Dreptul de a fi putin corupt

Dan Tapalaga 25.04.2013

De același autor

Legea conflictului de interese trebuie schimbata urgent si introduse standarde clare in cazul unor demnitati publice si in cazul avocatilor. E inadmisibil ca un avocat condamnat definitiv pentru fapte de coruptie sa-si pastreze dreptul de a profesa. E revoltator ca parlamentari condamnati penal sa voteze sau sa elaboreze legi in Parlamentul Romaniei iar ministri trimisi in judecata pentru coruptie sa administreze bugete uriase. Daca vom continua asa, legalizam tacit dreptul unor categorii de cetateni de a fi putini corupti, de a fi putin penali. Deja opinia publica manifesta o suspecta toleranta, relativizeaza totul cand vine vorba de justitie, sterge granitele dintre bine si rau, amesteca albul cu negrul.

A continua sa acceptam ca stare naturala dreptul unui condamnat penal de a mai ocupa functii sau de a exercita meserii de un anumit prestigiu echivaleaza, repet pentru a ingrosa o idee, cu a recunoaste oficial dreptul oricui (pe cand obligatia?) de a fi putin corupt. Priviti mai atent ce se intampla sub ochii nostri. Cateva exemple.

Decanul baroului Bihor, Cristian Domocos, apeleaza la sofisme avocatesti pentru a explica inexplicabilul: de ce unui coleg de breasla condamnat definitiv pentru coruptie nu i-a fost ridicat dreptul de practica. Trebuie tinut cont de situatia de ansamblu, zice decanul. Cum adica? Avocatul aparat tocmai a devenit infractor, locul sau e in tribune, nu pe terenul d e joc, sa zica merci ca a luat cu suspendare. Ce situatie de ansamblu?

Cand stai prea mult printre infractori incepi sa gandesti ca ei. Altfel nu se explica evacuarea bunului simt din judecata unor oameni de la care astepti ceva mai mult.

"Trebuie sa ai in vedere cariera acelui avocat, comportamentul lui, modul in care e privit intre colegi. Sunt o serie de factori. Pana la urma discutam de un om, nu de o ecuatia matematica", a justificat decanul Baroului Bihor, Cristian Domocos, mentinerea unui avocat in profesie in ciuda faptului ca fusese condamnat definitiv.

Aceeasi uluitoare bunavointa fata de infractorii dovediti o manifesta si decanul baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, atunci cand este intrebat daca o infractiune de coruptie nu-i suficienta pentru a zbura un avocat din meserie. Cum raspunde decanul: "In cazul de fata, domnul Costiniu a fost condamnat pentru infractiuni de coruptie, deci poate sa afecteze prestigiul profesiei".

Cum adica o infractiune de coruptie poate sa afecteze prestigiul profesiei? Care infractiuni de coruptie, de exemplu, NU pateaza roba avocatului? Ce sa intelegem de aici? Ca o condamnare pentru o spaga marunta la judecator nu se pune, ca-i la ordinea zilei, deci nu afecteaza prestigiul? Un trafic de influenta facut omeneste, ieftin, nici atat. O vorba buna pusa din generozitatea avocatului se iarta. Din mici invarteli traiesc o multime de avocati, cum sa-i dai afara pentru atat de putin? Vezi aici detalii despre lacunele din legislatie care fac posibila mentinerea avocatilor condamnati in profesie.

Iarasi vor sari unii ca generalizez. Avocatii chiar merita tratati pausal, cata vreme accepta in masa o situatie intolerabila. N-am vazut, n-am auzit un singur avocat, o casa de avocatura, o singura voce din aceasta prestigioasa breasla sa iasa public in aceste zile pentru a-si apara blazonul patat de unii ca Florin Costiniu, in continuare colegul lor desi a fost condamnat definitiv sau pentru a denunta interesele particulare ale parlamentarilor atunci cand isi legalizeaza situatii clare de conflict de interese.

Daca nu-i deranjeaza toate acestea, inseamna ca accepta consimtind tacit. Iar daca sunt de acord sa imparta roba cu infractori, devin complici. In ochii lor, singura vina a avocatilor condamnati este aceea de a fi suficient de prosti pentru a fi prinsi. Si atunci, unde le e prestigiul?

Am vazut, totusi, avocati protestand energic la Galati. Tipa la televizor ca nu si-au incasat de la stat banii pentru oficii. Exact ca judecatorii: tot ce conteaza in lumea asta sunt banii lor, in rest, justitia poate sa piara. Ce principii, ce respect fata de sine si fata de profesia ta?

