Dati-le un test. Sa vedem ce iese

Hai ca asta e chiar culmea: Nu ne ducem la vot ca nu avem cu cine vota! La inceput am zis ca e gluma dar vad ca e reala. Nu poti inventa asta: Adica ei boicoteza pentru ca nu au cu cine vota. Astia sunt exact ca oamenii lui Garibaldi in viziunea lui Conu Lenonida: De dragul sefului lor, oamenii lui Galibardi, explica Leonida, nu mananca si nu beau nimic trei zile si trei nopti daca nu au ce. Exact asa.

Dragos Paul Aligica 23.05.2014
SHARE 14

De același autor

Hai ca asta e chiar culmea: Nu ne ducem la vot ca nu avem cu cine vota! La inceput am zis ca e gluma dar vad ca e reala. Nu poti inventa asta: Adica ei boicoteza pentru ca nu au cu cine vota. Astia sunt exact ca oamenii lui Garibaldi in viziunea lui Conu Lenonida: De dragul sefului lor, oamenii lui Galibardi, explica Leonida, nu mananca si nu beau nimic trei zile si trei nopti daca nu au ce. Exact asa.

Bine, aflam ca mai e o interpretare a “boicotului” data de specialisti. Una, daca e posibil, si mai tare. Fiti atenti: Nu se duc la vot pentru ca in felul asta vor sa puna presiune pe sistem. Esenta chestiunii a fost sintetizanta excelent de catre scriitorul Teo Bobe. Citez: “Asta cu boicotul e ca si cum te-ai face pustnic, daca nici o gagica nu vrea sa se culce cu tine. Ca sa pui presiune pe ele.”

Si oamenii nostri chiar ca pun presiune. Si pun, si pun, si pun. Noi nu vrem sa-i dezamagim si cred ca in sensul asta ar trebui sa fie incurajati sa continue procesul de presurizare. Suntem curiosi cu totii ce se va intampla cand se va intampla, daca se va intampla. Si ce vor spune parintii lor cand vor veni sa-i ridice.

Realitatea e ca au si ei dreptate in felul lor, conceptualmente mai stangaci, intr-o privinta. E un fapt de mult identificat public si e bine ca -mai tarziu decat niciodata- informatia a ajuns cumva si la ei: Sistemul de partide in Romania functioneza sub acoperire legala ca un monopol al pietei politice. Greu de patruns si greu de competitionat cand partidele deja pozitionate pe piata si-au creat un sistem de bariere legale protective.

Comparati numarul de semnaturi necesar infintarii unui partid in Romania cu numarul necesar in alte state. O sa fiti uluiti. N-o sa va vina sa credeti tupeul si nesimtirea politrucilor romani. E o mare bataie de joc nationala. Asadar e un semn bun ca si un segment al publicului un pic mai retardat a inceput sa inteleaga in sfarsit cum vine treaba.

O paranteza

Sigur, exista si celalalt segment al publicului, la care a aplica termenul “retard” nu are sens: La aia informatia nu va ajunge niciodata, nici la timp, nici cu intarziere. Niciodata. Ii cunoasteti bine din viata de zi cu zi. Sau de pe internet si TV din interviurile in care reiese ca pana sa ajunga sa priceapa care-i problema cu legea partidelor, un numar indeterminat de concetateni are probleme in a preciza planeta sau continentul pe care se afla ei personal si tara lor. Prin implicatie si sectia de votare la care isi vor exercita dreptul constitutional contribuind, alaturi de noi toti, la luarea deciziilor Statului National Unitar Roman Modern membru al Uniunii Statelor Europene in 2014. Asta daca mergem la vot. Daca nu, ramane sa decida ei totul. Si noi sa ne miram de ce lucrurile in tara asta merg cum merg.

(Da, nu e gluma. Verificati. Astia -care nu pot sa spuna pe ce continent sau planeta sunt- exista si e incorrect politic sa spui despre ei mai mult decat atat in caracterizarea lor: “Exista. Sunt printre noi si intodeauna cumva mai in fata la coada unde se da ceva, orice”. Daca zici mai mult, e pericol. O incurci. Punct.)

