Dati-le un test. Sa vedem ce iese

Hai ca asta e chiar culmea: Nu ne ducem la vot ca nu avem cu cine vota! La inceput am zis ca e gluma dar vad ca e reala. Nu poti inventa asta: Adica ei boicoteza pentru ca nu au cu cine vota. Astia sunt exact ca oamenii lui Garibaldi in viziunea lui Conu Lenonida: De dragul sefului lor, oamenii lui Galibardi, explica Leonida, nu mananca si nu beau nimic trei zile si trei nopti daca nu au ce. Exact asa.

Dragos Paul Aligica 23.05.2014

De același autor

Hai ca asta e chiar culmea: Nu ne ducem la vot ca nu avem cu cine vota! La inceput am zis ca e gluma dar vad ca e reala. Nu poti inventa asta: Adica ei boicoteza pentru ca nu au cu cine vota. Astia sunt exact ca oamenii lui Garibaldi in viziunea lui Conu Lenonida: De dragul sefului lor, oamenii lui Galibardi, explica Leonida, nu mananca si nu beau nimic trei zile si trei nopti daca nu au ce. Exact asa.

Bine, aflam ca mai e o interpretare a “boicotului” data de specialisti. Una, daca e posibil, si mai tare. Fiti atenti: Nu se duc la vot pentru ca in felul asta vor sa puna presiune pe sistem. Esenta chestiunii a fost sintetizanta excelent de catre scriitorul Teo Bobe. Citez: “Asta cu boicotul e ca si cum te-ai face pustnic, daca nici o gagica nu vrea sa se culce cu tine. Ca sa pui presiune pe ele.”

Si oamenii nostri chiar ca pun presiune. Si pun, si pun, si pun. Noi nu vrem sa-i dezamagim si cred ca in sensul asta ar trebui sa fie incurajati sa continue procesul de presurizare. Suntem curiosi cu totii ce se va intampla cand se va intampla, daca se va intampla. Si ce vor spune parintii lor cand vor veni sa-i ridice.

Realitatea e ca au si ei dreptate in felul lor, conceptualmente mai stangaci, intr-o privinta. E un fapt de mult identificat public si e bine ca -mai tarziu decat niciodata- informatia a ajuns cumva si la ei: Sistemul de partide in Romania functioneza sub acoperire legala ca un monopol al pietei politice. Greu de patruns si greu de competitionat cand partidele deja pozitionate pe piata si-au creat un sistem de bariere legale protective.

Comparati numarul de semnaturi necesar infintarii unui partid in Romania cu numarul necesar in alte state. O sa fiti uluiti. N-o sa va vina sa credeti tupeul si nesimtirea politrucilor romani. E o mare bataie de joc nationala. Asadar e un semn bun ca si un segment al publicului un pic mai retardat a inceput sa inteleaga in sfarsit cum vine treaba.

O paranteza

Sigur, exista si celalalt segment al publicului, la care a aplica termenul “retard” nu are sens: La aia informatia nu va ajunge niciodata, nici la timp, nici cu intarziere. Niciodata. Ii cunoasteti bine din viata de zi cu zi. Sau de pe internet si TV din interviurile in care reiese ca pana sa ajunga sa priceapa care-i problema cu legea partidelor, un numar indeterminat de concetateni are probleme in a preciza planeta sau continentul pe care se afla ei personal si tara lor. Prin implicatie si sectia de votare la care isi vor exercita dreptul constitutional contribuind, alaturi de noi toti, la luarea deciziilor Statului National Unitar Roman Modern membru al Uniunii Statelor Europene in 2014. Asta daca mergem la vot. Daca nu, ramane sa decida ei totul. Si noi sa ne miram de ce lucrurile in tara asta merg cum merg.

