De același autor
Victor Ponta repeta de cateva zile ca audierile din CSM au fost o mascarada pusa la cale de fostul sef DNA. Vineri, Ponta l-a acuzat pe Daniel Morar ca ar fi cautat sa le demonstreze celor doi candidati "ce fraieri sunt şi ce deştept sunt eu". Luni dupa sedinta USL, premierul a avansat ideea ca "presedintele trebuie sa se pronunte", lasand sa se inteleaga ca ministrul justitiei, Mona Pivniceru, va trimite la Cotroceni cele doua nume care au picat examenul. Ponta invoca faptul ca Traian Basescu a numit-o pe Laura Codruta Kovesi la Parchetul General desi primise aviz negativ de fostul CSM.
Liderul PSD a continuat ironic, afirmand ca "atunci era CSM-ul rau, acum e CSM-ul bun" si ca se asteapta sa fie anchetat de inspectia judiciara pentru aceste declaratii. Realitatea e putin altfel. Ioan Irimie (candidat la sefia DNA) si Tiberiu Nitu (candidat la sefia Parchetului General) s-au facut de ras la audierile de joi. Orice om de buna credinta a vazut singur (audierile au fost transmise live pe site-ul CSM) doua prestatii deplorabile: un procuror confuz, incompetent si un procuror obraznic, nepregatit. Cei doi nu pareau deloc "fraieri" ci total inadecvati unor responsabilitati si exigente mari.
Mascarada incepe abia acum. Mona Pivniceru ii va propune, proabil, pe nefericitii Irimie si Nitu lui Traian Basescu. A renunta la ei ar echivala cu asumarea unui esec major in plina campanie. Ponta si Pivniceru vor prefera sa spuna ca i-a respins "CSM-ul basist" si ca Basescu refuza numirea lor din cauza ca are un dinte mai vechi impotriva ministrului justitiei. Acest joc politic iresponsabil se va reflecta insa si mai rau in viitorul raport de tara al Comisiei Europene care se anunta de pe acum foarte prost.
USL a facut tot posibilul sa convinga ca sfideaza justitia din principiu si ca manifesta o aversiune cronica fata de regulile statului de drept. Uitati de ororile comise pe durata referendumului si aruncati o privire scurta pe evenimentele recente. Liderii USL si-au aratat solidaritatea in fel si chip cu marii cercetati penal. Refuzul de a aplica decizia Inaltei Curti in cazul Diaconu, avizarea negativa a unor solicitari de cercetare penala, mitingul de la Navodari, presiunile exercitate asupra justitiei prin declaratii si gesturi simbolice, tentativele de intimidare denuntate de seful Agentiei Nationale de integritate, Horia Georgescu, atacurile la persoana lansate de Antena 3 si preluate de Crin Antonescu, toate la un loc indica un singur lucru: USL a facut prioritate zero din preluarea controlului asupra justitiei prin orice mijloace: intimidari, presiuni, amenintari.
Victor Ponta solicita ritos ca procurorii sa ancheteze dosarul Oltchim. Fostul procuror a uitat ce inseamna independenta justitiei. PSD si PNL au dovedit din plin ca nu mai dau doi bani pe aplicarea unor minime standarde de integritate, pe ideea de justitie in general: pe Ion Iliescu il vedem participand la lansarea cartii detinutului Adrian Nastase, Crin Antonescu anunta ca Relu Fenechiu, trimis in judecata intr-un dosar de coruptie, va face parte din viitorul guvern.
Or, toate aceste institutii de control pe care USL doreste astazi sa le darame si-au castigat cu eforturi mari increderea in interiorul si in afara tarii. Remarcati, de pilda, ca ultimele doua cazuri de parlamentari cercetati penal (Alin Trasculescu de la PDL si Ion Stan de PSD) s-au constitutit in baza unor denunturi. Acest detaliu aparent nesemificativ spune totusi multe despre increderea castigata de DNA in toti acesti ani. De remarcat apoi ca in ambele cazuri denuntatorul pretinde ca i-au fost solicitati bani pentru campanie. Cine indraznea in trecutul nu foarte indepartat sa se planga procurorilor de comportamentul politicienilor, de la putere sau din opozitie, fara sa se teama ca denuntul s-ar putea intoarce impotriva sa? Increderea si sprijinul extern pentru DNA, pentru Agentia Nationala de Integritate, pentru Curtea Constitutionala si pentru noul CSM iarasi nu mai trebuie demostrate.
Mascarada politica de astazi este doar preambulul daramarii unor institutii ridicate cu greu din ruinele post-comunismului romanesc. Increderea sa castiga in ani de munca si se pierde in ziua in care inamicii institutiilor functionale din sistemul de justitie romanesc vor detine multa sau foarte multa putere si vor distruge, in numele poporului, tot ce a servit "dictaturii basiste".