Pe de alta parte, astia nu fac obiectul direct al discutiei de fata pentru ca nu prezinta o problema electoral-cetateneasca: Ei nu vor boicota niciodata nimic ce poate fi convertit in malai, ulei sau paste fainoase. Iar votul in Romania, o stim cu totii, este o unitate de cont politic perfect convertibila edilitar-gastronomic. (In principiu, cand avem o rata mica de participare la vot putem determina cu precizie numarul de calorii necesar nu doar selectiei elitei politice ci si unor schimbari constitutionale majore. Se poate spune ca sistemul politic roman modern functioneza ultimamente pe baza de calorii, ca suntem mandri ca suntem romani si ca ne meritam soarta. Dar asta e o alta discutie).

Revenind

Revenind insa de la aceste consideratii antropologice mai generale la alegerile curente, sa spunem un lucru simplu, cand e vorba de oferta elactorala. E adevarat ca daca legea partidelor ar fi permis-o, oferta ar fi fost si mai larga. Totusi: daca nu ai cu cine vota cand ai de ales intre un MRU, M. Macovei, C. Preda, S. Bodu, M. Neamtu si cel putin doi-trei independenti cu totul onorabili – ca astia imi vin in minte la repezeala- eu unul nu mai stiu cum ar putea arata o oferta electorala decenta in Romania lui 2014.

Cine ar trebui sa fie pe listele alea si nu e si daca ar fi ne-ar face sa votam? Coposu? Una la mina ca e mort si doi, sunt sigur ca daca ar trai si candida s-ar gasi imediat zece argumente forte ca sa fie pus la gramada cu restul nefrecventabililor.
Sa fim realisti si cu picioarele pe pamant. Avem cu totii multe sa le reprosam celor de mai sus, separat si in corpore, fiecaruia si colegilor lor. Am personal multe sa le reprosez. Totusi: de aici si pana la ideea ca nu mergi la vot ca nu ai cu cine vota, e o distanta nu astronomica, ci absurda.

Doi la mana. Si sa zicem ca ai o mare aversiune psiho-somatica pentru oferta electorala actuala. Totusi: esenta votului democratic este -asa cum a spus-o Schumpeter- votul negativ nu cel pozitiv. Forta votului democratic vine nu din calitatea selectiei ci din forta blamului dat celor la putere. Votul democratic este o formula mai blanda de rotatie la putere, ceva ce evita violenta si turbulenta tipica roatiei la putere in alte sisteme. Este un mod de a diminua ambitiile si da un semnal in primul rand negativ celor aflati la carma. Este un instrument institutional ce se refera in primul rand la cei aflati la conducere.

Deci, in cazul de fata, totul este pana la urma simplu: Votul urmator este despre PSD si aliatii sai. Ori esti cu ei si atunci fie ii votezi, fie nu votezi de loc si sustii status qvo-ul, fie mergi la vot impotriva lor si votezi orice dar nu PSD si aliatii sai. Atat. Este despre PSD, clanurile, canaliile si impostorii asociati lor. Atat. Le dai un vot de blam sau nu.

In plus: Regimul clanurilor PSD e un colos cu picioare de lut. Nu o sa ne vina sa credem cum se va rostogoli la primul bobarnac mai serios. Iesiti la vot si votati impotriva regimului si daca din asta iese o zguduiala cat de cat sesizabila pentru Regim, o sa ne miram si noi de ce o sa vedem in lunile urmatoare.

In concluzie

Testati. Dati-le un test. Faceti in asa fel incat sa ia un scor surprinzator de slab in comparatie cu proiectiile si asteptarile lor. Sa vedem ce iese. Merita experimentul.