(Da, nu e gluma. Verificati. Astia -care nu pot sa spuna pe ce continent sau planeta sunt- exista si e incorrect politic sa spui despre ei mai mult decat atat in caracterizarea lor: “Exista. Sunt printre noi si intodeauna cumva mai in fata la coada unde se da ceva, orice”. Daca zici mai mult, e pericol. O incurci. Punct.)

Pe de alta parte, astia nu fac obiectul direct al discutiei de fata pentru ca nu prezinta o problema electoral-cetateneasca: Ei nu vor boicota niciodata nimic ce poate fi convertit in malai, ulei sau paste fainoase. Iar votul in Romania, o stim cu totii, este o unitate de cont politic perfect convertibila edilitar-gastronomic. (In principiu, cand avem o rata mica de participare la vot putem determina cu precizie numarul de calorii necesar nu doar selectiei elitei politice ci si unor schimbari constitutionale majore. Se poate spune ca sistemul politic roman modern functioneza ultimamente pe baza de calorii, ca suntem mandri ca suntem romani si ca ne meritam soarta. Dar asta e o alta discutie).

Revenind

Revenind insa de la aceste consideratii antropologice mai generale la alegerile curente, sa spunem un lucru simplu, cand e vorba de oferta elactorala. E adevarat ca daca legea partidelor ar fi permis-o, oferta ar fi fost si mai larga. Totusi: daca nu ai cu cine vota cand ai de ales intre un MRU, M. Macovei, C. Preda, S. Bodu, M. Neamtu si cel putin doi-trei independenti cu totul onorabili – ca astia imi vin in minte la repezeala- eu unul nu mai stiu cum ar putea arata o oferta electorala decenta in Romania lui 2014.

Cine ar trebui sa fie pe listele alea si nu e si daca ar fi ne-ar face sa votam? Coposu? Una la mina ca e mort si doi, sunt sigur ca daca ar trai si candida s-ar gasi imediat zece argumente forte ca sa fie pus la gramada cu restul nefrecventabililor.
Sa fim realisti si cu picioarele pe pamant. Avem cu totii multe sa le reprosam celor de mai sus, separat si in corpore, fiecaruia si colegilor lor. Am personal multe sa le reprosez. Totusi: de aici si pana la ideea ca nu mergi la vot ca nu ai cu cine vota, e o distanta nu astronomica, ci absurda.

Doi la mana. Si sa zicem ca ai o mare aversiune psiho-somatica pentru oferta electorala actuala. Totusi: esenta votului democratic este -asa cum a spus-o Schumpeter- votul negativ nu cel pozitiv. Forta votului democratic vine nu din calitatea selectiei ci din forta blamului dat celor la putere. Votul democratic este o formula mai blanda de rotatie la putere, ceva ce evita violenta si turbulenta tipica roatiei la putere in alte sisteme. Este un mod de a diminua ambitiile si da un semnal in primul rand negativ celor aflati la carma. Este un instrument institutional ce se refera in primul rand la cei aflati la conducere.

Deci, in cazul de fata, totul este pana la urma simplu: Votul urmator este despre PSD si aliatii sai. Ori esti cu ei si atunci fie ii votezi, fie nu votezi de loc si sustii status qvo-ul, fie mergi la vot impotriva lor si votezi orice dar nu PSD si aliatii sai. Atat. Este despre PSD, clanurile, canaliile si impostorii asociati lor. Atat. Le dai un vot de blam sau nu.

In plus: Regimul clanurilor PSD e un colos cu picioare de lut. Nu o sa ne vina sa credem cum se va rostogoli la primul bobarnac mai serios. Iesiti la vot si votati impotriva regimului si daca din asta iese o zguduiala cat de cat sesizabila pentru Regim, o sa ne miram si noi de ce o sa vedem in lunile urmatoare.

In concluzie

Testati. Dati-le un test. Faceti in asa fel incat sa ia un scor surprinzator de slab in comparatie cu proiectiile si asteptarile lor. Sa vedem ce iese. Merita experimentul.

Articol publicat de contributors.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22