De același autor
Lumea e pusă pe jar: ne aflăm în pragul unei revoluții tehnologice care va transforma fundamental felul în care trăim, muncim și interacționăm unii cu ceilalți, cu o viteză, amploare și un impact sistemic fără precedent istoric.
Președintele fondator al World Economic Forum, Klaus Schwab, susține că „umanitatea nu a mai trăit niciodată un astfel de moment de maximă promisiune, dar și de maximă amenințare“. Experimentăm astăzi posibilitatea nețărmuită a miliarde de oameni de a fi conectați instantaneu de echipamente mobile, cu o putere de procesare a informației fără precedent, cu o capacitate de stocare a informației fără precedent, cu un acces la cunoaștere fără limite. „Iar această posibilitate este într-un proces exponențial de multiplicare, întreținut de recentele descoperiri tehnologice în domenii precum inteligența artificială, robotică, Internetul Lucrurilor, autovehicule autonome, imprimarea 3D, nanotehnologie, biotehnologie, știința materiei, stocarea energiilor și informatică cuantică.“1. Zi de zi, inginerii, designerii și arhitecții pun într-o singură rețetă elemente ale tehnologiilor digitale, ale lumii tehnologice și ale biologiei sintetice, într-un pionierat care produce de fapt o simbioză între microorganismele ce ne înconjoară, propriile noastre ființe, produsele pe care le consumăm și chiar clădirile în care locuim. A patra revoluție industrială are potențialul de a spori venitul global și de a îmbunătăți calitatea vieții întregii populații. Consumatorii au devenit capabili să-și permită și să acceseze lumea digitală. Chemarea unui taxi, rezervarea unui zbor, cumpărarea unui produs casnic, operarea unei plăți, ascultarea muzicii preferate, urmărirea celui mai spectaculos film, utilizarea celui mai incitant joc video - oricare dintre acestea poate fi făcut azi de la distanță. Inovarea tehnologică conduce la spor de eficiență și productivitate: costurile de transport și comunicații vor scădea, lanțurile globale de furnizori și logistică vor deveni mai eficiente, costul global al schimbului de mărfuri și servicii se va diminua.
Dar revoluția ar putea genera o și mai mare inegalitate, mai ales datorită puterii sale de a perturba piața muncii așa cum o cunoaștem azi (fapt susținut de economiștii Erik Brynjolfsson și Andrew McAfee). Pe măsură ce automatizarea substituie munca de-a lungul și de-a latul întregii economii, înlocuirea oamenilor de către mașini va exacerba prăpastia dintre câștigurile capitalului și câștigurile forței de muncă. Este de asemenea posibil ca substituirea muncitorilor de către tehnologie să conducă, la nivel agregat, într-o creștere netă a numărului de job-uri mai sigure și mai bine răsplătite. Dar prognozele sunt mai sumbre: perturbarea pieței forței de muncă va aduce o pierdere a circa 7,1 milioane de locuri de muncă în doar cinci ani, se arată într-o analiză publicată recent la Davos. Din acestea, doar 2 milioane vor putea fi recuperate prin crearea de noi locuri de muncă, deci vom asista la dispariția netă a 5,1 milioane de locuri de joburi, în cele mai dezvoltate 15 economii, care acoperă aproximativ 65% din totalul forței de muncă la nivel global. Studiul subliniază provocările pe care le va avea business-ul global, odată ce devine redundantă prezența omului în acoperirea multor sarcini de lucru în domenii diverse, de la manufactură la sănătate, unde rutina cotidiană este acoperită de mașini inteligente.
Potrivit lui Klaus Schwab, în viitor, talentul, mai mult decât capitalul, va reprezenta factorul critic de producție. Aceasta va conduce la o piață a muncii din ce în ce mai mult segregată în segmentele „calificare redusă-salariu mic“ vs. „talent excepțional-salariu de excepție“, ceea ce va atrage de la sine o creștere a tensiunilor sociale. Inegalitatea reprezintă, de altfel, cea mai mare îngrijorare socială asociată celei de-a patra revoluții industriale, dincolo de faptul că este de la sine o preocupare majoră socio-economică. Cei mai mari beneficiari ai inovării tind să fie furnizorii de capital intelectual și fizic - inovatorii, investitorii, acționarii -, ceea ce explică accentuarea decalajului dintre bunăstarea celor dependenți de capital și a celor dependenți de muncă. De aceea tehnologia este unul dintre principalele motive pentru care veniturile au stagnat sau chiar au scăzut la majoritatea populației din țările cu venituri ridicate: a sporit cererea de angajați foarte bine pregătiți, în timp ce a scăzut cererea de muncitori mai puțin educați, mai puțin talentați, mai puțin calificați. În mare, Klaus Schwab consideră că sunt patru efecte principale ale celei de-a patra revoluții industriale asupra business-ului: impactul asupra așteptărilor consumatorilor, asupra îmbunătățirii produselor, asupra inovării colaborative și a formelor organizaționale. Indiferent de consumatori sau business, clientul stă în epicentrul întregii economii, ceea ce face ca totul să fie despre modul de îmbunătățire a felului în care clientul este servit și deservit. Produse sau servicii, mai mult ca oricând, pot fi acum dezvoltate prin capabilități digitale care le sporesc valoarea. Implacabila schimbare de la simpla digitizare (a treia revoluție industrială) la inovare bazată pe combinații complexe de tehnologii forțează companiile să-și reexamineze modelul de business. Rezultatul viitor? Nu îl știm încă! Rezultatul procesului demarat deja? Peste jumătate dintre firmele din clasamentul Fortune 500 au dispărut din 2000 încoace. Ce urmează vom vedea! //
Nota
1. Articol publicat inițial în Foreign Affairs, autor Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al World Economic Forum.