De același autor
Hotnews face o investigatie si descopera un adevarat fenomen social: Autoritatea de Supraveghere Financiara - institutie a statului roman care se ocupa cu reglementarea pietei de capital - e o cloaca de nepotism. Pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti. Uitati-va la lista, daca aveti ocazia. Te doare mintea ce e acolo. Supravegherea financiara in tara noastra pare facuta de neamurile potentatilor zilei. Da. Au nevestele si neamurile astea ale potentatilor un talent microeconomic, macroeconomic si econometric, ceva de speriat.
Noroc cu precizarea: ASF reaminteste ca "nu este o institutie bugetara", ci una de "interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate".
Pai de ce nu spuneti, domnule, asa? Atunci, da: se accepta. Bagati atunci insa si soacrele la inaintare. Sa vedeti supravehegere si reglementare. Nu mai misca nimic in sistem. Banuiesc insa ca soacrele le baga in prima linie doar in caz extrem, de criza financiara, meltdown, panica etc.. Soacra: arma secreta, instrumentul ultim de guvernanta corporata a sistemului financiar roman.
Intre timp, in vreme ce noi eram aici ocupati cu primele paragrafe din acest articol, lucrurile se misca rapid: s-a anuntat aparitia unei noi entitati de supravegere a activitatilor economice. Asa e in domeniul acesta al autoritatilor publice: Te duci la baie o secunda, pana sa te speli pe maini s-au mai infiintat trei directii, doua birouri regionale si o comisie. O sa ajungem sa avem mai multe institutii de reglementare, supraveghere, impozitare si verificare decat intreprinderi private.
Evolutii spectaculoase asadar in domeniul economic: Pe fluxurile de stiri se anunta aparitia Comitetului de Supraveghere Macroprudenţială, care va fi responsabil şi de gestiunea crizelor financiare.
Cine va face parte din el – altfel spus, chestiunea principala- este anuntat deja. Care vor fi atributiunile noii entitati, cum sunt responsabilizate aceste santinele macroprudentiale de elita, si ce criterii de succes sau esec vor fi folosite in evaluarea responsabilitatii si performatei lor -altfel spus, chestiunea secundara- este, evident, trecut cu vederea.
Apropo de povestea asta, tot din fluxurile media aflam ca “În România a fost înfiinţat în anul 2007 un Comitet Naţional pentru Stabilitate Financiară, în vederea alinierii României la cerinţele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare. …… Deocamdată, nu este clar dacă noul Comitet de Supraveghere Macroprudenţială şi Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară vor funcţiona în paralel sau cel de al doilea dispare.”
De la mine aflati ca in aceeasi logica vor mai aparea si functiona in paralel: Comitetul de Supraveghere Microprudenţială; Comitetul de Supraveghere Mezoprudenţială, Comitetul Naţional pentru Crestere Economica; Comitetul Naţional pentru Scadere Economica; Comitetul Naţional pentru Expansiune Financiară, Comitetul Naţional pentru Contractiune Financiară; si Comitetul Naţional pentru Toate Proiectele Mari, Mici si Mijlocii care Necesita Supravegere Micro, Macro si Mezzo Prudentiala.
Va fi ca in Getica, in viziunea lui Nichita Stanescu. Fiecare activitate, fiecare proces, fiecare miscare economica va avea un Comitet care sa-i poarte de grija:
“In fiecare scorbura era asezat un Comitet .
Daca se crapa o piatra, repede era adus si pus acolo un Comitet .
Era de ajuns sa se rupa un pod, ca sa se aşeze in locul gol un Comitet , ori, pe sosele, s-apara in asfalt o groapa, ca sa se aseze in ea un Comitet .
O, nu te taia la mana sau la picior, din greseala sau dinadins.
De indata vor pune in rana un Comitet , ca peste tot, ca pretutindeni, vor aseza acolo un Comitet ca sa ne-nchinam lui, pentru ca el apara tot ceea ce se desparte de sine.
Ai grija, luptatorule, nu-ti pierde ochiul, pentru ca vor aduce si-ti vor aseza in orbita un Comitet si el va sta acolo, impietrit, iar noi ne vom misca sufletele slavindu-l...”
In fine. Deja ati inteles care e problema : Toate Comitetele astea vor trebui coordonate si supravegheate. Se va crea atunci Comitetul Naţional pentru Supraveghere Economica Generala, Normala si Extraordinara in Situatii Obisnuite si de Criza (CNSEGNESBC).
Aceleasi persoane si institutii deja existente vor face parte din toate aceste Comitete. Nu e clar daca aceleasi rude, soacre, nepoti, sotii si veri vor face parte din aparatul tehnic al acestor multiple structuri sau neamurile raman arondate, pe caprarii, doar la cate una dintre ele. Aceasta este, credem noi, problema reala, dilema si motivul pentru care lucrurile stagneaza inca pe acest important front al activitatii economice din Romania.
Comentarii 14
Io din popor - 02-19-2014
Felix: ma iertati, am vrut sa spun despre atribuirea unui post de ministru uneia dintre * apropiate*, despre restructurarea ministerelor ca acel minister unde a fost trimisa * apropiata* sa aiba cele mai multe resurse, adica bani de investitii, ca in felul acesta un intreg sistem politic, primari si presedinti de consilii judetene sa devina dependenti de * apropiata*, si cireasa de pe tort, gratie sprijinului dat de primari si presedinti de consilii judetene, fata sa ajuns parlamentar PE, atat de bine calcultat fiind procentul cu care a castigat, incat partidul *apropiatei* nu a avut de suferit! acum e bine? deci domnul DPAligica vede numai pe partea cealalta, ceea ce pentru un intelectual este un lucru exceptional, in buna traditie von Mises-Rothbard-Buchanan! Ca pana la urma ajungi sa te gandesti si la scrisoarea lui Lenin adresata lui Gorki..
