Frăţia cumetriilor în USL

Dragos Ghitulete 08.05.2013

De același autor

Cumetria politică a  invadat ministerele, autorităţile şi parlamentul.

Relaţiile de cumetrie din politica românească de la vârf asigură perpetuarea unei specii care e departe de a fi pe cale de dis­pa­riţie. După ce a înfierat cli­ente­lis­mul şi politizarea PDL, ajuns la pu­tere, USL le ridică pe noi şi noi culmi. Astfel, „ca­pita­lis­mul de cumetrie“ iliescian se me­ta­morfozează subtil în „relaţii so­ci­a­le“.

 

Ponta, naşul şi cumătrul

La puţin timp după ce a preluat puterea în urma moţiunii de cen­zură la adresa Cabinetului Un­gureanu, adică pe 27 aprilie 2012, noul premier Victor Ponta avea grija finului său, prieten şi coleg de facultate şi de baschet.

Claudiu Preoteasa devenea vice­preşedinte, cu rang de sub­se­cre­tar de stat, al Administraţiei Fon­dului pentru Mediu. Ponta şi so­ţia sa, europarlamentarul Da­cia­na Sârbu, au fost naşi de cununie ai lui Claudiu Preoteasa, care, po­trivit declaraţiei de interese, este şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bilaterală Ro­mânia-Brazilia.

Nu trece anul, şi verişoara lui Vic­tor Ponta, Rodica Cazanciuc, ajun­ge la începutul lunii aprilie 2013 director de reglementare la Au­to­ri­tatea Aeronautică Civilă Ro­mâ­nă (AACR) şi nevastă de mi­ni­stru.

Naşi şi fini celebri
Alianţa România Curată a prezentat înainte de alegerile din noiembrie 2012 mai multe cazuri de cumetrii. Naşii Geoană, Ruşanu, Blaga şi Surdu au avut grijă de finii Gust, Chiţoiu, Bruchental şi respectiv Nichita. Doi naşi de la USL şi doi de la PDL. Ca să nu existe vorbe. Două cazuri socru-ginere, Ariton şi Sârbu, cu ginerii Rogojan şi Ponta. Şi un caz tată-fiu, Mocanu, USL Buzău, Senat, şi tot Mocanu, Camera Deputaţilor, Buzău.

Rodica Cazanciuc a absolvit Me­canica Fină la Universitatea Po­litehnică din Bucureşti, iar sin­gura sa experienţă în domeniu es­te funcţia de director comercial la TAROM, din iunie 2011 până în 2013. În februarie anul trecut, De­partamentul de transporturi din PSD anunţa printr-un comunicat de presă că „Rodica Cazanciuc nu ştie ce înseamnă să concepi şi să implementezi o strategie de dezvoltare a unei companii de an­vergura TAROM“.

Între timp, şi soţul Rodicăi Ca­zan­ciuc şi-a văzut visul cu ochii, de­ve­nind ministru al Justiţiei. Ca­zanciuc a fost coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta în ca­drul Facultăţii de Drept de la Uni­versitatea din Bu­cureşti şi apoi coleg în cadrul Par­chetului de pe lângă ÎCCJ. În fa­milia Ponta, mai exis­tă şi fina Ioana Pop, membră în co­legiul director al Consiliului Na­ţional pentru Com­baterea Discri­mi­nării (CNCD).

După ce ani în şir Ponta s-a le­pădat în toate prime-time-urile de controversata afacere Roşia Mon­tană, acum a reevaluat-o, pla­sând-o în ograda lui Dan Şova, ministrul Proiectelor de In­fra­structură. Nimic nu e însă în­tâm­plător. Roşia Montană Gold Cor­poration este reprezentată în Ro­mânia de firma de avocatură Nes­tor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP), firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Di­culescu-Şova, este senior par­te­ner. Tot senior partener a fost în­suşi Ponta în firma Şova & Aso­ciaţii, care se specializase în con­tracte cu statul.

