Cum a câștigat Ponta în Republica Moldova?

Dumitru Calalb 05.11.2014
SHARE 7

De același autor

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a demonstrat clar unitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutul și anume faptul că prietenul-hoț la nevoie se cunoaște. În premieră, candidatul stângii a obținut majoritatea voturilor. Dintr-un total de 21 de mii de voturi, Ponta a reușit să strângă 8200, sau circa 37 %, ce reprezintă mult peste cele 4 %  la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an. Celelalte voturi au fost împărțite între reprezentanții dreptei: Klaus Iohannis – 6909, Elena Udrea – 3104 și Monica Macovei – 2028.

Cum a fost posibil acest lucru? Răspunsul este foarte simplu și a fost relevat de ziariștii de la Chișinău: cu ajutorul turismului electoral organizat de către partidul-soră al PSD în Republica Moldova: Partidul Democrat.

Pentru a demonstra acest lucru avem drept comparație două secții de votare. Una la Ialoveni, o localitate în apropierea Chișinăului, unde au votat în majoritate locuitori ai capitalei și orașul Cimișlia, unde au votat atât locuitorii orașului, cu o populație de circa 15 mii de persoane, cât și cetățeni cu dublă cetățenie din apropierea acestuia. La Ialoveni voturile au fost distribuite în felul următor: dintr-un total de 2211 persoane, pentru Iohannis au votat 909 persoane sau 41 %, pentru Elena Udrea și Monica Macovei au votat 409 și respectiv 207. La Cimișlia pentru Victor Ponta au votat 58 % din persoanele care s-au prezentat la vot, iar pentru Iohannis doar 22 %.

Strategia turismului electoral a fost foarte simplă: să nu permită votul masiv în orașele mari unde numărul persoanelor cu dublă cetățenie care votează cu dreapta este mare și să aducă cu microbuzele și autobuzele membri și simpatizanți ai PD-ului spre secțiile de vot unde se va prezenta un număr mic de persoane. Astfel, au fost deschise secții de vot în orașe cu populație de 5 sau 10 mii, ca Leova sau Cantemir, unde numărul persoanelor cu dublă cetățenie este foarte mic.

Sigur, aparițiile televizate ale lui Ponta la canalele de televiziune ale controversatului oligarh Plahotniuc, afiliate PD-ului din Moldova, campania electorală din Chișinău dar și susținerea premierului Iurie Leancă au ajutat la creșterea scorului PSD, însă dacă nu ar fi fost turismul electoral, Victor Ponta ar fi luat un scor mult mai mic. Ajutorul pentru PSD a venit în urma semnării acordului cu PD-ul moldovean, dar și - speculează media de la Chișinău - ca o înțelegere de clasare a unor dosare pentru unii lideri ai democraților moldoveni.

Pentru ca scorul real să fie reflectat în turul II ar trebui să fie întreprinse câteva măsuri de urgență:

  1. Mărirea numărului de secții de vot în Chișinău, pentru a permite sutelor sau chiar miilor de persoane care au așteptat ore în șir în cozi interminabile să își exercite dreptul de vot.
  2. Este foarte important ca în aceste două săptămâni reprezentantul dreptei să vină în Republica Moldova unde să aibă loc câteva întâlniri cu alegătorii și câteva apariții televizate la canalele locale, deoarece pentru foarte multă lume din Basarabia Iohannis este un necunoscut.
  3. Susținerea din partea lui Traian Băsescu a reprezentantului dreptei. Acest lucru este important deoarece Traian Băsescu încă mai este popular printre alegătorii din Basarabia. Drept dovadă este și scorul de 15 la sută al Elenei Udrea, deși a avut o campanie electorală dezastruoasă.

Comentarii 7

Fibonacci - 11-07-2014

Excelente toate cele trei propuneri. Si cum 2 si 3 stau in puterea Dreptei, ar trebui grabnic indeplinite. Multumiri D-lui autor si propunator!

Răspunde

Theodor Marcean - 11-07-2014

Cele doua partide nascute din ruinele partidelor comniste,PSD si PD din Moldova,au schimbat jocul democratic cu un joc alba neagra.Intelectualii din ambele tari privesc cu condescendenta acest furt ,fara sa se gandeasca la consecinte.Iar justitia intarzie sa-si faca datoria,condamnannd pe cei cu voturi multiple.

Răspunde

Felix - 11-06-2014

"Romanii din Occident au mers sute de km. pana la sectii." Corect, am plecat de acasa la 9 dimineata si am intrat inapoi in casa la 5 dupa amiaza.

Răspunde

profesoru - 11-05-2014

Daca nu se mareste nr. sectiilor de vot din Chisinau, sugestia mea este sa mergeti cu masina cateva zeci de km. si sa votati in alta parte (Cimislia?). De ce sa stati cateva ore - posibil degeaba - la coada la Chisinau? Romanii din Occident au mers sute de km. pana la sectii.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 11-05-2014

Tu poti sa smecheresti votul cu tot felul de manevre din astea fraudulos-mascate, dar trebuie sa te gandesti ca ai de condus un popor intr-o perioada inca dificila; s-a reintrat in recesiune tehnica ... Azi castigi, dar maine poti zbura cu suturi in cur daca nu ai forta reala ... Sa tina cont ca populatia este totusi mai pe faza, dintre care multi tineri care nu se mai prea lasa imbatati cu apa ce ploaie.

Răspunde

XXII - 11-05-2014

E posibil sa fi prins si smecheria lui Ponta cu "unirea".

Răspunde

Felix - 11-05-2014

Hmm, asta cu turismul electoral si fraudele "sub radar" or fi, ca suntem frati. Insa, daca adun Johannis + Macovei + Udrea da vreo 12000, consistent mai mult decat cele 8000 ale lui Ponta. Daca partidele de dreapta nu se canibalizau reciproc, daca ura reciproca nu ar fi dus la 3 candidati... alta ar fi fost situatia si in Romania si in Moldova.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22