Cronica Revolutiei din Justitie

Dan Tapalaga 18.05.2007

De același autor

Pentru ei, adevarata Revolutie, eliberarea de sub teroarea politica, a venit odata cu Monica Macovei si s-a desavarsit pe 8 mai 2007. Toti judecatorii si procurorii care l-au trimis fara sa clipeasca in boxa acuzatilor pe ministrul Tudor Chiuariu, suspectul numarul unu al marelui guvern liberal, au scris, saptamana trecuta, Manifestul de Independenta al Justitiei din Romania.

Zeci de proteste, iesiri publice curajoase si demisii rasunatoare l-au condamnat fara drept de apel pe insusi ministrul Justitiei. Cine a mai vazut asa ceva? Cand ati mai pomenit, dupa ‘90 incoace, un denunt mai viguros al presiunilor politice? Amintiti-va de sinistra epoca Stanoiu, de linistea si paralizia din sistem. De frica, de ezitarile si, pana la urma, de lasitatea magistratilor intimidati cu excluderi exemplare din magistratura. Cine indraznea pe atunci sa ridice glasul? Din sistem, nimeni. Din afara lui, o mana de ONG-uri.

 In 25 mai 2001, Ovidiu Budusan, pe atunci procuror temut in special de liderii PSD, fusese pedepsit cu excluderea din magistratura. Au plecat acasa si altii ca el. Epurarile politice din  Parchetul General si anchetele staliniste care au urmat sub Guvernul Nastase (cazul Mugur Ciuvica, Armaghedon) au fost posibile din cauza slabiciunii sistemului. Ii lipsea curajul rezistentei din interior. Pe atunci nimeni nu protesta, nu se revolta si nu semna apeluri. Pe atunci era o liniste de mormant, pe care PSD si PNL o regreta astazi profund. Pe atunci, dosarele se musamalizau, balteau sau se topeau la comanda politica. E drept, pe atunci se scandaliza doar societatea civila, iar guvernul isi vedea in liniste de ale lui. Pe atunci, adevarat vorbeste PSD, era liniste si pace.

Manati de instincte de conservare si constransi cu mecanisme de sanctiune perfect controlabile politic, magistratii din Romania au tacut. Atunci, magistratii tineri n-au avut nici o sansa. A trebuit sa aleaga: sa faca pasul inapoi, sa taca sau sa invete de la cei batrani mersul pe sarma de partid. Din complicitatea lor vinovata s-au nascut, au crescut si s-au inmultit baronii mari si mici, oligarhii si o intreaga lume. Corupta, santajabila si controlabila, Justitia a mosit oligarhia. In Romania, somnul justitiei a nascut monstri.

 Dar asta a fost atunci. Acum, oamenii s-au trezit si s-au schimbat. Au invatat sa spuna "nu". Agresiunea vadit politica planuita la miezul noptii de noul ministru impotriva unui procuror, sef la  Departamentul National Anticoruptie, a fost scanteia revoltei. Procurorii liberi au perceput cererea de demitere trimisa la Consiliul Superior al Magistraturii ca pe un atac brutal la un bun pretios castigat tarziu: descatusarea sistemului de chinga politica.

 Infractiunea comisa de Chiuariu se cheama viol la independenta procurorilor si se pedepseste cu demisia. Oficialii de la Bruxelles ar putea aplica si un supliment de pedeapsa: activarea clauzei de salvgardare. Europarlamentarul german Markus Ferber, un critic constant al evolutiei Romaniei in context european, a adresat deja  Comisiei Europene o scrisoare lipsita de ambiguitati: "independenta Directiei Nationale Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei". Doar la Bucuresti premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca totul e OK si ca are incredere oarba, ca tot vorbim de justitia legata la ochi, in Tudor Chiuariu.

 Doar ca tinerelul Chiuariu nu este orb. A vazut sau i s-a aratat, cu maxima precizie, unde trebuie actionat repede si eficient: la sectia a II-a de la  DNA, condusa de procurorul Doru Tulus. Ticluita pe genunchi, fara o argumentare solida si o temeinica cercetare prealabila, cererea de demitere tradeaza teama ca dosarele cu politicieni precum Dan Voiculescu, Markó Béla si alti liberali, pedisti si pesedisti de frunte vor ajunge, la fel ca dosarul Copos, in instanta.

Odata finalizate rechizitoriile, capacitatea de manevra in dosare se reduce drastic. Pesemne ca presiunea ca anchetarea marilor dosare sa fie urgent stopata a fost atat de mare, incat fostul avocat propulsat in minister de "grupul Fenechiu" de la Iasi a cedat. Ministrul Chiuariu a subestimat capacitatea de reactie a sistemului revigorat de reformele profunde declansate de Macovei.

A fost cea mai clara proba ca fostul ministru al Justitiei a pus, in cei doi ani de mandat, bazele unor schimbari structurale. Cuvintele magice "independenta", "libertate", "anchete impartiale" etc. au miscat constiinte si au trezit instincte amortite. Macovei a detonat energii greu de stavilit. Magistratii au gustat din euforia libertatii si din placerea interzisa de a spune, in fine, "nu". Independenta procurorilor era, pana in 2004, cel mult subiect de seminarii pretioase si sterile. Astazi, libertatea lor se cere aparata public.

 Seful  DNA, Daniel Morar, a spus "nu" cand ministrul Chiuariu s-a amestecat in treburile procurorilor. Procurorul general, Codruta Kövesi, a spus "nu" cand presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a atentat la independenta procurorilor chemand-i sa dea socoteala puterii politice, adica parlamentului. Tentative clare de intimidare, reflexe periculoase si presiuni infernale au fost intampinate de aceasta data cu un val de proteste din interior. Chiuariu a fost, pe buna dreptate, rejectat de sistem.

 Zeci de procurori, judecatori si organizatii nonguvernamentale au facut zid in jurul justitiei. Doi consilieri, un director si un secretar de stat din  Ministerul Justitiei au demisionat, refuzand tacerea umila. Am lucrat o vreme cu ei si ii cunosc: Paul Dumitriu, Laura Stefan, Ionut Codescu, Cristi Danilet si altii au muncit zi si noapte, pe branci. Se trezeau dimineata elaborand la minister strategii de aderare, coduri penale si proiecte de legi. Pare de inteles de ce Tariceanu le-ar fi spus ministrilor PD ca, daca vor, pot ramane in guvern, mai putin Monica Macovei. A uns esafodul justitiei si a tarat sub ghilotina initiati din rezervatia intangibililor.

E trist si frustrant sa asisti neputincios cum impostura si clientelismul iau locul oamenilor priceputi si valorosi; pare neverosimil sa vezi un tanar de 30 de ani ajuns ministru cum ucide viitorul unui sistem, servind oamenii trecutului. Dar nici Chiuariu, nici alt filfizon politic nu mai pot inabusi Revolutia pornita de ei. Pentru ca ei vor ramane liberi, independenti si cu constiinta curata. Iar maine li se vor alatura altii. Revolutia din Justitie abia a inceput.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22