Marea Fofilare

O constatare simpla n-am auzit in aceste zile, cand toate televiziunile stau cu ochii tinta pe Dan Diaconescu si Guvern, comenteaza fleacuri senzationale, cum ar fi grosimea teancurilor de euro sau deviaza de la fondul problemei. Anume: privatizarea Oltchim, prima actiune de anvergura a Guvernului Ponta de la instalarea sa in functie in urma cu cinci luni, s-a incheiat cu un lamentabil esec. Pentru acest rusinos rateu, primii care trebuie sa raspunda politic sunt premierul Victor Ponta, ministrul economiei, Daniel Chitoiu si ministrul finantelor, Florin Georgescu.

Dan Tapalaga 03.10.2012

De același autor

O constatare simpla n-am auzit in aceste zile, cand toate televiziunile stau cu ochii tinta pe Dan Diaconescu si Guvern, comenteaza fleacuri senzationale, cum ar fi grosimea teancurilor de euro sau deviaza de la fondul problemei. Anume: privatizarea Oltchim, prima actiune de anvergura a Guvernului Ponta de la instalarea sa in functie in urma cu cinci luni, s-a incheiat cu un lamentabil esec. Pentru acest rusinos rateu, primii care trebuie sa raspunda politic sunt premierul Victor Ponta, ministrul economiei, Daniel Chitoiu si ministrul finantelor, Florin Georgescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sintetizase, totusi, in cuvinte simple, acum cateva zile, comedia de la Oltchim: "Un esec e un esec. Nu da bine". Chiar asa. Dar pentru cine nu da bine? Asta vom vedea mai jos.

Nu poate fi scos raspunzator doar seful privatizarilor, ciudatul domn Vulpescu, care nu a dat bine deloc. Cum sa admiti ca o privatizare strategica s-a dus de rapa exclusiv din cauza unui functionaras de rangul doi? Raspunderea administrativa si politica pentru incapacitatea de a organiza privatizarea unui combinat  chimic cu peste 3000 de angajati revine  premierului Victor Ponta, ministrului economiei, Daniel Chitoiu si a ministrului de finante, Florin Georgescu. Sigur ca un ins ca Vulpescu, amestec ciudat de avocat histrion cu prezentator de divertisment, a dus in derizoriu autoritatea prin prestatia sa. Dar nu-i sufiecient sa plece maestrul de ceremonii. Nota de plata trebuie trimisa si la organizatorii spectacolului.

E bizar sa-i vezi pe liderii USL, Antonescu si Ponta, executand artistic Marea Fofilare: declara senini ca Guvernul si-a facut datoria, ca Acarul Paun va zbura de la privatizari si ca Diaconescu, Videanu si Basescu sunt de vina pentru circul de prost gust de la televizor, ca lor, celor care au puterea, nu li se poate imputa nimic. Ca ei si consulatantul american nu puteau visa ca un populist ca Diaconescu va falsifica acte, va inventa finantatori si va flutura sperante desarte pe sub nasul muncitorilor doar pentru a mai salta cateva procente in sondaje. Partial adevarat, restul e fofilare. Nici asta nu da bine.

In timp ce liderii USL se derobeaza de orice raspundere, esalonul doi din partidele lor plus cozile de topor de la televizor se macelaresc reciproc. Liberalii cer socoteala ministrului pesedist de finante, ziaristii de la Antena 3 il toaca marunt pe Victor Ponta iar pesedistii nu stiu cum sa arunce pisica moarta peste gardul PDL. Sigur ca Dan Diaconescu are raspunderea lui, inclusiv penala daca e cazul, dar autorii dezastrului sunt cei care au decis prost, nu speculantul fara scrupule al acestor stangacii si erori de guvernare. Iar autorii, cum spuneam, se extrag discret, ajutati de televiziuni, de pe o scena pustiita de prostie si incompetenta, unde au mai ramas doar cateva mii de muncitori cu buzele umflate si fara speranta. Evident, nu da bine deloc.

De cealalta parte, Vasile Blaga si Adriean Videanu dau cu premierul de pamant, il acuza la randul lor de cardasie cu Dan Diaconescu si deplang soarta muncitorilor de la Oltchim. In paranteza fie spus, sub guvernarea Boc datoriile Oltchim au crescut cu 200 de milioane de euro, clientela de partid s-a ingrasat din produsele combinatului si l-au preluat director la combinat pe eternul Constantin Roibu, marele supravietuitor sub toate Guvernele din 90 incoace. Liderii PDL incearca si ei Marea Fofilare, desi nu prea au caderea sa tina predici pe subiectul Oltchim. Fosta guvernare a esuat sa faca ordine la Oltchim,  tot din cauza  incompetentei, lipsei de vointa politica, intereselor de partid.

Insa Guvernul Ponta conduce astazi Romania, nu opozitia. Acest guvern are de dat socoteala acum. La prima actiune notabila in plan economic, a dat proba propriei incompetente. De la instalarea incoace, Guvernul Ponta n-a miscat mare lucru. Ocupati cu demiterea presedintelui Basescu, liderii USL au lasat economia de izbeliste in ciuda apelurilor disperate lansate de specialisti. Cand s-au decis totusi sa faca ceva, primele mutari s-au dovedit catastrofale, penibile, grotesti. Cum vi se pare asta? De bine?

Guvernul s-a grabit cu o privatizare pe care FMI nu a cerut-o. FMI a solicitat ca pana in septembrie sa fie demarate procedurile, nu sa fie adjudecat un castigator. A renuntat apoi la conversia datoriilor in actiuni, miscare ce putea face mai atractiva vanzarea Oltchim, pe motiv ca actionarul minoritar putea bloca actiunea conversiei  in instanta iar privatizarea ar fi intarziat. Insa premierul admite ca fara realizarea conversiei nici un mare investitor nu va fi interesat de un Oltchim inglodat in datorii de sute de milioane de euro.

In mod inexplicabil, Guvernul Ponta a scos la vanzare combinatul si datoriile separat, ceea ce a facut ca potentialii mari investitori sa stea deoparte iar sansele unei privatizari de succes sa scada vertiginos. Conditiile vagi puse in caietul de sarcini, absenta unei scrisori de garantie bancara si alte precautii minimale pe care orice stat diligent le ia atunci cand isi scoate o parte din avere la mezat i-au oferit lui Dan Diaconescu nesperata sansa de a deveni personaj principal intr-un film cu multi prosti.

Acum, cand filmul s-a incheiat, toti prostii care au facut posibil acest film ridicol fac pe desteptii acuzand personajul principal ca le-a stricat distractia. Cum ramane insa cu responsabilitatea celor care, repet, la prima lor iesire in lume s-au comportat ca niste ageamii facuti din vorbe de un sarlatan istet? In mod normal, un rateu de asemenea proportii la guvernare trebuia sa provoace o mica remaniere in zona economica, schimbati urgent Georgescu (PSD) de la finante si Chitoiu (PNL) de la economie. Insusi Victor Ponta afirmase ca ministrul Chitoiu raspunde "cu capul" de succesul privatizarii Oltchim. A dat bine cand a Ponta facea pe viteazaul. Acum nu prea "da bine" sa vare capul intre urechi.

Executarea ministrilor ar echivala insa cu recunoasterea propriilor greseli din partea Guvernului, cu doua luni nainte de alegeri, ceea ce USL sigur ca nu-si permite. Din acest motiv, asistam la Marea Fofilare, operatiunea tipica politicienilor romani care fug de raspundere invinsi fiind de un iresponsabil.si de propria prostie.

Articol publicat de HotNews

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22