Legile penale - alarma de gradul zero

Dan Tapalaga 28.11.2007

De același autor

Iata cum stam: vedem un ministru pornit pe anchete si procurori, complice cu un parlament distrugator de legi penale lucrand repede si pe ascuns. Auzim cancelarii occidentale exasperate si ingrijorate cum s-au mai aratat doar pe vremea guvernarii PSD. Si ce mai avem? Un ministru al Justitiei care se vaita ca Europa ii taie elanul anticoruptie si un parlament dezlantuit impotriva ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti.

 Adaugati la asta frica judecatorilor de a judeca marile dosare de coruptie, intoarse la procurori pe banda rulanta in ultimele saptamani, si veti constata ca "pestii mari" au scapat din carlig si s-au intors intr-o apa chiar mai tulbure decat au lasat-o. Si mai tineti seama de o decizie a Curtii Constitutionale, pronuntata marti, 20 noiembrie, potrivit careia fiecare miscare a procurorilor trebuie asistata de avocati. Vom obtine o imagine mai clara a unei tari pe punctul de a scapa de sub controlul legii, la un pas de a-si dinamita institutii-cheie si ordinea de drept.

Daca noile reglementari din sfera penala vor intra in vigoare, riscam sa ajungem o tara periculoasa. Se termina cu lupta anticoruptie, se prabuseste sentimentul de siguranta publica si incredere in justitie.

 Dar acum, marea problema, ocultata de alegerile europene si referendum, raman aberatiile votate in parlament la Codul Penal (CP) si Codul de Procedura Penala (CPP). Amendamentele reduc masiv din prerogativele procurorilor si imunizeaza practic orice tip de potential infractor, mare sau mic. Seful statului a intors in parlament modificarile la CP si CPP, vorbind public despre "disolutia autoritatii institutilor statului", despre sfidarea "securitatii nationale" si "subordonarea interesului public catre interesul personal al celor cercetati".

 Daca parlamentul va vota din nou modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, efectele vor fi catastrofale nu doar in plan intern, ci mai ales in plan extern. Romania va incasa critici dure la Bruxelles si va fi aproape imposibil pentru Comisia Europeana sa evite aplicarea clauzei de salvgardare. Romania ameninta sa ajunga, pe taramul juridic, un stat unicat pe teritoriul UE, oferind cele mai bune conditii eventualilor infractori si cele mai putine arme in mana procurorilor.

 Aici insa lucrurile devin grave. In discursul sau din 20 noiembrie, seful statului a atins doar in treacat un aspect care risca sa arunce in aer credibilitatea Romaniei pe plan international. Un cetatean care intra pe teritoriul Romaniei, fie el strain sau roman, despre care institutiile statului roman primesc informatii oficiale referitoare la posibile acte de terorism, nu va putea fi pus sub supraveghere pana cand nu i se va aduce la cunostinta ca a fost pus sub urmarire penala. "Astfel de prevederi din Codul de Procedura Penala sunt de natura sa afecteze inclusiv securitatea nationala a tarii", mai avertizase Basescu saptamana trecuta, cand a anuntat ca va intoarce in parlament modificarile aduse la CPP.

Altfel spus, toata munca unui procuror american sau european risca sa se duca pe apa Sambetei daca suspectul se refugiaza in Romania pentru ca legile vor face scut in jurul sau, fie ca vorbim de un terorist sau de un mafiot.

 In spatele acestor declaratii alarmiste stau probabil zeci de avertismente si semnale de alarma transmise din exterior, din state cu care Romania deruleaza programe de cooperare judiciara si care nu inteleg cum un stat membru NATO, membru UE face un pas urias inapoi, in loc sa faca progresele promise. Cu astfel de reglementari, Romania pare sa evadeze din toate acordurile internationale si sa se insularizeze in spatiul lumii civilizate, transformandu-se intr-un adapost pentru terorism, coruptie si hoti de toate marimile.

Investitorii straini se vor gandi de doua ori inainte sa-si cheltuiasca banii intr-o tara unde poti fi furat, ca in oricare alta tara, cu deosebirea ca la noi legile tin cu infractorii.

 De acum, societatea civila si politicienii de buna-credinta ar trebui sa iasa de sub hipnoza votului la PE si referendum si sa treaca la chestiuni practice. Este de acum obligatia lor sa denunte si sa blocheze actiunea unor forte care risca sa scoata Romania din categoria tarilor guvernabile. Modificarile aduse in parlament CP si CPP au fost votate in parlament la 23 octombrie 2007 cu 217 voturi pentru si niciunul impotriva. Un vot rusinos, dar nu imposibil de corectat. Amendamentele au fost promovate in special de PSD si exista informatii neconfirmate oficial ca si Ministerul Justitiei a sustinut o parte dintre ele.

De fapt, asistam la ofensiva unor forte letale pentru orice democratie: antireformistii din justitie si-au dat mana cu asa-numita coalitie a penalilor din parlament, incurajati din culise de marii oligarhi, de puternice grupuri economice si de reprezentantii lor de la varful justitiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22