Articol publicat de contributors.ro

TAGS:

Comentarii 14

mike13 - 05-26-2014

Sustin 100%..Eu l-am votat pe Mihai Nemtu, in intentia de a permite si unor partide noi accesul pe scena politica...Din pacate, nu am avut decat un singur vot, pt ca altfel as fi votat si FC, si PDL, si PMP, si PNTCD, si PER...Si mai cred ca o parte din votantii de dreapta, au cam procedat la fel, pt ca dreptacii sunt niste oameni inteligenti,,,Restul..pleava in bataia vantului...consider ca ar trebui sa nu se permita ca orice betiv de pe malu soselei sau oricarui individ care nu trece un test minim de inteligenta, sa aiba un vot egal cu al unui om responsabil...Multi nici nu stiu ce au votat!!!Stima...

Răspunde

Kostas - 05-26-2014

Suntem in prima zi dupa alegerile europarlamentare din 2014. Le-am dat testul si nu a iesit cum ar fi presupus destui neretardati din Romania. Niciodata nu am conceput ca a nu merge la vot ar insemna sa dau o palma politicienilor. Poate sa creada cineva ca daca, prin absurd nimeni nu se prezinta la vot, tara ramane fara guvern si fara institutii care conduc statul ?Nu. Se vor gasi destule lichele sa profite de absurdul produs si sa se aseze la butoane. Si, ce-am castigat ca le-am dat cu tifla si nu m-am dus la vot ? M-am dus la vot si am votat lista propusa de Forta Civica, sperand ca macar MRU, va merge in parlamentul european sa-i reprezinte pe retardatii din Romania. Nu a fost sa fie asa dar asta nu inseamna ca nu voi merge si data viitoare la alegeri si nu voi vota tot cu MRU. Acestea fiind zise, afirm cu convingere ca Romania are prea multi retardati, dar si lichele si canalii. Ghinionul pentru tara aceasta nu este bolsevicul iliescu, sau securistul voiculescu , puscariasul nastase-ginerile unui ministru comunist, sau plagiatorul ponta-creatia lor.Ghinionul pentru Romania este retardatul antonescu si canalia de c.p.tariceanu- omul cu 5 neveste la activ si cu mare apetit pentru functii importante in stat chiar daca pentru asta se asociaza cu dracul si cu toti puii de draci. Dupa aceste alegeri am ,totusi, o mare satisfactie ca cetatean european. Comisia europeana va fi condusa in continuare de PPE, iar Martin Schulz se va pierde in neant. P.S. la aceste alegeri antonescu s-a inecat si otravit cu propria-i voma.

Răspunde

MIHAI 2 - 05-25-2014

Bineinteles ca trec. Am traversat anul 2009 si toti ceilalti ani de atunci asteptand momentul Marii Treceri. Si nu TRECEREA in sine - ci suvoiul de vorbe, argumente si justificari care o vor insoti. Sau ca sa citez din nomenclaturistul Ion Dinca aflat in boxa prin 1990: Noroc ca Revolutia NOASTRA a invins....