Victor Ponta a fost angajat în ur­mă cu vreo 7 ani de omul de afa­ceri Ovidiu Tender ca apărator în dosarul în care acesta a fost acu­zat pentru mai multe infracţiuni economice. Naşul copiilor lui Ovi­diu Tender este Frank Timiş, cel care a pus bazele companiei Ga­briel Resources, firma care de­ţi­ne Roşia Montană Gold Cor­po­ra­tion.

 

Clanul Ruşanu-Ruşinică

Eminenţa cenuşie a PNL, Dan Ra­du Ruşanu, un fel de Viorel Hre­benciuc liberal, şi-a postat finul, pe Daniel Chiţoiu, la robinetul cu bani, adică la Ministerul Fi­nan­ţelor, şi un alt fin, pe Gelu Ştefan Diaconu, la conducerea ANAF. Pon­ta şi-a dat binecuvântarea, chiar dacă Diaconu a fost urmărit penal pentru înşelăciune şi abuz în serviciu pentru că, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de cre­dit. Dosarul a fost închis cu scoa­tere de sub urmărire penală. Cum finii nu s-au terminat, Dan Radu Ruşanu este şi naşul lui Re­lu Fenechiu, ministrul Trans­por­turilor, cel puţin aşa scriu Bună Ziua Iaşi şi Ziarul de Iaşi.

Însuşi Dan Radu Ruşanu a de­ve­nit şeful Autorităţii de Su­pra­ve­ghere Fiscală (ASF), prin care se vor roti saci cu miliarde de euro. Politizarea conducerii este pe mă­sura mizei financiare: Daniel Dă­ianu, prim-vicepreşedinte, Ion Giurescu, Daniel Tudor şi Mircea Ursache, vicepreşedinţi. Giurescu a fost secretar de stat la Mi­nis­terul Muncii, în perioada Năs­tase, Daniel Tudor este fostul pre­şedinte al CSA (cu salariu lunar de 188.000 lei), post în care a fost numit de parlament, în vara lui 2012, cu susţinerea USL, iar Ur­sache a fost şef al AVAS şi pre­şedinte al PSD Maramureş.

Lupta USL cu depolitizarea nu s-a oprit însă doar la oameni, ci a intrat şi pe tărâmul legislativ. Pen­tru a-l scoate pe Ruşanu din in­compatibilitate (fetele sale de­ţin jumătate din capitalul social al International SA Sinaia, lis­ta­tă la Bursa de Valori), ma­jo­ri­ta­tea USL a modificat legea de în­fi­inţare a mamutului financiar, ast­fel încât operaţiunile pe piaţa de capital ale firmei familiei Ruşanu să poată fi avizate fără probleme de tatăl – şef al ASF.

Ruşanu figurează în topul par­la­mentarilor care au făcut bănoase afaceri cu bani publici, într-o com­panie selectă, alături de nu­me precum Şerban Mihăilescu, Ve­restoy Attila, Sebastian Au­re­li­an Ghiţă. Dacă unii au vândut sta­tului de la brazi la construcţii şi salubrizare de sute de milioane de euro, Dan Radu Ruşanu, prin firma la care este acţionar - Co­mat Met SA -, a furnizat în 2008 Ministerului Apărării Naţionale electrozi şi produse de oţel, scrie romaniacurata.ro, care rea­min­teşte că, în noiembrie 2008, Ru­şanu ar fi intrat în vizorul Agen­ţiei Naţionale pentru Integritate.

 

Clienţi la stat
În Top 3, candidaţi care au făcut afaceri bănoase cu statul, îi găsim pe: Sorin Dan Moldovan, candidat ARD-PDL pentru Camera Deputaţilor, colegiul 5 Vaslui – contracte cu statul în valoare de 88.145.681 euro; Sebastian Ghiţă, candidat din partea USL-PSD pentru Camera Deputaţilor, colegiul 4 Prahova – 74.048.219 euro; Gavrilă Ghilea, candidat ARD-PDL pentru Senat, colegiul 3 Bihor – contracte cu statul în valoare de 36.544.805 euro.

