul coruptiei institutionalizae , induse intretinute prin deziformare/manipulare DELICTUALA. Va sugerez deasemeni sa renuntati la felul practicat de Dvs. si vizibil similar de Dan Turturica – lozinci declarative translatate la viitorul nedefinit. P.S. Initiati Dvs. extrem de selectiv o Uniune a Oamenilor de Buna-Credinta bazata strict pe repere concrete Constitutia Roamaniei, Norme CEDO .
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 03-21-2015
La intrebarea dumitale, stimate domn Liviu din Timisoara, raspunsul nu este greu de gasit. "Nemernicii" n-au avut niciodata rabdare. Doar ca Vlad Tepes ii calma cu teapa, iar regimul politic fondat de bolsevicul Ion Ilici Iliescu le-a deschis larg toate portile si le-a ridicat toate barierele. Asa ca azi ar fi bine daca li s-ar da putin peste gheare si picioare cu Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, transformat in litera de lege pentru cel putin 10 ani. Niciodata nu e tarziu sa faci un lucru bun pentru tara.
RăspundeVicentio B. - 03-20-2015
Strict in context Constitutia Romaniei , doresc sa stiu , precis/concret, dupa ce criterii se cenzureaza comentariul meu, aflat in limetele bunei credinte si ale decentei, sens in care repet comentariul transmis, dar cenzurat total, (citat) : "BORFAS inseamna succint hot de haine si lucruri marunte - boarfe. Acestia, BORFASII, de regula, nu se se organizeaza in CLUBURI, mai mult sau mai putin de LUX, ci dupa cum actioneaza, in SCHLEAHTA. Dl. Tapalaga a ales titlul de mai sus pentru a induce, in stil romanesc, o atractie in citerea articolului, care in esenta / in realitate NU genereaza absolut nimic nou, neaparat util moral. Dan Tapalaga , NU folososte notiunile uzuale ESCROC, RECHINI FINANCIARI, MAFIE, dar se refera la rapacitate, coruptie, dinozauri ! Ultimile trei aliniate ale articolului -- penultimul, preluat strict concret si corect, criticat de comentatorul "svh" , sunt efectiv lamentabile, dar posibil limitat utile la o eventuala "gazeta de perete " ! " In consecinta rog o luare de pozitie a celor raspunzatori, incepand evident cu Dna. Andreea Pora. Altfel consider ca sunt confruntat cu un act de discreditare publica, DISCRIMINARE ! P.S. Mi-am pastrat textul de fata in eventualitatea unei necesare dovezi !
RăspundeVicentio B. - 03-20-2015
BORFAS inseamna succint hot de haine si lucruri marunte - boarfe. Acestia, BORFASII, de regula, nu se se organizeaza in CLUBURI, mai mult sau mai putin de LUX, ci dupa cum actioneaza, in SCHLEAHTA. Dl. Tapalaga a ales titlul de mai sus pentru a induce, in stil romanesc, o atractie in citerea articolului, care in esenta / in realitate NU genereaza absolut nimic nou, neaparat util moral. Dan Tapalaga , NU folososte notiunile uzuale ESCROC, RECHINI FINANCIARI, MAFIE, dar se refera la rapacitate, coruptie, dinozauri ! Ultimile trei aliniate ale articolului -- penultimul, preluat strict concret si corect, criticat de comentatorul "svh" , sunt efectiv lamentabile, dar posibil limitat utile la o eventuala "gazeta de perete " !
Răspundegigi - 03-19-2015
surprinzator, domnul Tapalaga reia punctul de vedere al Antenei 3, cu deosebire ca cei de la Antena 3 l-au sustinut inainte ca actiunea justitiei sa demareze, in timp ce domnul Tapalaga o face cand presedintele pe care l-a adulat nu mai este la putere! in rest, totul seamna pana la identificare!