Răspunde

InimaRea - 05-25-2014

Jocul inteligentei e placut ochiului distrat, rotindu-se doar pentru amuzament. Astfel, citam o butada - a marelui Teo Bobe, nostima dar paralogica - si se cheama c-am emis argumentul suprem impotriva boicotarii votarii. Or, e timp pierdut sa vorbesti despre intimplari izolate. Si nu e cind se contureaza o miscare. Cel mai rau, la Aligica, suna rasismul - in partea O paranteza. Daca si contributors.ro, si Revista 22 se raliaza acestei viziuni despre "cei care nu exista", avem deja o miscare sugerind eugenia, ca solutie salvatoare pentru elita din care vine Aligica. Ori macar restringerea drepturilor cetatenesti ale celor care nu stiu pe ce lume traiesc dar stiu s-o tina-n functiune pe asta - surubarind, negutind, maturind, carind cu spinarea, gatind, servind prin toate locurile pe unde se preumbla boierii mintii. In mod foarte natural - potrivit mintii lor inexistente - "cei care nu exista" produc PIB. Bine, asta nu le da dreptul la vot, nici la statul de fiinta umana, de acela de cetatean - ce sa mai vorbim? Eu l-as crede pina si pe Aligica daca acelasi electorat de toata jena n-ar fi functionat si pentru partida la care tine, si care i-a pus in palma la vremea potrivita, fara vreo jena ori aversiune. Toti onorabilii citati de Aligica sint din acea partida, si au fost la putere ani multi, dar buni - nu. Ori si buni, poate, dar pentru ei si aligicii lor. De ce au facut-o? Simplu: fiindca "cei care nu exista" sint peste 50% din totalul celor care - ce? Exista ori nu exista, ca nu e clar. Statistic, atunci, exista tocmai "cei care nu exista", in timp ce nu prea exista aceia care se cred unici purtatori de minti intregi. Nu va amgiti cu ideea ca "cei care nu exista" sint doar pomanagii de serviciu! Aligica altceva spune - ca oricine nu voteaza lista lui e dintre cei care nu exista, vreo 2,3 milioane - dupa cum aproximeaza. Din pacate pentru el si partida lui, se va vedea ca vreo 15-17 milioane nu vor vota lista lui Aligica. Adica, dupa Aligica, traim in tara "celor care nu exista". De fapt, aligicii si-ai lor nu mai exista, doar ca n-au aflat inca. Ce credeti c-or face cind or afla? Eu zic ca trec in partea "celor care nu exista" fiindca zice vorba den batrini: Primum bibere!

Răspunde

Nea - 05-25-2014

Sugestia boicotului provenit din acreala e inca una dintre ticalosille FSN-ului actual. Nu e deloc inocenta, ci premeditat. Nu-i fosloseste decat lui Ponta. Stim prea bine de ce. Articol corect!

Răspunde

Eugen - 05-25-2014

Problema e ca despre Traian Basescu s-a vorbit prea mult in toti acesti ani. Prea mult, si la modul mincinos, manipulator. Iar de aici a putut tzasni nestingherit PSD-ul, care e pericolul inveterat pentru democratia romaneasca. Asa ca, ramane cum am stabilit : votul urmator este despre PSD si aliatii sai. Despre clanurile, canaliile si impostorii asociati lor. __ Convers, despre Basescu se poate vorbi si in termenii consolidarii inependentzei justitiei, a desecretizarii dosarelor PCR si ale securitatii, a condamnarii oficiale a comunismului, a fermitatii pro-occidentale, a pararii statului de drept in Romania..

Răspunde

judex - 05-25-2014

Mai, epigontule...nu razi? Ca noi radem in hohote. De troli ca tine.

Răspunde

Mihai Eftimescu - 05-24-2014

Nu putem pretinde ca facem o analiza obiectiva - sau macar o FOTOGRAFIE a momentului electoral actual - si in acelasi timp SA NU MENTIONAM MACAR ODATA NUMELE domnului Traian Basescu. Siguur ca textul cu baronii e bun oricand pentru a-i vopsi pe alegatorii PSD si compania. Sigur ca se pot face diverse consideratii acide pe seama celorlalti posibili votanti sau non votanti. Totusi dl Traian Basescu merita sa fie amintit macar pentru ca a fost cel mai harnic agent electoral, daca nu ca autor AL PULVERIZARII in 5 - 6 formatiuni a candidatilor viabili de dreapta. Alegerile de maine sunt DESPRE PSD , dar deloc DESPRE TB ? As vrea sa pot sa rad.

Răspunde

Dinu Patricidu` - 05-24-2014

Ca de obicei, d-nul Aligica puncteaza inteligent si cu bun simt. Exact pe tema acestui refuz bovaric de a vota m-am confruntat si eu cu o fosta colega de serviciu. Chipurile, nu merge la vot pentru ca "toti sunt la fel". Chiar asa? MRU, Monica Macovei, Cristian Preda sau Theodor Baconschi sunt totuna cu Catalin Ivan sau Daciana Sarbu-Ponta? __ Plus consideratiile despre "esenta votului democratic", "care este - asa cum a spus-o Schumpeter- votul negativ nu cel pozitiv. Forta votului democratic vine nu din calitatea selectiei ci din forta blamului dat celor la putere". Iar actualii guvernanti cred ca ne dau suficiente motive ca sa-i mai.. ciulim un pic.