Nepotism cu ştaif, grevişti şi conturi

Daniela Lulache, faimoasă pentru veniturile de 27.000 de euro ca di­rector general al Fondului Pro­prietatea, a fost acum numită în CA la Nuclearelectrica. În acelaşi timp, soţii Daniela şi Cristian Lu­lache sunt naşii de cununie ai fos­tului ministru al Administraţiei şi Internelor, liberalul Cristian Da­vid.

După prestaţia dezastruoasă de la Ministerul de Externe, liberalul Andrei Marga este paraşutat ca preşedinte al ICR, iar drept re­com­pensă pentru distrugerea ins­ti­tutului i s-a dat, pe furiş, ran­gul de ministru. Evident, cu sa­la­riul aferent. Ca toată lumea bu­nă, Marga are şi el o nepoată de care nu se poate despărţi. Eunicia Maria Trif i-a fost consilieră la Ex­terne şi, în ianuarie 2013, este nu­mită în funcţia de secretar ge­ne­ral adjunct la ICR.

Senatoarea PC expertă în greva foa­mei, Cristiana Anghel, şi-a an­gajat fata în toamna lui 2012 la Mi­nisterul Educaţiei. Aşadar, du­pă venirea USL la putere, şi nu îna­inte, aşa cum a tot insistat mult timp.

Preşedintele PC, Daniel Cons­tan­tin, ministru al Agriculturii, a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu. Daniel Constantin a fost ales în anul 2010 la con­du­cerea PC, fiind lansat de Dan Voi­culescu, atunci când acesta s-a re­tras formal din linia întâi a pa­r­tidului. Relaţia dintre Constantin şi Voiculescu trece şi în plan fi­nanciar. Potrivit declaraţiei de ave­re a lui Voiculescu, acesta l-a îm­prumutat pe Constantin cu su­ma de 295.000 de euro.

 

Cu neamul în parlament

Manuela Mitrea poate merge umăr la umăr cu soţul său, Miron Mitrea, chiar şi în parlament. Doam­na Mitrea este deputat de Constanţa, în timp ce partenerul său, pesedistul Miron Mitrea, a câştigat un mandat de senator de Vrancea. Social-democratul Mi­ron Mitrea a reuşit o performanţă demnă de invidiat: şi-a plasat toţi finii în colegii eligibile – pe uneperistul Eugen Nicolicea la Mehedinţi, iar pe Cristian Du­mi­trescu, alături de el, pe listele USL Vrancea.

Pentru Oana Mizil, partenera de viaţă şi, zice-se, de conturi prin off-shore-uri, primarul Sec­to­ru­lui 5, Marian Vanghelie, a reuşit să găsească un colegiu în chiar propriul fief. Pe Mădălin Voicu, fostul naş de cununie al Oanei Mi­zil, pe care partidul nu l-ar mai fi vrut în parlament, s-a zbătut să-l plaseze în colegiu la Cons­tanţa, la Radu Mazăre.

Constanţa conduce de altfel în to­pul rudelor-parlamentari: Edu­ard Martin - fiul fostului prefect PSD de Constanţa, Gheorghe Mar­tin – şi-a bifat al treilea mandat de deputat de Constanţa. Ale­xan­dru Mazăre, fratele mai puţin ce­lebru al primarului Radu Mazăre, a câştigat încă un mandat de se­nator la malul mării.

Iulia Cristina Dumitrache a câş­tigat un mandat de deputat USL-PSD în colegiul 3 Constanţa. Este fiica lui Ion Dumitrache, consilier judeţean Constanţa din partea PSD şi om de afaceri cu contracte cu statul. În 2008, timp de şase luni, Ileana Dumitrache a fost con­silier judeţean din partea PSD. În acelaşi an este ales deputat de Constanţa.

Ileana Dumitrache a fost re­cla­mată în 2011 procurorilor ins­tanţei supreme pentru un posibil fals în declaraţiile de avere, de către reprezentanţii ANI, care au constatat că aceasta nu şi-a de­clarat mai multe venituri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22