Adevar si dreptate pentru Romania

Doina Cornea 04.04.2006

De același autor

Domnului Presedinte al Romaniei, Traian Basescu

Domnule Presedinte,

In campania electorala i-ati spus o vorba mare con­tra­can­didatului dumneavoastra, anume ca poporul roman ar merita ceva mai bun decat un fost activist PCR.

Atunci, pentru mine, aceasta vorba era doar o mimare de circumstanta a unei sinceritati menite sa castige in­­crederea alegatorilor. Azi, judecand dupa ultimele dumneavoastra atitudini, imi dau seama ca ati avut drep­ta­te pe fond: da, poporul roman, atat de intoxicat de co­mu­nism, ar merita ceva mai bun...

De atunci, am fost foarte atenta la pozitionarile dum­nea­voastra. O politica externa buna: strangerea relatiilor cu statele euroatlantice; cu fratii nostri de dincolo de Prut, ofe­rindu-le sustinere politica si economica; in interior, spri­jinirea luptei impotriva coruptiei; cautarea unor noi mo­dalitati de dobandire de resurse energetice externe, altele decat cele prezente - mult prea oneroase. Din pa­cate, ati facut si gesturi care ar putea sa va stirbeasca pres­tigiul, iar acestea se inmultesc pe zi ce trece in ul­ti­ma vreme. Scopul acestei scrisori este tocmai de a va sem­nala cateva dintre ele.

Organizatii civice, eu insami in mai multe interviuri si intr-o scrisoare recomandata, pe care v-am trimis-o la 25 ia­nuarie 2006, va solicitam sa faceti un gest reparatoriu fata de poporul roman care, timp de patruzeci si cinci de ani de comunism, a fost supus unui neintrerupt genocid fizic  (predominant in anii 1945-1964: omucideri, executii, anchete sub tortura, deportari, regim de exterminare in in­chisori) si unui genocid spiritual (caracteristic anilor 1964-1989: distrugerea constiintei si a demnitatii uma­ne prin inspaimantare). Acesta din urma, desi mai pu­tin palpabil, a fost tot atat de devastator, deoarece a reu­sit distrugerea fiintei noastre morale. Consecintele acestui genocid se resimt din plin si azi, pentru ca s-au transmis prin mentalitati de la o generatie la alta. Acesta e unul din principalele motive pentru care Romania, azi, pro­gre­sea­za atat de lent. In acea scrisoare va solicitam staruitor - continuand sa o fac si acum cu cele mai bune intentii - sa faceti acel gest reparatoriu in calitatea dumneavoastra de sef al statului si in numele statului roman de azi si sa con­damnati comunismul ca sistem criminal in ansamblul sau, cerand totodata scuze locuitorilor acestei tari pen­tru pierderile umane si suferintele indurate timp de pa­tru­zeci si cinci de ani. O condamnare morala, globala ar avea consecinte benefice asupra tarii. Ea ar contribui la limpezirea constiintelor si asanarea mentalitatilor, ar aju­ta poporul sa iasa din confuzie si sa-si recladeasca res­pon­sa­bilitatea morala; ne-ar ajuta pe toti sa ne vindecam. Iar dumneavoastra v-ar aduce un spor de incredere din par­tea multor cetateni.

Singurul raspuns la toate aceste solicitari a fost o neadecvata cerere de dovezi - de fapt un pretext tot atat de nepotrivit din partea dumneavoastra. Pentru a con­damna comunismul si a cere scuze, nu aveti nevoie de demersuri prealabile de natura judiciara cu probe sau de natura stiintifica. Aceasta ar fi treaba unor institutii spe­cia­li­zate. Aveti nevoie sa pronuntati doar trei fraze, asa cum au facut si alti sefi de state si cum, recent, o sugereaza si Consiliul Europei. Totusi, in scrisoare va recomandam, spre documentare, Memorialul de la Sighet, plin ochi de dovezi; Memorialul Durerii, documentar TV; Re­vis­ta Culturala Memoria cu nesfarsita lista a celor ra­pusi de regimul comunist. Eu insami v-am enumerat vreo zece nume, dintre care va reamintesc doar doua pen­tru a ilustra dimensiunea raului comis: Gheorghe Bratianu, deschizator de drum in istoriografia noastra, mort la Sighet; Monseniorul Vladimir Ghika - viata de sfant, propus pentru beatificare de Papa Ioan Paul al II-lea -, mort la Jilava. Aceste doua cazuri, in sine, ar justifica condamnarea comunismului. Dar tot ce s-a pe­tre­cut in Romania in ultimele saptamani, chiar zile, mi-a­ permis sa-mi formez unele judecati asupra politicilor dumneavoastra mai recente si sa-mi explic altele mai vechi, care dobandesc o explicatie in lumina celor de acum. Cine s-ar putea teme - ma intreb - de aflarea ade­varului despre ororile Securitatii? Raspuns: evident, fos­ta nomenclatura si conducerea mai varstnica a SRI, for­mata in vechea scoala a Securitatii si colaboratorii ei. Din aceasta zona fac parte oameni ca Radu Timofte, Ioan Tal­pes, Ristea Priboi, Ion Stan si multii altii. Fostii securisti sunt inca destul de puternici pentru a va impiedica sa faceti acel simplu gest de condamnare globala a re­gi­mului comunist. Tergiversarile dumneavoastra, sub pretextele pe care le-am mentionat, nu pot avea o alta ex­plicatie. De altfel, SRI e singura institutie careia nu i-ati fa­cut niciodata vreo mustrare. Dimpotriva.

In schimb - si cu aceasta trec la al doilea subiect - de catva timp observ ca orice nemultumiri aveti, izvorate din dorinte irealizabile la ora actuala - alegeri anticipate, alt premier, fuziuni nefiresti de partide -, dumneavoastra puneti invariabil vina pe liberali. Chiar si pentru problema re­cent iscata in CNSAS - de care nu pareti a fi tocmai strain - tot pe liberali ii incriminati. Bunaoara, pana si lo­zincile antiprezidentiale care se auzeau in fata sediului CNSAS, in optica dumneavoastra, au fost scandate tot de... "liberali": tinerii PNTCD, Ana Blandiana, Lucia Hossu Longin, Ticu Dumitrescu, muncitori, Mircea Toma, Mircea Di­nescu etc., etc. Totusi, in calitatea dumneavoastra in­con­testabila de mediator (desi uneori am sentimentul ca mediati conflicte pe care tot dumneavoastra le provocati), va sta in putinta sa puneti capat conflictului sur­venit la CNSAS: primindu-l in audienta pe domnul Constantin Ticu Dumitrescu; solicitand PD respectarea in­telegerii initiale cu PNL si retragerea d-lui Turianu, cerand totodata d-lui Radu Timofte predarea cartotecilor, daca doriti cu adevarat ca CNSAS sa functioneze.

O natiune nu se poate construi pe ascunderea ade­va­rului si tainuirea trecutului apropiat. Riscul e sa-si piarda orientarea in spatiul existential si spiritual in care se misca, sustragandu-i-se elementele necesare au­to­a­pa­ra­rii.

In speranta ca veti permite Romaniei sa evolueze spre adevar si dreptate.

 

Cluj, 31 martie 2006

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22