De același autor
In prima luna de guvernare, s-au acumulat tensiuni intre PSD si PNL, intre puterile bicefale Antonescu&Voiculescu si Ponta&Ghita, care au culminat cu gestul premierului de a arata usa ministrilor nemultumiti. A fost o reactie la ceea ce Varujan Vosganian a numit "impresia destabilizarii ministrilor liberali" prin infiintarea posturilor de ministri delegati. "Dacă cineva e nemultumit de structura Guvernului, nu-l tine nimeni cu forta, poate să plece", a replicat premierul Ponta, luni, intr-o prima iesire de forta, menita sa arate cine este seful. Cam neobisnuite, sa admitem, astfel de vitejii din partea cuiva obisnuit sa toarca supus pentru a adormi ochiul vesnic treaz al Antenei 3 atintit asupra sa.
Este prima manifestare de autoritate in interiorul guvernului din partea unui premier obsedat de mentinerea echilibrului in USL. Nefericita experienta a lui MRU l-a invatat pe Victor Ponta ca mentinerea puterii poate fi chiar mai dificila decat capturarea ei, de unde si dublul sau discurs absolut descurajant. Insa ceva l-a facut pe actualul premier sa se simta mai sigur pe el in ultima vreme. Cine stie, poate problemele din justitie ale lui Dan Voiculescu. Poate nici Liviu Drangea, adversarul sau din partid, nu se simte in apele lui altfel nu se explica subita iesire la suprafata. In fine, poate ca primul ministru s-a saturat pur si simplu de gafele primei luni de guvernare, comise in special de liberali.
Lista momentelor tensionate, greu de anticipat in cazul unui guvern instalat confortabil la putere cu o majoritate parlamentara de aproape 70%, este surprinzator de lunga si incepe cu formarea guvernului. Dar sa zicem ca asta era inevitabil. Au urmat insa diferentele de opinie pe tema semnarii acordului de coabitare cu presedintele Traian Basescu. Crin Antonescu a spus ca este caraghios, Victor Ponta i-a raspuns ca semneaza chestii necesare, nu caraghioase.
Pe tema impozitului forfetar, Ponta a pus-o pe Grapini (PC) sa si-l asume, cerandu-i sa-l explice mai bine, un fel delicat de a-i spune ca bate campii. La fel i-a sugerat ministrului Nicolaescu, iesit in decor cu propunerea de a stopa decontarea serviciilor medicale la spitalele private. Liberalii au prins la randul lor momentul de a-si pune partenerii de alianta in dificultate, criticand initiativa pornita de unii parlamentari PSD de modificare a statutului senatorilor si deputatilor care le-ar fi intarit imunitatea in loc sa o elimine. Si tot in dezacord unii cu altii, pesedistii au intrat in jocul coabitarii cu Traian Basescu, trimitand propunerile de modificare a legii la Presedinte/Parchet/ ANI, spre exasperarea evidenta a liberalilor, care au sarit ca arsi.
Adaugati la aceasta atmosfera cam incordata razboiul deschis dintre Antena 3 (Voiculescu) si RTV (Ghita) care are semnificatiile lui. Liberalii au realizat ca pesedistii devin tot mai putin dependenti de lesa mediatica a lui Voiculescu pe masura ce televiziunea amicului Ghita creste spectaculos, chiar daca pe un format tabloid deseori indigest. Inutil de adaugat frustrarile generate de impartirea bugetului, exprimate de liberali in mod public de Calin Popescu Tariceanu, luat mai nou de Crin Antonescu sub aripa sa.
Dar poate ca nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca in 2014 n-ar avea loc alegeri prezidentiale. Antonescu si Voiculescu stiu bine ca PSD nu va renunta la candidat. Mai stiu ca ar fi o prostie ca viitorul presedinte sa fie ales de Parlament, asa cum insistau chiar liberalii cand erau in opozitie.
Crin Antonescu a declarat, sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca "seful statului trebuie sa-si pastreze majoritatea prerogativelor pe care le are actualmente în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete (...)În cazul instituirii unei republici parlamentare, deţinătorul puterii ar fi premierul care scapă şi de cenzura directă a electoratului.Tentaţia de a stabili un şef, pe care a speculat-o excesiv Traian Băsescu, trebuie rezolvată de către noi. Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru. Abia atunci există riscul concentrării puterii".
Lesne de remarcat ca liderul PNL a renuntat la ideea fixa a alegerii presedintelui de catre parlament, realizand ca batalia modificarii Constitutiei se va duce de fapt pe taierea sau pastrarea atributiilor sefului statului. Daca Victor Ponta s-a plictisit de obositoarea functie de prim-ministru, isi va dori sa candideze chiar mai repede la functia suprema in stat, nu in 2018 sau la pastele cailor. In acest caz, liberalii devin un lest de care va trebui sa se debaraseze la momentul potrivit. Iar acest moment, judecand dupa bugetul sarac, ar putea veni foarte repede. Cand populatia va cere socoteala guvernului, Ponta va avea nevoie de un tap ispasitor.
Pasarea raspunderii este insa operatiune delicata. Pe de-o parte, trimiterea lui Crin Antonescu in opozitie inainte de alegerile din 2014 l-ar ajuta enorm pe liderul PNL, victimizandu-l. Pe de alta parte, mentinerea liberalilor la putere incepe sa-l cam incurce pe Victor Ponta, dupa cum se manifesta deja public. Calea de mijloc pentru seful PSD este mentinerea lui Antonescu in preajma puterii, insa castrat de forta mediatica a lui Voiculescu si cu un partid, daca se poate, facut harcea-parcea.
Daca-i iese scamatoria asta si scapa de soarta lui MRU (adica supravietuieste inainte ca Dragnea sau baronii sa-l tranteasca in Parlament), Ponta se va apropia de visul de aur al PSD: toata puterea.
Pana acolo insa, mai sunt cativa jucatori care vor cauta sa profite din plin de starea beligeranta din USL. Ei sunt marginalii de astazi: Traian Basescu, Dan Diaconescu, Vasile Blaga si altii care se vor catara pe cadavrele lasate in urma sa de Victor Ponta in drumul spre si mai multa putere.
Articol publicat de HotNews