Nu am auzit nici o luare de pozitie nici cand avocatii-parlamentari au votat in Comisia Juridica pentru dreptul avocatilor care sunt si deputati sau senatori de a pleda in procese civile, comerciale si chiar unele cazuri penale impotriva statului. Pana acum nu puteau, intrau conflict de interese.

Cum e posibil asa ceva? Cum e posibil ca atatea case de avocatura respectabile, ca atatia avocati onesti sa nu simta nevoia sa-si apere dreptul de a NU fi putin corupt, de a NU accepta colegi infractori, de a NU-si bate joc de profesie? Refuz sa cred ca disparut complet avocatii onesti si curajosi. 

Merita amintit ca atmosfera se degradeaza si in alte profesii, cum ar fi cea de politist, de aparator al legalitatii cum ar veni. Ministrul de interne, Radu Stroe, a coborat nepermis standardele de integritate tocmai in politie, adica la o categorie profesionala a carei autoritate se bazeaza in primul rand pe credibilitate. In ciuda recomadarilor din raportul MCV, Stroe a dat posibilitatea politistilor urmariti penal sa fie numiti in functii de conducere in sistem. Ulterior, a si numit un chestor anchetat pentru fraude la referendum intr-o functie importanta in MAI.

Din pacate,  intregul Guvern Ponta, in frunte cu primul ministru, incurajeaza flexibilitatea si toleranta, coboara standardele atat de jos incat transmite de la cel mai inalt nivel un mesaj periculos: oricine are dreptul de a fi putin corupt. A mentine in cabinet ministri trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, a numi in functii cheie urmariti penal, rastoarna mai tare scara de valori, bulverseaza mai rau un public si asa debusolat, resemnat cu gandul ca "toti fura". Omul simplu ajunge astfel convins si mai abitir ca scopul in viata este "a te descurca cu orice pret" din moment ce in jurul lui nu exista alte modele, din moment ce reteta de succes aplicata de conducatorii sai este abandonarea oricaror criterii etice si morale.

La rasturnarea acestor valori contribuie, din pacate, si bresla gazetarilor, in special televiziunile de stiri. Nici aici lucrurile nu stau mai bine, dimpotriva. Marii infractori sunt martirizati, victimizati continuu, condamnatii definitivi au parte de  un tratament intelegator, uman, toti penalii beneficiaza oricand de o spalare profesionista. Nici un realizator nu refuza dialogul jovial cu orice secatura, cu interlopi, cu penali, n-are importanta. E adevarat ca mogulizarea presei ne-a adus aici, dar pe jurnalisti cine-i obliga sa faca ceva impotriva constiintei lor?

Nici in presa standardele nu sunt, asadar, mai ridicate.

A ne scuti cu "prezumtia de nevinovatie". Aia se aplica in instante. Toata jurisprudenta CEDO lasa institutiile si pe oricine doreste sa-si puna standardele de integritate cat de sus sau jos are chef. Daca te suspend temporar dintr-o functie, daca te trimit putin pe tusa sau iti iau dreptul de a profesa pana la o condamnare definitiva nu inseamna cu te si proclam automat vinovat.

A tine la distanta pe cineva acuzat oficial de fapte grave ma ajuta sa protejez autoritatea si credibilitatea unor institutii pentru a mentine ordinea si coeziunea sociala. Interesul general in aceste situatii este superior  interesului particular si justifica pe deplin restragerea unor drepturi, limitarea prezentei si influentei in societate.

Procedand invers, adica pe masura ce un individ devine mai suspect el urca in sistem in loc sa coboare, se deschide calea catre haos si anarhie, nivelul de coeziune si incredere sociala coboara pana la nivelul iesim din lumea civilizata. Daca vom continua in halul asta, subminam pe termen lung baza democratiei: increderea in institutii, lege si stat de drept. Cred ca merita, totusi, sa refuzam cu incapatanare dreptul unora de a fi putin corupti! 

P.S: Am inceput prin a spune ca Legea conflictului de interese trebuie schimbata urgent si introduse standarde clare in cazul unor demnitati publice si in cazul avocatilor. Cei care doresc sa sustina acest demers, sa contribuie cu idei sunt bineveniti. Pe apostolii defetismului, pe cei care doar se lamenteaza, injura sterp, bocesc in pumni  si tipa ca vom muri sufocati de politicieni corupti i-as ruga politicos sa degajeze putin terenul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22