Răspunde

intelepciunea caluzind poporul - 05-24-2014

Da asa e cum ziceti. Numai ca nu cred ca abordarea este buna. Cred ca o atitudine zeflemista este contraproductiva si are potentialul sa transmute agrumentatia intr-un conflict de orgolii irational si ireconciliabil si nu intr-unul de idei posibil mai scurt. Care e singurul cu care se pot aborda tinerii, nemultumitii, razvratitii respectivi. E bine ca intelectualii au hotarat sa coboare in agora si sa ia atitudine fata de alunecarile periculoase ale unor cetateni. Mai ales ca vremurile sunt din ce in ce mai periculoase iar trendul este de agravare. Stim deja din istorie ce urmeaza. Putem incerca sa impiedicam. Nu ne ajuta o scindare a societatii pe tot felul de false mize. Trebuie sa film calmi, rationali, calculati, chibzuiti, strabatem o portiune de istorie ingusta, cu prapastii in stanga si in dreapta si cu indivizi care rostogolesc bolovani. Trebuie sa fim atenti la carare si unde punem urmatorul picior. Ceata ideologica, conditiile meteo europene se anunta proaste agravandu-se, oboseala morala dupa drum in cerc prin ceata ne taie picioarele. Sa iesim sa nu ne prinda noaptea pe drum. Pe de alta parte toate miscarile astea pot reprezenta doar partea vizibila a unor conspiratii malefice ale tarilor din jur. Oamenii trebuie lamuriti, castigati. Ca si cand ar fi copiii tai. Nu poti sa-i ignori sau sa-i dai afara ca sunt ai tai, nici nu poti sa-i obligi ca nu are efectul de fond dorit, poti doar sa-i lamuresti cu calm, rabdare, chiar cu umilinta, fara pasiuni.

Răspunde

www - 05-24-2014

Sa iesim la vot. Nimanui dintre cei inscrisi pe liste nu-i va pasa care e procentul absentilor. Nu le-a fost rusine sa minta si sa sa fure, credeti ca le va pasa de un fleac ca asta? Poate, daca ar obtine zero voturi, dar nu va faceti iluzii: au rude, prieteni, activisti de partid, clientela politica, toti astia vor vota. La sfarsit, cand se va spune ca au castigat cu n% din voturi, ei bine, in acest procent intra si ei, cei care n-au votat.

Răspunde

mihailstanciu - 05-24-2014

Multumesc,dle Algica.Ati enuntat esenta atat de simplu incat chiar si antenistii pot sa o inteleaga:ORICE VOT este despre cei de la putere(PSD in cazul de fata).Va plac,votati-i.Nu va plac,votati pe ceilalti si schimbati-i. Iesiti la vot si raspundeti la aceasta intrebare.

Răspunde

livstomer - 05-24-2014

"Forta votului democratic vine nu din calitatea selectiei ci din forta blamului dat celor la putere."-exact. Blamul acordat tuturor, la gramada, in mod repetat, nu face decat sa dovedeasca inadaptarea, inca, a compatriotilor nostri la democratie. Mental, oamenii astia inca traiesc in comunism - care le promitea perfectiunea, si inca sunt suparati ca de ce nu o primesc. QED.

Răspunde

judex - 05-23-2014

Unul din efectele crizei: numar de pungi electorale disponibile ale PSD a scazut periculos de mult sub numarul estimat al votantilor. PSD si-a facut, in consecinta, un calcul simplu: sa facem in asa fel incat numar de pungi disponibile sa anunga pentru jumatate din electorat. Ah, plus unu! (am inclus-o si pe Lupea, ca si dansa are gura). O fi asta o criza economica sau politica? Sa vedem ce spune Craciun si AMP. T-AMP. Onestitatea politica se traduce, simplu, prin "ce-i in gusa e din punga".

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22