RăspundeHoratiu - 03-19-2015
@ DanB (pitit sub pseudonimul Hentea M.) ---->Comentez asa: articolul e nedrept daca ne gandim ca nici macar fratele presedintelui n-a fost menajat in timpul mandartului sau. Si nici alti apropiati de-ai lui, ca Videanu si Ritzi,. Or, asta spune mult despre meritul fostului presedinte in reformarea justitiei. Numai intr-o istorie pur contrafactuala ai putea invoca alte cauze ale acestei revolutii decat.. Traian Basescu. Revolutia procurorilor e un PROCES in curs de desfasurare, si nu poti pretinde sa se fi facut in cativa ani tot ceea ce n-a fost facut in 20. Faptul ca nu va mai fi nimeni ferit de justitie era anticipabil inca din momentul cand insusi fratele presedintelui a fost chemat sa dea cu subsemnatul la DNA. Sper sa nu-mi pomenesti de Iohannis in contrapondere. Eventualul sau merit ar putea fi acela de a continua procesul inceput de predecesor. Mai mult, pare a fi condamnat sa-l continue, chiar daca nu pare a avea onestitatea s-o si recunoasca. Asa ca nu va mai scremeti : posteritatea ii va fi fara indoiala favorabila lui Traian Basescu ____ Off topic: apropo, pana sa -mi pui tu mie intrebari fara temei, mai bine mi-ai traspunde ce-a a mai ramas din Hiroshima voastra.. post-USLista! Nu de alta, dar te-am mai somat de vreo cateva ori sa ciripesti nitzel pe tema data..
Răspundesvh - 03-18-2015
Autorul zice: Institutiile cheie trebuie protejate, partidele presate sa se reformeze, scrise legi clare si predictibile, liberalizata clasa politica, incurajata apararitia de noi partide, ceruta transparenta maxima si presiune publica constanta pe politicieni pentru a livra figuri proaspete si competente in posturi de conducere. Le iau pe rand: A. Institutiile cheie trebuie protejate. Intrebare: fiind institutii cheie, ele nu-si au mijloacele de autoprotectie sau de protectie asigurate in stat? B. Partidele presate sa se reformeze. Intrebare: (1) cine sa le preseze si (2) in ce fel (ca sa-si reuseasca reformarea)? C. Scrise legi clare si predictibile Intrebare: cine sa le scrie? Actualul Parlament? D. Incurajata apararitia de noi partide Intrebare: cum? Noi partide da, deci cu oameni inca necristalizati in rutina minciunii. Dar de unde oamenii noi si cine sa faca selectia lor in ierarhia partidului? Exista cumva lideri in asteptare? E. Ceruta transparenta maxima si presiune publica constanta Intrebare: ceruta? Poate impusa, prin lege. Apoi, justitia isi va face rolul in caz de netransparenta, adica de ascundere a realitatii. Presiunea publica cum? Cu ciomagul? Ar fi mai salutara metoda dar de neacceptat. Prin presa? O presa, chiar neinregimentata, va fi oare ascultata de infractorii inca nedovediti? Tot arsenalul de masuri enuntat de autor nu are definite mijloacele. Sau urmeaza instructiuni de aplicare?
RăspundeElena Gabriela - 03-18-2015
Domnul Liviu din Timisoara, rog sa precizati ptr moderator cui adresati intrebarea, fiind delicata.
RăspundeLiviu din Timisoara - 03-18-2015
Oare chiar este imposibil sa prosperi material corect ? Oare chiar trebuie ca tu trebuie sa devii miliardar in cativa ani ca sa-ti lasi odraslele definitiv capatuite pe 3 generatii dupa tine ? Ei ce mai au de facut ? Oare nu ai destule mijloace sa fii prosper, corect si cu perspective pentru ai tai, simultan , daca tot ai primit o functie cu salariu bun, cu avantaje de tot soiul, cu usi usor de deschis, cu scoli inalte pentru odraslele tale ? De ce n-aveti rabdare, mai nemernicilor ?
RăspundeHentea M. - 03-18-2015
Vai ce articol .O opinie ferma,îmi place determinarea dlui Tapalaga. Ma întreb ce comenteaza acum basistii feroce de altadata vecine coman...
Răspunde