Răspundeavasario - 02-19-2014
___Noroc cu precizarea: ASF reaminteste ca "nu este o institutie bugetara", ci una de "interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate"_____ Uaaaiiii, "capitalism" romanesc cap-coada! Numai brevetul de inventie ne mai lipseste. Cica nu e institutie bugetara, ci una de interes public. De unde se vede ca, daca ne luam dupa mesterii USListi ai vorbelor de lemn, o institutie bugetara nu e de interes public? e cumva impotriva interesului public? Ca sa stim..
RăspundeIpse - 02-19-2014
"Soacra: arma secreta, instrumentul ultim de guvernanta corporata a sistemului financiar roman" - Hihi.. "revolutia soacrelor"="revolutia bunului simt". Acuma venim si noi la cale..
RăspundeMihai - 02-18-2014
Tariceanu a facut pui: agentiile guvernamentale au aparut sub directa lui obladuire ca ciupercile dupa ploaie. Cine zicea ca trista sa guvernare a fost liberala? Iar USL continua. Socialism si birocratie sadea. Mno, las` ca-i bine! numai statul minimal sa ramana in ghips si cu capul spart (in rest, sinecurile banoase de la stat pot fi platite si din suplimentarea taxelor si impozitelor de catre cei multi si prosti)..
RăspundeFelix - 02-17-2014
Mda, probabil ca salvarea bancilor din banii contribuabilului american face parte din sistemul de autoreglare. :) INSA, nu acesta era subiectul discutiei. Judex spunea de " lipsa de supraveghere". NIvelul de reglamentare al unei pieti e una, el poate fi mai mare sau mai mic, in functie de o multime de factori, in care cultura tariii e tare importanta. Lipsa de supraveghere e alta, e ori eroare de limbaj din viteza, ori vis umed al libertarienilor.
Răspundeprofesoru - 02-17-2014
@Felix. Discutabil. Marea Britanie si SUA au fost puteri economice mai mult de un secol fara ca piata lor interna sa fie supravegheata. Exista autoreglare. Investitorii isi asumau doar riscuri calculate, altfel dadeau faliment si nu-i salva nimeni. Dupa criza ec. din 1929 s-a ales praful. De atunci exista un cerc vicios. Statul considera ca anumite afaceri sunt "too big to fail". Dispunand de un cec in alb din partea statului, investitorii devin iresponsabili - in sensul ca nu se mai gandesc la consecintele negative ale riscurilor pe care si le asuma. De aceea statul intervine prin masuri de reglementare si supraveghere. Poate ca ar trebui sa se revina la piata cu adevarat libera.
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-17-2014
Ca o firma sa fie inregistrata la Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa achite catre ASF suma de 10 000 de Euro.Patronul nu primeste absolut nimic mai mult decat sa-si vada firma pe o lista. Si-atunci ?
RăspundeNeica Nimeni - 02-17-2014
Sa meditam:',,Toporul si padurea",Boul si vitelul",, Cainele si catelul" ,,Cu iaurt si gogosele te facusi vornic misele ".Romania eternal!!!!! '
RăspundeFelix - 02-17-2014
Sigur, PMP e un partid care pretinzand ca rezolva probleme, de fapt le exacerbeaza pe cele existente si face si altele noi. INSA, e o diferenta intre ce se zice in articol si chestiunea PMP. PMP nu e platit din buzunarele noastre, si nu are puteri decizionale in stat (inca, pana nu sunt alesi) PMP produce electricitate si atat. ASF-ul e platit din banii nostri si are o anume putere in stat. Nu e chiar acelasi lucru. PMP-ul poti sa nu il alegi si atunci va continua sa produca electricitate. ASF-ul ia deja decizii. samd.
RăspundeIo din popor - 02-17-2014
dar despre crearea unui partid( PMP) pentru *apropiate*, fiice, nimic, nimic? intelecualii basisti au memorie selectiva, vorba lui Foucault, a gandi este un act de viata si de moarte!
RăspundeFelix - 02-16-2014
Riscul major al unui stat corupt consta in curentele "iesite din rost" pe care involuntar le genereaza. Deunazi un coleg spunea "sa ii luam pe toti (coruptii si/sau prostii din nu's ce organism) pe sus". Iata acum zice un altul ca "piata libera e una fara supravghere" Pe cat de eronate sunt parerile astea in sine, pe atat e de inteles exasperarea care le genereaza.
Răspundejudex - 02-16-2014
Ochiul soacrei este (si) al dracului. Noroc ca Daianu isi doneaza ochii. Bine ca nu si-i si cloneaza.
Răspundejudex - 02-16-2014
Economia capitalista se identifica cu piata libera. Piata libera inseamna una cu lipsa de supraveghere. Vedem clar ca ASF - plin de neveste si soacre cacozonacul de stafide - este o frana in dezvoltarea afacerilor sotilor si ginerilor lor. Ori tocmai sotii si ginerii sotiilor si soacrelor din ASF sunt motorul capitalismului de cumetrie. Rezulta ca ASF trebuie desfiintata urgent. Chiar si dupa logica lor.
RăspundeD. Prutescu - 02-16-2014
De ce nu se fac anchete peste tot? De ce nu si la uzinele statului care vin cu banu' gros. Luati Olt chimul, An tib ioti ce! Din consiliul de administratie si pana la portar sunt familii extinse; acolo asa se face bisnitu - o mana spala pe alta si amandoua obrazul...
Răspunde